Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Přiblížila se korunovace Sportovce roku. Vyrovnaný souboj nezvyklých favoritů

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner slaví zisk titulu mistrů světa na šampionátu v mexické Tlaxcale. foto: AP

Ve čtvrtek večer bude v pražském hotelu Hilton vyhlášen vítěz 65. ročníku novinářské ankety Sportovec roku. Mezi favority patří beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, wimbledonská vítězka tenistka Markéta Vondroušová a hokejista David Pastrňák.
  17:13

Útočník Bostonu jako jediný z finálové desítky už anketu v minulosti ovládl. Letošní vítěz na pomyslném trůnu vystřídá obhájkyni prvenství snowboardistku a lyžařku Ester Ledeckou, která nezávodila kvůli zranění.

V tradiční anketě Klubu sportovních novinářů, který letos slaví 100 let od založení, hlasují členové dvoukolově. Nejprve rozhodli o deseti finalistech a třech nejlepších kolektivech.

Z nich pak zvolí vítěze, jehož jméno bude slavnostně odhaleno ve čtvrtek večer. Letos celkem hlasovalo 233 žurnalistů.

Pastrňák může navázat na prvenství z roku 2020. Vedle útočníka Bostonu, jenž letos poprvé v kariéře překonal v zámořské NHL hranici 100 bodů v sezoně, se stejně jako vloni dostali do desítky už jen oštěpař Jakub Vadlejch a tenisový pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Dvojice se podle pravidel ankety řadí do jednotlivců.

Kdo je pro vás nejlepším českým sportovcem roku 2023?

celkem hlasů: 2082

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pátek 22. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

PERUŠIČ O./SCHWEINER D. (plážový volejbal)838
VONDROUŠOVÁ MARKÉTA (tenis)585
HORÁČKOVÁ MARIE (lukostřelba)358
PASTRŇÁK DAVID (hokej)113
ADAMCZYKOVÁ EVA (snowboarding)70
PRSKAVEC JIŘÍ (vodní slalom)33
VADLEJCH JAKUB (atletika)28
MUCHOVÁ KAROLÍNA (tenis)23
FUKSA MARTIN (rychlostní kanoistika)20
KREJČÍKOVÁ B./SINIAKOVÁ K. (tenis)14

Poprvé v historii má mezi nejlepšími zastoupení lukostřelba, vítězstvím na mistrovství světa se o to zasloužila Marie Horáčková. Vedle ní se premiérově do druhého kola hlasování probojovaly také tenistky Vondroušová a Karolína Muchová, která prošla do finále French Open a semifinále US Open, a beachvolejbalový pár Perušič, Schweiner.

Elitní desítku doplnili letošní mistři světa kanoista Martin Fuksa se snowboardcrossařkou Evou Adamczykovou a vodní slalomář Jiří Prskavec. Ve finálovém výběru byl už pošesté. Ze sportů má letos nejsilnější zastoupení tenis, který se naposledy dočkal v anketě prvenství v roce 2014, kdy triumfovala Petra Kvitová.

Nejlepší fotbalista, kapitán reprezentace Tomáš Souček, se do elitní desítky nedostal a skončil dvanáctý. Ve finálovém výběru chyběl i předloňský vítěz ankety judista Lukáš Krpálek, kterému druhé kolo uniklo o jediné místo. Na elitní desítku ztratil 86 bodů.

Stejně jako Ledecká mezi jednotlivci se ani do finálové trojice mezi kolektivy nedostali obhájci prvenství - hokejoví reprezentanti. O vítězství se utkali stříbrní medailisté z mistrovství světa hokejistů do 20 let, „bronzové“ hokejistky a smíšená atletická štafeta na 4x400 metrů, která mezi elitou rovněž skončila třetí. Ani jeden z této trojice týmů ještě mezi kolektivy nevyhrál.

Slavnostní vyhlášení se ve čtvrtek uskuteční od 21:45 v přímém přenosu ČT1. Udělena bude i cena v kategorii oddanost sportu, pro juniora roku a sportovní legendu. Večerem bude stejně v minulých letech provázet Daniela Brzobohatá, o hudební doprovod se postará David Koller.

Autoři: ,