Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Asi vyhraje Špotáková, shodly se legendy

Sport

  12:59
PRAHA - Kdo se stane sportovním králem letošního roku? Jubilejní 50. ročník ankety Klubu sportovních novinářů už zná deset finalistů, které určilo 208 hlasujících.

Zlatý hod Špotákové. foto: AFP

Málokdo asi pochybuje o tom, že 10. ledna usedne na pomyslný trůn jedna z dvojice olympijských vítězek Barbora Špotáková – Kateřina Emmons.

Sympatická oštěpařka, která navíc vytvořila světový rekord, anebo víla ze střelnice, jež ke zlatu ve vzduchové pušce přidala stříbro z libovolné malorážky?

„Obě napsaly báječné olympijské příběhy, obě by si prvenství zasloužily. Jako atlet bych ale dal hlas Báře Špotákové,“ pravil legendární oštěpař Jan Železný.

Do skupinky favoritů však patří i David Kostelecký, který v pekingském dešti vystřílel zlato v trapu, a Lukáš Bauer, jenž ovládl seriál Světového poháru v běhu na lyžích.

Před branami elitní společnosti poprvé od roku 1993 zůstali zástupci kolektivních sportů, od té doby byl zastoupen fotbal i hokej. Jako první se do desítky nedostal Jaromír Jágr, který v ní od roku 1994 bude chybět teprve potřetí a jemuž nyní scházelo 53 bodů.

Podobný osud potkal skikrosaře Tomáše Krause. Byť úřadující mistr světa z roku 2007 vyhrál seriál SP a vyhrál prestižní americkou sérii Jeep King of the Mountains, stačilo mu to jen na 16. místo.

Naopak 12. příčka cyklisty Jiřího Ježka je nejlepším umístěním handicapovaného sportovce v historii.

Ve finálové desítce jsou tři jména, která se do Top 10 dostala i loni, včetně obhájkyně trofeje rychlobruslařky Martiny Sáblíkové. Tehdy navázala na prvenství Kateřiny Neumannové, jejíž zásluhou v roce 2006 vyhrála anketu poprvé po 22 letech žena. Dalšími loňskými „účastnicemi“ jsou tehdy druhá Barbora Špotáková a obhájkyně třetí příčky Šárka Záhrobská.

Konečné pořadí na prvních deseti místech určí 2. kolo ankety, jejíž vyhlášení budou moci televizní diváci sledovat v sobotu 10. ledna od 20.00 na ČT 1 v přímém přenosu z pražského Hudebního divadla v Karlíně.

Do divadla dorazí téměř všichni „Máme přislíbenou účast od Bauera, Emmons, Kosteleckého, Synka a Špotákové. Věříme, že Volf se Štěpánkem se uvolní ze soustředění v Rakousku, přiletět by měl Kreuziger a doufáme, že dorazí i Verner,“ uvedla Jana Obermajerová z pořadatelské agentury BPA.

Chybět zřejmě budou Sáblíková, jež bude závodit na MEv Nizozemsku, a Záhrobská, kterou v té době čeká podnik SP v Mariboru.

Vítěz ankety obdrží odměnu 250 tisíc korun, druhý dostane 200 000, třetí 170 000, desátý získá 50 000.

............................................

Jako závan starých časů působí vzpomínky sportovních legend, vítězů novinářské ankety z let minulých.

 „Na první místo jsem myslel už v roce 1971, kdy jsem vyhrál tenisovou Paříž, ale skončil jsem druhý. Slovenští novináři mě totiž dávali až na desáté místo, aby vyhrál Ondrej Nepela, a já to cítil jako křivdu,“ přiznal Jan Kodeš, československý Sportovec roku 1973, kdy ovládl Wimbledon.

Bývalý diskař Imrich Bugár byl sportovním králem v roce 1982, kdy se stal mistrem Evropy. „Po dvou pokusech ze zmoklého kruhu jsem byl ve finále poslední, ale pak na mě trenér Vlček z hlediště zařval – vys... se na techniku a dej žíni! No a vyšlo to,“ přiblížil Bugár, zatímco Vladimír Jirásek, pětinásobný mistr světa ve vodním slalomu a vítěz 1. ročníku ankety z roku 1959, zavzpomínal na „slavnostní“ vyhlášení. „Bylo to v gymnastickém sále pražské budovy YMCA, a velmi skromné.“

Poháry, vázy, diplomy, žádné finanční odměny – tak kdysi byli oceněni vítězové ankety.

„Dali mi i státní vyznamenání za zásluhy o výstavbu,“ smál se Kodeš. A kdo by měl anketu vyhrát nyní? Všechny tři legendy se shodly: „Konkurence je velká, ale asi Špotáková.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!