Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Atleti Dukly budou mít novou šéfovou: Kateřinu Baďurovou

Sport

  15:28
PRAHA - K nečekané změně dochází na atletické Julisce - atleti Dukly budou mít od 1. října nikoli šéftrenéra, ale šéftrenérku. Stane se jí Kateřina Baďurová (27), bývalá tyčkařka, která nedávno kvůli zraněním uzavřela kariéru.

Kateřina Baďurová. foto: ČTK

"Klesal počet našich atletů v reprezentaci, loni i předloni jsme po letech nevyhráli extraligu družstev, chtěl jsem naši atletiku oživit," vysvětlil ředitel ASC Dukla Jaroslav Priščák. "Jisté obavy si připouštím, doufám ale, že jsou zbytečné," pravila vicemistryně světa z roku 2007, která v roli šéftrenéra vystřídá Radomila Skoumala.

Tento krok je poněkud nečekaný – jak dlouho jste se rozhodovala?
Dostala jsem nabídku a zvažovala ji několik měsíců. Ale ve výběru jsem byla jediný atlet, který ještě nedávno závodil, navíc mám ekonomické vzdělání – to všechno mě nakonec postrčilo dopředu. Taky si myslím, že je vždycky lepší, když se toho ujme vlastně ještě sportovec, který zná prostředí.

Nemáte z toho obavy? Budete vůbec první šéftrenérkou v historii atletiky na Dukle...
Obavy samozřejmě mám, už jsem se setkala s pozitivními i negativními pohledy na celou věc, ale doufám, že moje obavy jsou zbytečné.

Je to velmi schopná žena

"O změně ve vedení naší atletiky jsem přemýšlel dlouho, nakonec padlo rozhodnutí ve prospěch Kateřiny Baďurové. Určitě ji nečeká jednoduchá práce, stane se nadřizeným celé řadě osobností, ale ona to zvládne," říká ředitel Armádního sportovního centra Dukla Jaroslav Priščák. "Ano, je to trochu neobvyklé svěřit takovou funkci ženě, ale Katka je podle mého soudu velmi schopná. Na první pohled nepůsobí energicky, ale opak je pravdou. Její předchůdce Radek Skoumal ji v začátcích bude pomáhat a začne se věnovat vrhačům, bude mít čtyři roky na to, aby pozvedl jejich úroveň – teď nemám na mysli oštěpaře," dodal Priščák.

Je přece hodně úspěšných manažerek, nicméně chápu, že když se objeví něco nového, tak se toho lidé mohou bát. Navíc už teď cítím podporu vedení celé Dukly, to je pro mě důležité.

Pikantní je, že vašimi podřízenými se stane i trenér oštěpařů Jan Železný, váš bývalý kouč Boleslav Patera, ale i olympijští vítězové Barbora Špotáková nebo Roman Šebrle. Ani toho se nebojíte?
Myslím, že se známe natolik, že budeme spolupracovat dobře. I když zatím mě stačila podpořit jen Bára Špotáková – řekla, že mi drží palce a že mi přeje hodně štěstí.

Asi je zbytečné ptát se na podporu vašeho partnera, bývalého výškaře Tomáše Janků...?
Ten mě samozřejmě podporuje maximálně. Podle Tomáše to zvládnu.

Budete se teď možná snažit, aby se na atletické Julisce ocitlo víc závodnic?
Nechtěla bych atlety dělit na muže a ženy. Hlavním měřítkem přece musí být výkonnost. Když má někdo talent, zájem a vůli pracovat, tak by bylo hloupé rozlišovat, zda je to atlet nebo atletka.

A co dosavadní šéftrenér Radomil Skoumal? Nemůže mezi vámi vzniknout problém?
Nemyslím, známe se dlouho. Radek se jako bývalý kladivář ujme skupiny vrhačů a kromě toho bude mým asistentem, aby mě zasvětil do všech náležitostí, které práce šéftrenéra obnáší.

Kateřina Baďurová.

Lidé z atletického prostředí vás dobře znají, ale přesto – jste připravená na to, že vás někteří možná budou brát s jistou rezervou?
Doufám, že i oni brzy zjistí, že jsem schopná pracovat a organizovat. Samozřejmě nečekám, že hned na začátku budou všichni nadšeni, ale věřím, že po jisté době zjistí, že jsem nebyla špatnou volbou.

Když jste koncem dubna oznamovala konec sportovní kariéry, uvedla jste, že budete v pražském Suchdole působit v mateřském centru pro pohybovou přípravu předškolních dětí. Nebylo to překážkou pro vaši novou roli na Julisce?
Nebylo, dělám tam spíše organizační věci, ten projekt hlavně zastřeším svým jménem. S vedením ASC Dukla už jsme se dohodli.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!