Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

ANALÝZA: Test pro Vancouver končí. Začíná odpočítávání

Sport

  16:13
PRAHA - Jaromír Jágr. Petr Čajánek. Jiří Hudler. I Roman Červenka... A dál? Jen čtyři hokejisté z Evropy mají momentálně jistou účast ve Vancouveru. A ještě méně jich olympijskou nominaci doplní.

Jaromír Jágr se pere o puk se Sergejem Mozjakinem. O nominaci se ale prát nemusí, tu má téměř jistou. foto: ČTK

Jejího zveřejnění se od Vladimíra Růžičky dočkáte až za devět dní. Už dnes má ale reprezentační kouč výběr zase v o něco jasnější představě. Dal mu ji Channel One Cup.

Kdo se ukázal...

Poslední šancí, kde se trenérovi Vladimíru Růžičkovi mohli hráči před olympiádou předvést, byl v minulých dnech Channel One Cup.

Evropští kandidáti na olympijskou nominaci:
Brankáři: Marek Schwarz (Mladá Boleslav) - Pokud Růžička bude hledět na aktuální formu, měl by post trojky dostat právě on. Na turnaji jen potvrdil, že mu mezinárodní zápasy sedí.

Jakub Štěpánek (Vítkovice) -
 Odchytal jen sobotní utkání proti Švédům a nepovedlo se mu tak jako jeho konkurentovi. Ale už byl na posledním mistrovství světa, národní tým na něm staví.

Obránce: Miroslav Blaťák (Ufa) - Momentálně hraje v úžasné formě. Jeho nevýhoda je však v tom, že patří k ofenzivním bekům, které Česko má v NHL kvalitní. A Růžička chce takové pouze tři.

Útočníci: Jaromír Jágr (Omsk) - Jeho nominace je tak jasná jako měsíc za nočního úplňku. Okolo něj se přece celé mužstvo pro hry ve Vancouveru točí. Však svou klíčovou roli prokázal i v Moskvě.

Petr Čajánek (Petrohrad) - Další téměř stoprocentní jistota, i když on sám tuhle skutečnost krotí. V útoku s Jágrem znovu prokázal, jak si oba vyhovují. Vhodný bránící člen elitní formace.

Jiří Hudler (Dynamo Moskva) -Už odehrál lepší turnaj, přesto by mu olympijská pozvánka neměla uniknout. Růžička ho zkoušel na centru k Jágrovi, poslední zápas ale odehrál v druhé lajně.

Roman Červenka (Slavia Praha) - Do Vancouveru se určitě podívá, což jeho trenér potvrdil už během akce. Také patřil k nejlepším, jako další varianta centra k Jágrovi si s číslem 68 náramně vyhovoval.

Josef Vašíček (Jaroslavl) - Šanci dostat se do výběru má reálnou, tým potřebuje silového centra do čtvrté formace. Zkušeností má požehnaně a stabilní výkony si drží po celou sezonu.

Tomáš Rolinek (Magnitogorsk) - Nikdo mu příliš nevěří, díky své černé práci je ale potřebný. Obrovský bojovník patří k nejlépe bránícím křídlům – jedině tudy může vést jeho cesta do Vancouveru.

Turnaj v Moskvě, kde Češi skončili třetí. Po sobotní porážce 3:4 po prodloužení se Švédy podlehli včera 3:4 i Rusku v samostatných nájezdech. Pouze ve čtvrtek porazili Finy, kteří celou akci vyhráli.

"Něco mi to ukázalo, ale nic dopředu neprozradím," tajil už tradičně trenér. "Se zápasy jsem však až na druhou třetinu proti Švédsku maximálně spokojený." Pozornost příliš neupínejte na výsledek, uplynulé dny naplnily zcela jiný účel.

A nabídly prostor k dohadům. Třeba jestli se Růžička v otázce postu třetího brankáře opravdu rozhodne podle aktuální formy. Pokud ano – dá nakonec před Jakubem Štěpánkem přednost Marku Schwarzovi? Gólman z Mladé Boleslavi totiž proti Rusku odchytal další vydařené utkání, třebaže dvakrát inkasoval v penaltovém rozstřelu.

"Nájezdy jsou přece pokaždé loterie. Škoda že nevyšly, ale byl to zápas plný šancí. Divákům se musel líbit," říkal Roman Červenka. U tohoto jména ještě zůstaňme... Eso Slavie včera nahradilo v první formaci Hudlera a poprvé hrálo centra u Jágra s Čajánkem. "Co si přát víc než zahrát si s takovými hráči? Užíval jsem si to."

Byla to také sehranost k pokoukání, když dobře naladěný Jágr připravoval šance spoluhráčům. Červenka jednu z nich využil k vyrovnání na 3:3, sám jinou těsně před druhou sirénou nabídl v čase 40.00 rychlým přečíslením obránci Miroslavu Blaťákovi. "Spolupráce Červenky s Jágrem se mi líbila," potvrdil Růžička.

Aby ne, Červenka mu musí dělat radost. Hudlerovi se totiž turnaj příliš nepovedl, a tak mu 24letý talent nabídl další alternativu pro hry. "Je taky moc dobře, že tam Červenka pojede," myslí si internacionál Pavel Richter. "Česká veřejnost potřebuje vnímat hráče z české ligy. Koho jiného by měla?" Blaťák nejlepším obráncem Je tu ovšem ještě jedno zajímavé jméno, a to už zmiňovaný Blaťák.

Má-li na olympiádu šanci někdo z evropských obránců, pak jedině zadák Ufy. Hraje ve skvělé formě, kromě úkolů v defenzivě podporuje i útok. Teď byl vyhlášen nejlepším bekem turnaje. A jindy tajemný Růžička chválou na něj nešetří. "Jenže já Vancouver nevnímám, protože jinak bych zbytečně zmatkoval," usmívá se. "Vždyť záleží jen na trenérovi, koho do mužstva potřebuje. Já se do toho nezapojuju."

Richter tvrdí: "Růžu znám, vezme do Vancouveru sedm obránců, ale bude točit pouze s šesti." Blaťákovi však moc šancí nedává. "Hrát budou spíše kluci z NHL, zvyklejší na malé kluziště." Ještě zpět do Moskvy, kde Růžičku těšila morální síla týmu. V obou bitvách víkendu gólově ztrácel, jenže pokaždé se dokázal vrátit zpět. Kéž to vydrží až do února. Nebo ať snad k tomu raději ani nedojde...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!