Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Abraham vybojoval v Německu dvanácté místo

Sport

  15:12aktualizováno  20:22
Český motocyklový jezdec Karel Abraham na ducati obsadil ve Velké ceně Německa 12. místo, zopakoval umístění z předchozího závodu v Itálii a stejná pozice mu nadále patří i v celkové klasifikaci mistrovství světa MotoGP. Zatímco brněnský jezdec si oproti sobotní kvalifikaci polepšil o jediné místo, jeho krajan Jakub Kornfeil předvedl na Sachsenringu v závodě stopětadvacítek povedenou stíhací jízdu, z třicáté pozice na startu projel cílem jako třináctý a získal tři body.

Karel Abraham v čele skupinky. foto: ČTK

V královské kubatuře vyhrál Španěl Dani Pedrosa na hondě, který v Německu obhájil loňské prvenství a celkem už v této Grand Prix slavil páté vítězství. Druhý skončil jeho krajan a mistr světa Jorge Lorenzo na yamaze těsně před Australanem Caseym Stonerem, který s hondou startoval z pole position. I tak se ale udržel v čele šampionátu.

Abraham až do konce bojoval o 11. místo, to ale nakonec obsadil Španěl Héctor Barberá. "V posledním kole jsem se držel za Barberou a chtěl jsem ho předjet, což se mi podařilo. V zatáčce, ve které jsem včera spadl a měl jsem tudíž strach do ní najet tak rychle jako on, mě však předjel zpět," uvedl Abraham na svém webu.

"Na to, jaké jsme měli problémy, jsem s výsledkem spokojený," připomněl český závodník dva pády v sobotní kvalifikaci. "Na nastavení motocyklu jsem si zvykal teprve během závodu, proto jsem postupně zrychloval," podotkl Abraham.

Osmnáctiletý Kornfeil dal na aprilii zapomenout na sobotní nezdar, který zavinil zadřený motor. I přes start z konce desáté řady dosáhl v devátém závodě sezony pošesté na body. V kvalifikaci přitom stihl odjet jen šest měřených kol a výchozí pozice mu nedávala příliš šancí na úspěch. "Budu stát někde pod kopcem, odkud nedohlédnu ani do první zatáčky," lamentoval po kvalifikaci Kornfeil.

Kornfeil řešil problém se strojem
Závod se mu ale povedl, i když na začátku musel opět řešit potíže se strojem a ještě o dvě místa klesl. "Na velkém sjezdu z kopce jsem zaregistroval, že se mi z motorky podivně kouří. Zprvu jsem se domníval, že se to znova zadřelo nebo že mám prasklý chladič a závod tak pro mne skončil. Ukázalo se však, že se s tím dá jet, a byť jsem nevěděl, o co se jedná, pokračoval jsem dále v honbě za ztracenými pozicemi," uvedl Kornfeil v tiskové zprávě.

Postupně se stíhací jízdou dotáhl až do skupiny, která bojovala o body, a k posunu pořadím mu navíc pomohl i pád dvou soupeřů v posledním kole.

"Myslím, že můžu být hodně spokojený, protože proletět se polem soupeřů o 19 příček vpřed se asi jen tak nevidí. Vezu domů po celkem dobré stíhačce tři body, kterých si moc cením, i když stále lituji včerejší kvalifikace, protože vše by mohlo být jinak, neboť mi Sachsenring sedí," dodal český jezdec.

Do cíle Kornfeil přijel s odstupem 34 sekund za nejrychlejší dvojicí Héctor Faubel, Johann Zarco. O jejich pořadí nerozhodla ani cílová fotografie a vítězem takzvaného "mrtvého" závodu byl vyhlášen prvně jmenovaný španělský jezdec s aprilií na základě pravidla o rychlejším čase v posledním kole.

Než přišel verdikt jury, Francouz Zarco s derbi se několik minut radoval z prvního vítězství v kariéře. Faubel triumfoval už poosmé, ale poprvé od roku 2007, kdy zakončil svoji vicemistrovskou sezonu prvenstvím ve Valencii před odchodem do vyšší třídy.

Zarco přišel o premiérový triumf kvůli verdiktu rozhodčích už podruhé.

Letos v Katalánsku sice dojel jako první, jury ho ale kvůli blokování Španěla Nicoláse Terola v cílové rovince potrestala dvacetivteřinovou penalizací a francouzský jezdec se propadl až na šesté místo.

Vítězem třídy Moto2 se stal další Španěl Marc Márquez těsně před domácím suverénním lídrem seriálu Stefanem Bradlem.

Pro obě slabší kubatury bude šampionát pokračovat až v polovině srpna brněnskou GP České republiky. Jezdci MotoGP budou mezitím ještě bojovat o body za týden v Laguna Seca v americké Velké ceně.

Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...