Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Atletická naděje Cachová: Ke zlatu jsem měla kousek

Sport

  19:22
PRAHA - Sedmibojařka Kateřina Cachová, juniorská vicemistryně Evropy z roku 2009 a mistryně světa do 17 let v roce 2007, si na své konto nedávno připsala další velký úspěch. Na mistrovství Evropy v atletice do 23 let, které se v polovině července uskutečnilo v Ostravě, získala stříbro, navíc v osobním rekordu. Skvělou formu se na přelomu srpna a září chystá zúročit na mistrovství světa v jihokorejském Tegu.

Kateřina Cachová (uprostřed). foto: Lidovky.cz

Na mistrovství Evropy v atletice do 23 let jste v Ostravě získala stříbro. Jaké máte pocity ze zisku poslední medaile?
Pocity jsou stále úžasné. Čím déle je totiž od toho momentu, tím více si úspěch uvědomujete. V první chvíli jsem byla spíše zklamaná. Zlatá medaile mi totiž unikla jen o 11 bodů. Po poslední disciplíně - běhu – jsem to tedy moc neprožívala a neradovala se. Ale teď už si to užívám a mám ze stříbra samozřejmě radost.

Která disciplína byla ta klíčová? Kde se těch potřebných 11 bodů ztratilo?
Kromě oštěpu mi vyšlo prakticky všechno. Tam jsem bohužel zaostala asi o pět metrů za osobákem. A pak v závěrečné osmistovce mi došly síly. Snažila jsem se soupeřce utéct, co to jen šlo, ale nakonec se nezadařilo. To také rozhodlo.

CO O CACHOVÉ MOŽNÁ NEVÍTE

- Narodila se 26.2.1990 v Ostravě

- Řídí se mottem "Není ostuda spadnout, ale zůstat ležet!"

- K sedmiboji se dostala v deseti letech

- Patří do projektu ČOV McDonald´s Olympic Hopefuls, který podporuje vybrané nadějné mladé české sportovce v cestě za slávou pod olympijskými kruhy

- Je vicemistryní Evropy do 23 let, v Ostravě si navíc vylepšila osobní rekord

Je pro vás tedy stříbrná medaile úspěchem nebo spíše převážilo zklamání, že jste nedosáhla na zlato?
V prvním okamžiku to pro mě bylo spíše zklamání. Ale ještě před mistrovstvím bych byla ráda za každou medaili. Takže to, jak jsem se přestavila v Ostravě, považuji každopádně za velký úspěch. Akorát v tu danou chvíli mě zamrzelo, že zlato o kousek uniklo. Ale teď už se raduju i ze stříbra.

Český rekord v sedmiboji je 6 268 bodů. K této hranici vám ještě pár bodů chybí. Za jak dlouho si myslíte, že jí pokoříte?
Nejde určitě říct kdy nebo za jak dlouho, to je v sedmiboji nemožné. Mám součet osobáků kolem 6 400 bodů, takže na ten český rekord relativně mám. Ale ono je to strašně složité poskládat právě ve dvou konkrétních dnech, sedm disciplín za sebou.

S jakými ambicemi nebo cíli jedete do Tegu?
S cílem přiblížit se nebo vylepšit si osobák z Ostravy. Aspoň se o to pokusím. Soupeřky zatím moc nesleduji, ani přesně nevím, kdo tam bude startovat. Určitě tam pojedu bojovat o dobré výkony a snad si nějaký ten úspěch připíšu.

Kdo je podle vás letošní favoritkou?
Ve výborné formě je Jessica Eniss, ale dobře na tom je taky Tatina Chernova, která byla asi před měsícem na mítinku v Kladně a předvedla se skvěle. Těmhle dvěma bych věřila nejvíce.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...