Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Aféra? Dobře mi z toho není

Sport

  10:44
PRAHA - Radost z dalšího italského titulu má letos v Juventusu pro Pavla Nedvěda (33) hořkou příchuť. Funkcionáři „Staré dámy“ jsou vyšetřováni kvůli tomu, že měli ovlivňovat nasazování rozhodčích. Turínskému klubu hrozí tvrdé postihy, které mohou výrazně ovlivnit budoucnost české fotbalové hvězdy.

Pavel Nedvěd foto: AFP

„Po mistrovství světa se může stát všechno. Je tam hodně variant,“ nevyloučil Nedvěd po příjezdu na reprezentační sraz ani brzký konec hráčské kariéry.

Jaké pocity máte z atmosféry, která nyní kolem vašeho klubu v Itálii panuje?
Když jsem odjížděl z Turína, tak mi radili, abych celou záležitost raději vůbec nekomentoval. Nejlepší bude počkat. Padlo už hodně obvinění, ale zatím zůstává jenom u nich. Každopádně je jasné, že mi z toho dobře není.

Mohou se důsledky skandálu podepsat nad dalším osudem vaší kariéry?
Mluví se dokonce o tom, že bychom mohli spadnout do druhé ligy. Po mistrovství světa se může stát všechno. Je tam hodně variant. Žádnou z nich dopředu nevylučuju. Zatím mám velkou chuť zahrát si dobrý fotbal. Doufám, že to v Německu bude znát.

Pohráváte si s nápadem, že byste si ještě zakopal v Česku?
Takovou možnost jsem probíral už několikrát v minulosti a pokaždé ji zamítl. Myslím, že to tak zůstane.

Kam právě skončenou sezonu v klubu zařadíte?
Italská liga se povedla, ale Liga mistrů nám nevyšla. Druhý rok po sobě jsme měli špatný březen, což je měsíc, v němž se všechno láme.

S jakými vyhlídkami nyní vzhlížíte ke světovému šampionátu?
Všiml jsem si, že mezi českými fanoušky panuje velká euforie. Podle mě bude lepší, když zůstaneme realisty. Někteří kluci po většinu sezony vůbec nehráli. Nevím, jestli to pro nás bude nakonec plus, nebo minus.

Budou mít soupeři před českým výběrem respekt?
Podle žebříčku FIFA jsme stále druzí a na to se oni samozřejmě dívají, ale vítězství v zápasech nám to automaticky nezajistí.

Co by mohlo reprezentaci dovést k úspěchu?
Nejvíc bude záležet na momentální formě. Pokud ji dokážeme načasovat na maximální úroveň, může se stát všechno.

Dá se ještě vylepšit dva roky staré vystoupení z EURO v Portugalsku?
Všechno se dá pokaždé zlepšit. Také tam jsme měli několik slabých momentů. Důležité bude, abychom na mistrovství světa odjeli s pokorou.

Kde jste před začátkem reprezentačního srazu odpočíval?
Tradičně. Vyrazil jsem do Monte Carla. V taxíku si mě tam spletli s Jardou Plašilem. Asi ještě nevypadám tak špatně. Řidičovi jsem řekl, že jsem jeho brácha. (usmívá se)

Setřásl jste ze sebe únavu?
Po posledním zápase ve mně nezbylo vůbec nic. Do sezony jsem dal jako vždy úplně všechno. Měl jsem toho plné zuby. Zpětně jsem si promítal, jak jsem regeneroval před dvěma lety. Nevím, jestli budu muset udělat víc, nebo míň. Snad mi soustředění pomůže, i když jsem zase o něco starší.

Budete se ucházet o funkci kapitána?
Tento tým už má kapitána a nic se měnit nebude. Tomáš je jedním z vůdců a svoji roli bere vážně. Není žádný důvod ke změně.

Autor: