Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Argentinští fotbalisté obhájili na OH zlato

Sport

  8:46
PEKING - Argentinští fotbalisté porazili ve finále olympijského turnaje Nigérii 1:0 a obhájili zlaté medaile z Atén. Svému africkému soupeři tak oplatili dvanáct let starou porážku z finále v Atlantě. Vítězný gól vstřelil v 58. minutě Angel Di Maria. Bronz získala už v pátek Brazílie.

Argentina slaví. foto: ČTK

Argentinci během sedmnácti dnů vyhráli všech šest zápasů na turnaji a dokonale splnili roli favoritů. Dokázali se vypořádat se soupeři, s nepříliš kvalitním trávníkem i s počasím, které dnes fotbalu rozhodně nepřálo. V poledním žáru se hráči snažili šetřit síly a zápas se nehrál ve strhujícím tempu. Maďarský rozhodčí Kassai dokonce dvakrát přerušil hru, aby se fotbalisté mohli občerstvit.

Zvláště jihoamerický tým předváděl chvílemi pěší fotbal, ale občas dokázal rychlou kombinací na jeden dotek nebezpečně udeřit. Afričané snášeli vedro o něco lépe a útočníci Okoronkwo a Odemwingie soupeřovým obráncům několikrát zamotali hlavy.

Po zmatcích v argentinské obraně se ocitl sám před brankou kapitán Isaac, ale nedokázal přesně zakončit. Největší šanci prvního poločasu měl těsně před přestávkou argentinský obránce Monzon, jehož bombu z dálky vytáhl gólman Vanzekin na roh.

Messi několikrát ukázal své technické kousky i nápadité přihrávky a po jedné z nich šel Maradonův potenciální zeť Agüero sám na brankáře, ale Vanzekin včas vyběhl. Messi pak sám nebezpečně vypálil. V 58. minutě Nigerijci na chvilku polevili v důsledném bránění a soupeř toho okamžitě využil.

Di Maria utekl po levé straně a přesným lobem přehodil vybíhajícího brankáře. Útočník Benfiky hrál v Číně původně jen roli náhradníka v hvězdném výběru, ale v průběhu turnaje se stal hrdinou. Ve čtvrtfinále zařídil v prodloužení výhru nad Nizozemskem a rozhodl i finále. Argentinští fanoušci mu určitě odpustili i dvě zahozené penalty v utkání se Srbskem.

Afričané se však ještě nevzdávali, už nemohli šetřit síly a argentinská obrana se ocitla pod tlakem. Zároveň se však otvíral prostor pro brejky, a to byla výzva pro Messiho. Záložník, jehož start na hrách byl kvůli protestům Barcelony do poslední chvíle nejistý, předvedl dvě velká sóla, jimž chybělo jen zakončení. Nic to však neubralo na jeho hodnocení největší hvězdy turnaje.

Argentincům se dařilo držet míč a kouskovat hru. Přesto se Nigerijci ve zbytku zápasu ještě několikrát dostali do šancí, ale zbrkle je zahazovali. A tak si po závěrečném hvizdu Argentinci po čtyřech letech zopakovali cestu pro zlaté medaile. Liverpoolský záložník Mascherano si jako jediný tenhle pocit vychutnal podruhé.

Výsledek - finále:

Argentina - Nigérie 1:0 (0:0)

Branka: 58. Di Maria. Rozhodčí: Kassai (Maď.). ŽK: Di Maria, Monzon, Riquelme - Obinna, Apam. Diváci: 89.000.

Sestavy:

Argentina: Romero - Zabaleta, Garay, Pareja, Monzon - Gago, Mascherano, Riquelme, Di Maria (88. Banega) - Agüero (79. Sosa), Messi (90. Lavezzi). Trenér Sergio Batista.

Nigérie: Vanzekin - Adeley, Okonkwo, Apam, Adefemi - Kaita, Isaac (70. Ekpo), Ajilore, Obinna - Okoronkwo (64. Anichebe), Odemwingie. Trenér: Siasia.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!