Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rekord osmiletého šachisty. Na turnaji jako nejmladší v historii porazil velmistra

Mladý šachista Ašvat Kaušik foto: Carleton Lim / Singapore Chess Federation

Osmiletý chlapec původem z Indie Ašvat Kaušik se zapsal do historie, když se stal nejmladším hráčem, který kdy porazil šachového velmistra v klasické turnajové partii. Informoval o tom server CNN.
  14:12

Kaušik na turnaji ve Švýcarsku porazil v neděli sedmatřicetiletého šachového velmistra z Polska Jacka Stopu ve čtvrtém kole, a překonal tak dřívější rekord jiného mladého talentu ze Srbska.

Leonid Ivanovič byl prvním hráčem mladším devíti let, který porazil velmistra v klasické partii, ale Kaušik byl v okamžiku výhry ještě o pět měsíců mladší než Srb Ivanovič.

Chlapec, který žije v Singapuru, se narodil v roce 2015 a už si udělal jméno na mládežnických turnajích po celém světě. „Byl to opravdu úžasný pocit a jsem hrdý na to, jak jsem hrál, zejména proto, že jsem byl v jednu chvíli horší, ale dokázal jsem se z toho dostat,“ řekl Kaušik serveru Chess.com poté, co porazil polského velmistra.

Mladý šachista Ašvat Kaušik
Mladý šachista Ašvat Kaušik

Na turnaji ve švýcarském Burgdorfu skončilo toto nové zázračné dítě šachu sice dvanácté, ale s jeho budoucností se pojí velká očekávání. Už nyní ukázal, že je schopen hrát se šachisty, kteří mají o několik desítek let zkušeností navíc, píše CNN.

Kaušikův otec uvedl, že on ani jeho žena nikdy šachy nehráli a bylo pro ně překvapením, že se jejich syn, který podle jeho slov trénuje asi sedm hodin denně, stal tak skvělým šachistou.

Autoři: ,