Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Asi nevyhraju, to už by bylo moc, říká legendární Váňa

Sport

  21:36aktualizováno  18. prosince 9:04
PRAHA - Jako první žokej se ocitl ve finálové desítce ankety o­Sportovce roku, ale na úterní vyhlášení výsledků pro rok 2009 se ještě nechystá. Josef Váňa (57), který letos v­sedle Tiumena pošesté vyhrál Velkou pardubickou, se přitom může stát nejstarším vítězem ankety v její 51leté historii.

Josef Váňa (vpředu) a Josef Bartoš. foto:  František Vlček, Lidové noviny

 

Jak se těšíte na úterní slavnostní večer?

Těším se moc, ale na přípravy zatím nemám čas. Na noc vyrážíme s­Pepou Bartošem do Říma, odjede tam dva dostihy, vrátíme se v neděli večer. V Itálii se totiž závodí celou zimu. Na vyhlášení se budu chystat až v úterý, kolem koní je pořád docela fofr.

Sportovec roku

Nejstarší vítěz? 
* Jindřich Pospíšil Nejstarším vítězem v 50leté historii ankety je Jindřich Pospíšil. Anketu Klubu sportovních novinářů ovládl v roce 1979 spolu s mladším bratrem Janem, když se potřinácté stali mistry světa v kolové. Staršímu z bratrů bylo sedmatřicet.

* Josef Váňa, jeden z favoritů letošní ankety, už jeden primát má. Je nejstarší z nominovaných v historii.

Když jste se před časem dozvěděl, že vás sportovní novináři svými hlasy nominovali do nejlepší desítky, potěšilo vás to?

Spíš mě překvapilo, že si vzpomněli. A fakt se těším. Ve středu jsem byl v Praze na focení osobností roku a spousta lidí včetně Ivana Haška mi říkala, že na letošní Velkou pardubickou vzpomínají jako na jeden z nejsilnějších zážitků roku. Tak jsem snad udělal lidem radost. Pravda ovšem je, že nedělám nic jiného než to, co mě baví.

Myslíte možná na to, kolikátý byste mohl v anketě skončit?

Kdepak. Už jenom být v­desítce mezi tolika skvělými sportovci je pro mě velký úspěch. Čím výš budu, o to větší to bude radost, ale ona je už tak velká. Je to příjemné, ale nežiju z toho. Hlavní je, že se občas podaří vyhrát nějaký dostih a­můžu dát lidem od koní výplatu.

Mít tu možnost, komu byste dal korunu pro nejlepšího sportovce vy?

Nejspíš Martině Sáblíkové, je dvojnásobnou mistryní světa, musí to být hrozná dřina.

Jenže anketa je také o sympatiích – kdo z nominovaných je vám sympatický?

Tenisté Štěpánek s Berdychem, jen se jim, sakra, nepovedlo to finále Davis Cupu. Člověk u toho sedí, drží palce, a nic.

Byl jste v Barceloně?

Ale néé... Seděl jsem u televize. Moc nechybělo a bylo to 1:1, to by pak bylo jiné kafe. Já jim věřil jako kdysi Lendlovi. Na toho mám pěkné vzpomínky, on u nás lyžoval. Na Pradědu, to jsem ještě dělal vlekaře. Ivan chodil zadem, aby nestál frontu, a já mu podával kotvu.

Víte, že kdybyste anketu vyhrál, stal byste se nejstarším vítězem v její historii?

No, asi by se nebylo čemu divit, že jo. (smích) Kdo je nejstarší?

Jindřich Pospíšil, s bratrem Janem ovládli anketu v roce 1979, když mu bylo sedmatřicet.

No jo, sakra, to byl proti mně pořád ještě mladík. Ti bráchové, to byli fakt borci. Ale já asi nevyhraju, to už by bylo moc.

Jak se vlastně budete cítit mezi sportovci, kteří jsou o generaci a víc mladší?

Myslím, že mi to problém dělat nebude, pořád se pohybuju mezi mladými lidmi. A styčným důstojníkem bude syn Pepča, je mu osmnáct. Máma (manželka Pavla, pozn. red.) si to rozmyslela, tak půjdeme se synátorem. Těšíme se oba.

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...