Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Akce se neruší, památku polských obětí uctí sportovci minutou ticha

Sport

  11:09
PRAHA - Víkendový sportovní program se v souvislosti s leteckým neštěstím u Smolensku nezmění. K uctění památek polských obětí vyhlásila česká vláda na sobotu a neděli den smutku, pořadatele sportovních akcí jen vyzvala, aby vhodným způsobem, například minutou ticha, připomenuli památku obětí tragédie.

Sobotní večer ve Varšavě po pádu letadla a smrti prezidenta Lecha Kaczynského a představitelů politiky, církve a armády. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Podle původního plánu tak může začít finále hokejové extraligy mezi Pardubicemi a Vítkovicemi a v sobotu se bude hrát i mezistátní hokejový zápas se Slovenskem v Prostějově. Smutek neovlivní ani program fotbalové ligy a dalších soutěží.

"Vedle minuty ticha nezazní na začátku zápasu státní hymna," řekl ředitel extraligy Stanislav Šulc. Ke stejnému kroku by se prý vedení soutěže rozhodlo i v případě, že by na víkend vláda smutek nevyhlásila."Počítali jsme s tím. Hledali jsme odpovídající způsob, jakým památku obětí uctít," uvedl Šulc.

Sparťanská minuta ticha za oběti polského vládního letadla ve Smolensku.

Ředitel extraligy řekl, že společně s kluby nepřipravoval žádné "záložní" řešení pro případ, že by vláda doporučila sportovní akce odložit. "Čekali jsme na usnesení a až kdyby to znemožňovalo pořádání zápasů, tak bychom hledali jiné varianty," řekl Šulc.

Minuta ticha zahájí i sobotní zápas reprezentací Česka a Slovenska v Prostějově. "Další možnosti ještě zvážíme," řekl tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Pavel Bárta. Podle dlouhodobého rozpisu se uskuteční v sobotu a v neděli i dostihové závody v Lysé nad Labem a v Praze Chuchli.

Slávistická minuta ticha za oběti polského vládního letadla ve Smolensku.

Vzhledem k tomu, že v den smutku by měly být zakázané sázky, které k dostihům neodmyslitelně patří, uvažovali pořadatelé, že sobotní závod v Lysé přesunou na pátek. Nakonec to ale neudělají. "Rozhodli jsme se pro menší zlo. Nedělní závod v Chuchli navíc stejně nebylo kam přesunout," řekl prezident Jockey Clubu Václav Luka.

Zákaz oficiálních sázek podle něj nahraje černým bookmakerům. Vedení dostihového sportu se bude možná snažit požádat o povolení oficiálních sázek, jasno však bude až v příštích dnech.

Autor: