Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Arsenal si zahraje ve finále Ligy mistrů

Sport

  23:01
VILLAREAL - Fotbalisté Arsenalu poprvé v historii slaví postup do finále Ligy mistrů. V dnešní odvetě semifinále ve Villarrealu uhráli bezbrankovou remízu a po výhře 1:0 z prvního utkání si zajistili finálovou účast.

Nešťastný střelec pokutového kopu Riquelme foto: AFP

"Kanonýři" v Lize mistrů neinkasovali v desátém utkání po sobě, čímž překonali rekord Ajaxu Amsterodam v neprůstřelnosti z roku 1987. Finále Ligy mistrů se hraje 17. května v Paříži. Arsenal se jméno svého soupeře dozví ve středu, kdy se v odvetě druhého semifinále střetne Barcelona s AC Milán. Katalánský velkoklub bude doma hájit výhru 1:0.

Arsenal se hubený náskok rozhodl bránit až příliš pasivní hrou a v hlubokém obranném bloku od počátku utkání odvracel výpady Villarrealu, který byl v porovnání s týden starým výkonem na Highbury k nepoznání. Vyhlášená obrana Arsenalu vůbec nepůsobila jistým dojmem.

V letošní sezoně zdravotními problémy sužovaný stoper Campbell nastoupil místo zraněného Senderose a neodehrál příliš dobrý zápas. Navíc už v deváté minutě musel kvůli zranění vystřídat Flaminiho na levém kraji Clichy, který se objevil v akci poprvé od loňského listopadu.

Riquelme mohl poslat Villareal do prodloužení
Villarreal se poprvé připomněl v 18. minutě, když po přiklepnutí Senny pálil jen do brankáře Lehmanna Sorín. Z vytrvalé převahy domácí zahrozili ještě čtyři minuty před poločasem, ale Franco ve své první velké šanci nechal vyniknout reflex brankáře Lehmanna.

Po přestávce nápor Žluté ponorky, jak se Villarrealu kvůli žluté barvě dresů přezdívá, sílil. Do role hlavního spalovače šancí se pasoval Franco, který během šesti minut dvakrát selhal ve výtečných pozicích. Ve 48. minutě mexický útočník mířil hlavou těsně vedle "šibenice", vzápětí minul cíl, když po přistrčení musel hlavičkovat v krkolomné pozici.

Franco byl i pak největší hrozbou pro hostující tým. V 65. minutě připravil skvělou pozici pro Forlána, ale držitel Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce v evropských soutěžích loňské sezony nedostál své pověsti, když z patnácti metrů netrefil opuštěnou branku. A když konečně Villarreal skvělého Lehmanna překonal, neplatil gól smolaře Franka kvůli ofsajdu.

Pak se domácí dlouhé minuty nedokázali prosadit, přesto mohli v úplném závěru vybojovat alespoň prodloužení. Bek Arsenalu Clichy v pokutovém území neobratně srazil střídajícího Josého Mariho, Riquelme ale z přísně nařízené penalty Lehmanna nepřekonal. Německý brankář tak svůj tým nasměroval do finále.

Výsledek:
Villarreal CF - Arsenal FC 0:0

Rozhodčí: Ivanov - Golubev, Kalugin (všichni Rus.). Diváci: 23.000. První zápas 0:1, postupuje Arsenal.

Sestavy:
Villarreal:
Viera - Javi Vento, Pena, Alvárez, Arruabarrena (82. Roger)  - Sorín, Senna, Josico (63. José Mari) - Riquelme - Forlán, Franco. Trenér: Pellegrini.
Arsenal: Lehmann - Eboue, Touré, Campbell, Flamini (9. Clichy) - Hleb, Fabregas, Silva, Reyes (69. Pires) - Ljungberg - Henry. Trenér: Wenger.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!