Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Američané slaví Davisův pohár

Sport

  10:38
PORTLAND - Tenisté Spojených států vyhráli po dvanácti letech prestižní týmovou soutěž Davisův pohár. Výhru Američanů nad obhájci z Ruska zpečetil v Portlandu nejlepší deblový pár světa Bob a Mike Bryanovi. Ti porazili ruskou dvojici Igor Andrejev a Nikolaj Davyděnko po setech 7:6, 6:4 a 6:2. USA tak získaly nedostižné vedení 3:0 na zápasy.

Bob a Mike Bryanovi foto: ČTK

Dvojčata Bryanova dnes potvrdila pozici jasných favoritů a v Davis Cupu zvítězila potřinácté ze čtrnácti duelů. Důležitý krok k 32. zisku slavné salátové mísy udělali američtí tenisté nicméně už první den, kdy vyhráli obě úvodní dvouhry. O úspěšný vstup domácího týmu se postaral Andy Roddick, který ve třech setech porazil Dmitrije Tursunova. Druhý bod přidal James Blake, jenž měl o poznání více práce s Michailem Južným.

Roddick vyhrál i svůj šestý daviscupový zápas v letošním roce. Utkání netrvalo ani dvě hodiny a bývalý první hráč světa těžil tradičně z dělového servisu, kterým nasázel soupeři 25 es. Po utkání si pochvaloval atmosféru v hale Memorial Coliseum, kam přišlo domácí hráče povzbudit téměř třináct tisíc diváků.

"Když za vámi stojí tolik lidí a žene vás za vítězstvím, byla by hloupost toho nevyužít, ne? Udělal bych pro vítězství cokoli, kromě podvodu," uvedl Roddick. Tursunovovi oplatil porážku z loňského semifinále, kdy podlehl po velké bitvě 15:17 v pátém setu. "Ale není co slavit, je to jen jeden zápas. Oslavy si schovám, až jestli vyhrajeme celé finále," prohlásil Američan.

Tursunov nenavázal na loňský heroický výkon, jímž pomohl k postupu do finále, kde pak Rusové porazili Argentinu. "Nehrál jsem svou hru. Byl jsem moc pasivní a hrál příliš na jistotu," uvedl 34. hráč žebříčku ATP. Také Blakeovi vyšla odveta za loňskou prohru s Južným v semifinále a druhý vzájemný duel už vyhrál. "Tohle bylo asi moje největší vítězství,"
prohlásil držitel deseti turnajových titulů.

"Chtěl jsem dokázal, že obstojím i v obtížné situaci. V důležitém zápase, v takovémhle finále, kde jsem nikdy nebyl. Zvládl jsem to i proti hráči, jako je Južnyj, který umí hrát na každém povrchu. Byl to určitě můj nejlepší výkon," tvrdil třináctý tenista světového žebříčku. Na vítězství podával už za stavu 5:4 ve čtvrté sadě, ale nakonec ji získal až v tie-breaku.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!