Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Světová atletika upravuje kalendář, od roku 2025 bude MS uzavírat sezonu

Rozběh mužské štafety na 4x 400 metrů na mistrovství světa v Budapešti. K předávce se úplně vlevo blíží Pavel Maslák. foto: Reuters

Mistrovství světa bude počínaje rokem 2025 uzavírat atletickou sezonu. Rozhodla o tom Světová atletika, která to zveřejnila na svém webu. V novém kalendáři tak bude mít světový šampionát pravidelné místo v polovině září.
  9:31

Od trvalého přesunu na konec sezony si Světová atletika slibuje vyvrcholení atletického dění na nejsledovanější globální akci a vytvoření stabilní termínové listiny pro další závody.

Dosud se MS konalo většinou v letních měsících. Po šampionátu vrcholila Diamantová liga. Výjimkou bylo mistrovství světa 2019 v Dauhá, které se kvůli tamnímu horkému počasí uskutečnilo na přelomu září a října.

Pokud budou mít pořadatelé mistrovství světa k dispozici devět drah, budou se nově využívat pravidelně. Semifinále a finále běhů od 100 do 800 metrů i všech štafet budou v tom případě devítičlenná, schválila Světová atletika. Nejlepší tři atleti ze semifinále postoupí přímo do finále. V tradičním modelu osmičlenného finále postupují první dva z každého běhu a další dva s nejlepšími časy.

Po loňském šampionátu v Budapešti v příštích letech atletická MS zamíří do Asie. V roce 2025 se uskuteční v Tokiu, o dva roky později v Pekingu.

Autoři: ,