Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Atleti mají z halového MS úrodu pátých míst

Sport

  22:14
DAUHÁ - Nejblíž medaili z halového MS byla čtvrtá štafeta žen na 4x400 m. Šebrlemu bronz v sedmiboji utek

Zklamaný Roman Šebrle foto: FOTO ČTK/AP

Na seznamu 27 výprav, které si přivezly z halového mistrovství světa medaili, čeští atleti letos chybí. V Dauhá sbírali ti nejlepší především pátá místa.

Nejblíž medaili se ale ocitla štafeta běžkyň na 4×400 metrů. Kvarteto ve složení Denisa Rosolová, Jitka Bartoničková, Zuzana Bergrová a Zuzana Hejnová porazilo kvalitním časem 3:30,05 minuty v pětičlenném finále Britky.

Mezi absolutní světovou elitu nakoukl pátý půlkař Jakub Holuša, stejného umístění dosáhl ve velmi rychlém závodu překážkář Petr Svoboda a stejné místo patřilo i tyčkařce Jiřině Ptáčníkové. Se stejným výsledkem mohl být spokojený i vícebojař Roman Šebrle, který se na šampionát dostal na divokou kartu.

Největší naděje se vkládaly do Svobody. Suverénně si počínal v semifinále a skvěle se mu povedl i začátek souboje o medaile. Ve finále měl nejrychlejší reakci z celé šestice. "Stalo se, co jsem si přál – trefil jsem start. Ale pak jsem to neustál hlavou. Chtěl jsem asi víc, než na co jsem v tu chvíli měl," řekl ČTK.

Isinbajevová znovu selhala

Jak se ukázalo, konkurenci měl opravdu těžkou. Zlatý Kubánec Robles předvedl třetí nejlepší čas historie (7,34), druhý Terrence Trammel vylepšil americký rekord (7,36). Svoboda protnul cíl se ztrátou 14 setin na bronzového Davida Olivera. Kdyby ho chtěl český překážkář porazit, musel by vylepšit osobní maximum. "Byl to souboj titánů a páté místo považuji za úspěch," nedával najevo zklamání.

Čtvrtou štafetu žen nejvíc potěšil fakt, že jen o sekundu a půl zaostala za národním rekordem. "Vůbec jsem nečekala, že bychom se mohly takhle zlepšit," komentovala to finišmanka Zuzana Hejnová.

Po pátečním programu mohl útočit na medaili i Roman Šebrle. Ze čtvrtého místa klesl během soboty na páté, ale smutný z toho nebyl. "Nevěřil jsem, že budu takhle v kontaktu. Po zranění jsem nic víc čekat nemohl," uznal. Během závěrečného běhu na kilometr se Šebrle spíš než před sebe musel dívat na Ukrajince Kasjanova, kterého porazil o pět bodů.

Kdyby někdo Jiřině Ptáčníkové řekl před finále, že skončí hned za světovou rekordmankou Jelenou Isinbajevovou, asi by to pátá česká tyčkařka brala. To ale ani ona netušila, že v Dauhá předvede ruská favoritka další velké selhání. Loni na MS v Berlíně nepřekonala základní výšku, to samé se jí málem přihodilo už v páteční kvalifikaci, kde se zachránila až při třetím pokusu. Ve finále pak předvedla Isinbajevová 460 cm, což jí stačilo jen na čtvrté místo. "Jsou to problémy, přes které se musím znovu dostat. Možná jsem mentálně unavená," hledala příčiny krachu Isinbajevová. A nevyloučila, že vynechá celou sezonu, aby znovu našla ztracenou jistotu.

Autor: