Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Albrecht: Nevěděl jsem, kolik mi je

Sport

  16:55
Lyžař Daniel Albrecht byl po třech měsících propuštěn z nemocnice. Pětadvacetiletý švýcarský sjezdař se léčil od hrozivého pádu, který měl 22. ledna v tréninku na Hahnenkammu v Kitzbühelu. Kvůli poraněné plíci a mozkomíšnímu traumatu byl tři týdny v umělém spánku.

Daniel Albrecht svůj skok Hahnenkammu nezvládl. foto: ČTK

"Jsem rád, že tady můžu být. A děkuji všem, kteří mi pomohli. Moc si vážím toho, že někdo šel do kostela a zapálil tam za mě svíčku. To je opravdu krásné," řekl Albrecht na dnešní tiskové konferenci v Bernu. Vrátil se také k okamžiku, kdy ho lékaři probudili z umělého spánku.

"Nepamatoval jsem si vůbec nic. Nevěděl jsem, jak jsem starý, co je za rok a ani to, že jsem byl špičkovým lyžařem. Když jsem se pak bavil s rodiči a přítelkyní, bylo to až komické," citovala Albrechta agentura APA.

"Například jsem třeba viděl motýla. Věděl jsem, co to je, ale nemohl jsem si vzpomenout na správné slovo," dodal. Mistr světa v kombinaci z roku 2007 během léčby zhubnul o deset kilogramů.

"Paměť se mi vracela velmi pomalu. Když jsem poprvé viděl ten pád, poznal jsem se, ale nechápal jsem to. Jako bych se díval na někoho cizího, jak spěchá," dodal.

Albrecht byl bezprostředně po pádu převezen do nemocnice v Innsbrucku a v polovině února byl přestěhován do Bernu. Tam ho chtěli lékaři znovu operovat, ale poraněná plíce se spravila přirozenou cestou. Nyní lyžaře čeká doma rehabilitace. "Na návrat zatím nemyslím. Jsem jako junior, který doufá, že se dostane do Světového poháru. Hlavně se chci kompletně zotavit," uvedl Albrecht, který začne podporovat dvě charitativní organizace pomáhající lidem s poškozením mozku.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...