Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ledecká vydřela nejlepší výsledek sezony ve sjezdu, v Crans Montaně vládly Italky

Italská lyžařka Marta Bassinová v cíli sjezdu SP v Crans Montaně. foto: AP

Tentokrát už si lyžařky ve švýcarské Crans Montaně vyzkoušely celou délku sjezdu. Další závod Světového poháru v jarních podmínkách nejvíce sedl Italkám: z vítězství se radovala Marta Bassinová před Federicou Brignoneovou. Třetí místo brala domácí hvězda Lara Gutová-Behramiová, Ester Ledecká dojela čtrnáctá.
  12:39

Česká reprezentantka překonala nejlepší výsledek sezony ze sjezdu ve Val d’Isere, kde finišovala na 16. místě. Vůbec nejlépe si v aktuálním ročníku vedla v super-G v Altenmarktu, v polovině ledna tam dojela jedenáctá.

Sjezd žen v Crans Montaně

Podrobná reportáž.

Po nemoci chtěla výrazněji uspět i v Crans Montaně. Vždyť ve švýcarském středisku se ve sjezdu už třikrát probojovala až na pódium. V závodech se ale nevyvarovala drobným chybám.

„Pořád mám spoustu věcí, na kterých musím zapracovat. Ale jízda nebyla špatná. Musím to ještě zanalyzovat s týmem, abych věděla, na čem můžu zapracovat a co mám udělat příště líp,“ hodnotila Ledecká.

V pátek na zkrácené trati brala 17. příčku, sobotní závod dojela jako čtrnáctá, když zaostala o desetinu za elitní desítkou. Na vítěznou Bassinovou ztratila 1,95 sekundy.

Ledecká sice vstoupila do závodu solidně, ale po prvním mezičase kvůli drobné chybě zpomalila a její manko začalo růst.

Nejhůře si vedla v prostřední pasáži, v rovinatějších sektorech se její časy pohybovaly v pořadí až na konci druhé desítky. „Na rovině mě rozhodily boule, které jsem tam včera ani předevčírem necítila. To mě překvapilo,“ vysvětlovala česká lyžařka.

Celkový dojem vylepšila v závěrečném úseku, díky bojovnému výkonu zaútočila na průnik mezi nejlepší desítku. Nakonec proťala cíl jako dvanáctá, ještě o dvě příčky ji posunuly Elvedina Muzaferijová z Bosny a Hercegoviny a Italka Teresa Runggaldierová.

Překvapivá vítězka Bassinová

Naposledy Italka Bassinová slavila výhru ve Světovém poháru 10. prosince 2022, tehdy si doma v Sestriere podmanila obří slalom. Následně ještě ovládla na mistrovství světa super-G, pak ale 28 závodů čekala na pódiové umístění.

Ve švýcarské Crans Montaně se dočkala a rovnou se radovala i z prvního vítězství ve sjezdu v kariéře. Na technicky složité trati předvedla čistou jízdu, držela ideální linii a zbytečně nepřibržďovala. Způsob, jak napodobit její skvělý výkon v úvodním a závěrečném úseku, soupeřky hledaly marně.

Italka se startovním číslem tři nastavila laťku nepřekonatelně vysoko časem 1:26,84. V křesle pro průběžně vedoucí závodnici pozorně sledovala počínání největších konkurentek, které méně či více ztrácely.

Italská lyžařka Marta Bassinová v křesle po průběžně vedoucí závodnici sjezdu SP v Crans Montaně vítá v cíli krajanku Federicu Brignoneovou.

Nejvíce se přiblížila její krajanka Brignoneová, která excelovala v prostřední rovinatější pasáži, kde stahovala důležité setiny. Nakonec ztratila 0,54 sekundy na překvapivou vítězku.

Lídryně Světového poháru Gutová-Behramiová od začátku za Bassinovou zaostávala, navíc jí nepomohly lyže během prostředního úseku. Cílem projela v čase 1:27,38 a ještě se musela bát o udržení třetího místa.

Díky skvělému namazání totiž útočila na pódiové umístění Italka Laura Pirovanová, která se nakonec musela spokojit s pátým místem.

Na senzaci málem dosáhla Muzaferijová z Bosny a Hercegoviny. V půlce závodu atakovala čas domácí hvězdy Gutové-Behramiové, ale v závěru už na Švýcarku nestačila a na čtvrtém místě za ní zaostala o 11 setin.

Závodní víkend v Crans Montaně zakončí v neděli od 10:30 SEČ superobří slalom.

SP ve sjezdovém lyžování v Crans Montaně (Švýcarsko):

Ženy - sjezd: 1. Bassinová 1:26,84, 2. Brignoneová (obě It.) -0,54, 3. Gutová-Behramiová (Švýc.) -1,11, 4. Muzaferijová (Bosna a Herc.) -1,22, 5. Pirovanová (It.) -1,24, 6. Rädlerová (Rak.) -1,25, ...14. Ledecká (ČR) -1,95

Průběžné pořadí sjezdu (po 7 z 9 závodů): 1. Gutová-Behramiová 369, 2. Goggiaová (It.) 350, 3. Venierová 301, 4. Hütterová (obě (Rak.) 297, 5. Fluryová (Švýc.) 275, 6. Brignoneová 252, ...24. Ledecká 63

Průběžné pořadí SP (po 30 z 41 závodů): 1. Gutová-Behramiová 1374, 2. Shiffrinová (USA) 1209, 3. Brignoneová 1048, 4. Vlhová (SR) 802, 5. Goggiaová 792, 6. Hectorová (Švéd.) 780, ...56. Ledecká 108, 68. Dubovská 73, 113. Jelínková (obě ČR) 9

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...