Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Postupová radost pro Menšíka, Noskovou a Siniakovou. Vondroušová se trápila

Sport

  6:57aktualizováno  15:59
Vydatnou porcí českých zápasů pokračoval program prvního kola tenisového Australian Open. Na úvod druhého hracího dne ovládla derby Linda Nosková, když přehrála Marii Bouzkovou, postup slavili i Jakub Menšík a Kateřina Siniaková. Naopak Markéta Vondroušová překvapivě padla s Ukrajinkou Jastremskou, skončili také Vít Kopřiva a Linda Fruhvirtová, jež svedla poutavou třísetovou bitvu s desátou nasazenou Brazilkou Haddadovou Maiaovou.

Úvod programu druhého hracího dne nabídl zábavné české derby. Přestože Nosková dříve s Bouzkovou dvakrát prohrála, během své premiérové bitvy v hlavní soutěži Australian Open předvedla sebevědomý výkon a zvítězila 6:1 a 7:5.

Bouzková vs. Nosková

Reportáž z utkání

Už vstup do zápasu zvládla Nosková náramně, když brzy odskočila na 3:0. Její útočnější styl na Bouzkovou platil, hned první setbol využila přesným forhendem na lajnu a získala úvodní dějství 6:1.

Druhá sada už byla mnohem vyrovnanější a bojovná Bouzková napravila úvodní ztrátu servisu obratem z 2:4 na 5:4. Na agresivnější tempo derby, které diktovala mladá česká naděje, však zlepšení 34. hráčky světa stejně nestačilo.

Po srovnání na 5:5 a následném klíčovém brejku si Nosková při svém servisu připravila dva mečboly a hned napoprvé se přímým bodem z podání mohla po výhře 6:1, 7:5 radovat z premiérového postupu do druhého kola melbournského grandslamu.

Česká tenistka Linda Nosková hraje bekhend v 1. kole Australian Open.

Česká tenistka Marie Bouzková během 1. kola Australian Open.

„Linda začala moc dobře, hrála dneska bez chyb. Moc jsem se neměla čeho chytit, možná až ke konci jsem se vrátila do servisu a zápas se začal trochu vyvíjet i na moji stranu. Ale Linda si pak svůj servis podržela a zase mě v závěru brejkla,“ hodnotila Bouzková.

Převahu přerovské tenistky potvrdil i jasný poměr vítězných míčů 35:16 a po postupu do semifinále na předchozím turnaji v Brisbane pokračuje v úspěšném australském tažení. Další zápas sehraje proti Američance McCartney Kesslerové, 206. hráčce žebříčku.

Brzký konec wimbledonské šampionky

Letošní australská šňůra se naopak nepovedla Vondroušové. Na United Cupu v Perthu odehrála loňská wimbledonská vítězka dva singlové zápasy, po jedné prohře a jednom vítězství se kvůli poranění kyčle odhlásila z následného turnaje v Adelaide a obrat v trudném období nepřišel ani v Melbourne.

Vondroušová vs. Jastremská

Reportáž z utkání

Ve zjevné nepohodě hrající Češka podlehla ukrajinské kvalifikantce Dajaně Jastremské jasně 1:6 a 2:6 a v prvním kole grandslamu vypadla poprvé od roku 2020, kdy rychle skončila na Roland Garros.

V John Cain Areně nastoupila se zatejpovaným levým ramenem a od začátku jen marně dotahovala. Hned při svém prvním servisu odvrátila čtyři brejkboly, ale pátý už byl nad její síly. Proti sebevědomě hrající Ukrajince nestíhala, první game získala až za stavu 0:5 a za půl hodiny ztratila první set 1:6.

Stejně marně se o obrat ve výkonu a skóre pokoušela i ve druhé sadě. Ani premiérový průlom servisu Jastremské na 1:3 nepomohl, na podání se Vondroušové nadále nedařilo a po dvojchybě ztrácela už 1:5.

Na závěr ještě bojovně odvrátila dva mečboly, ale na víc se nasazená sedmička nezmohla a po hodině a čtvrt hlavní soutěž v Melbourne opustila nečekaně brzy s výsledkem 1:6 a 2:6.

Parádní představení Menšíka

Sebevědomý výkon, zpečetěný zaslouženým postupem, předvedl český mladík Menšík. Po zvládnuté kvalifikaci získal v prvním kole při své premiéře v hlavní soutěži Australian Open cenný skalp zkušeného Kanaďana Denise Shapovalova, bývalou světovou desítku vyřadil 6:3, 7:5 a 7:5.

Menšík vs. Shapovalov

Reportáž z utkání

Vyrovnaný zápas rozhodl Menšík přesvědčivým výkonem v koncovkách setů, zejména posledních dvou. Diváci zatím úvodní dny Australian Open tenis v areálu doslova hltají a i na kurt číslo 7 se při zaplněném hledišti stála fronta.

A oba aktéři nabídli obecenstvu hezkou podívanou. Po zisku prvního setu 6:3 rozhodl 18letý Čech o výhře i ve druhé sadě po závěrečném brejku a čisté hře na podání 7:5.

A téměř jako přes kopírák dopadl i závěr zápasu - jen tentokrát získal Menšík klíčový brejk čistou hrou při podání Shapovalova a opět čistě uzavřel servisem i zápas znovu na 7:5. V Melbourne tak navázal na úspěšné působení v juniorce, kde před dvěma lety prošel až do finále. V dalším klání změří síly s devátým nasazeným Polákem Hubertem Hurkaczem.

Horor, pak vzepětí a prohra se ctí

Na začátku roku prožívala Linda Fruhvirtová nepovedené období a po prvních jedenácti minutách zápasu s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou vzbudila dojem, že netuší, jak by trápení ukončila. Vždyť bleskově prohrávala 0:3. Ale nakonec ukázala, že umí být nepříjemnou soupeřkou, byť obrat vůči favoritce nedotáhla a prohrála 2:6, 6:3 a 2:6.

L. Fruhvirtová vs. Haddadová Maiaová

Reportáž z utkání

Česká tenistka opravdu nezačala dobře, jenže po úvodních třech gamech předvedla vzepětí, za které se rozhodně nemusí stydět.

S nepříznivým vývojem úvodní sady už nedokázala hnout a ztratila ji 2:6, ale v jejím průběhu napověděla, že muže favorizovanou sokyni potrápit. Dokázala ustát přestřelky od základní čáry a lépe četla hru, což ukázala, když precizně doběhla několik kraťasů, k tomu přidala i zlepšené podání.

Česká tenistka Linda Fruhvirtová slaví během 1. kola Australian Open.

Ve druhém dějství Fruhvirtová okamžitě čelila trojici brejkbolů, ale servis uhájila. Mohla tak pokračovat v tentokrát výrazně vyrovnanější přetahované. Odměnou jí byl získaný servis sokyně a následné vedení 4:1, náskok česká tenistka zkušeně udržela, zvítězila 6:3 a vynutila si rozhodující třetí set.

Litý boj pokračoval do stavu 2:2, pak se Brazilka dostala do laufu a začala 84. hráčku světa přehrávat především díky eliminaci nevynucených chyb, navíc pokračovala v produkci působivých vítězných úderů. Fruhvirtová už nenašla další síly na větší dramatizaci mače a prohrála 2:6.

Úspěšný start po šesti letech

K ročníkům 2015 a 2018 si Siniaková radostně připíše i ten letošní. Potřetí v kariéře totiž prošla do druhého kola singlu na Australian Open, když za hodinu a 27 minut přehrála 6:2, 7:5 Rumunku Jaqueline Cristianovou.

Siniaková vs. Cristianová

Reportáž z utkání

„Vím, že se mi tady poslední roky nedařilo. Ale musím říct, že jsem neměla dříve příliš jednoduché losy. Teď jsem cítila, že mám zápasy za sebou, hraju dobře. A že proti sobě nemám nasazenou hráčku, takže jsem to chtěla konečně prolomit,“ popisovala Siniaková po zápase.

Česká tenistka se zpočátku ocitla pod tlakem: už v úvodním gamu na podání čelila brejkbolu. Ze svízelné situace se ale vymanila a soupeřce oplácela stejnou mincí. První příležitost na uzmutí servisu ještě nevyužila, avšak druhý pokus už zvládla.

Její vedení pak díky dalšímu zdárnému brejku bleskově nabobtnalo na 4:1. Češka nakonec i přes ztrátu jednoho servisu opanovala dějství 6:2 a skvěle rozehraný zápas toužila dovést do vítězného konce, což se brzy projevilo na skóre.

Česká tenistka Kateřina Siniaková v 1. kole Australian Open.

Ve druhém setu šla okamžitě do trháku 2:0, a přestože hned dvakrát klopýtla na podání a k vlastní zlosti dovolila sokyni vyrovnat na 4:4 a následně 5:5, zaváhání odčinila a došla si pro své třetí vítězství v hlavní soutěži australského grandslamu v kariéře. Závěrečný game zakončila přímým bodem z podání a hlasitě oslavila zisk sady poměrem 7:5.

„Jsem hrozně moc ráda, že jsem to dohrála. Byla jsem nervózní, možná až příliš. Konec byl nervóznější než začátek. Jsem ráda, že jsem zvítězila,“ hodnotila Siniaková.

K vítězství si dopomohla čtyřmi esy a celkově zapsala 23 vítězných míčů. V dalším kole vyzve Švýcarku Viktoriji Golubicovou, která vyřadila nasazenou Rusku Veroniku Kuděrmětovovou.

Pětisetová premiéra pro Kopřivu

Blízko k překvapení se v prosluněném Melbourne dostal Kopřiva. Během kvalifikace neztratil ani set a při premiéře v hlavní soutěži grandslamu trápil přes tři hodiny favorizovaného Američana Sebastiana Kordu. Nakonec prohrál v pěti setech 1:6, 4:6, 6:2, 6:4 a 2:6.

Kopřiva vs. Korda

Reportáž z utkání

Americký syn českého vítěze z Melbourne 1998 sice v prvních dvou setech potvrzoval roli 29. nasazeného hráče, Kopřiva se ale před početným publikem na zadním dvorci číslo 17 nevzdal.

Ovládl následující dva sety a vynutil si rozhodující páté dějství. V něm ale držel naději jen do stavu 2:2, poté už si Korda přece jen zápas pohlídal. Český tenista si v zápase pomohl 13 esy a 37 vítěznými míči, více ho může mrzet jen statistika 57 nevynucených chyb.

Postoupili Gauffová, Džábirová i Medveděv

Z vysoko nasazených tenistů začali působení na australském grandslamu úspěšně třetí nasazený Rus Medveděv i sedmý hráč světového žebříčku Řek Tsitsipas, který se po úvodním ztraceném setu s Belgičanem Bergsem rychle oklepal.

Australian Open 2024

příloha iDNES.cz

Kromě Poláka Hurkacze pokračuje dál i desátý nasazený De Minaur po skreči Kanaďana Raonice, s Melbourne se naopak loučí Brit Murray, který prohrál s Argentincem Etcheverrym.

V ženské části si druhé kolo zajistila vítězka loňského US Open Američanka Gauffová, která porazila Slovenku Schmiedlovou. Pokračuje i šestá nasazená Tunisanka Džábirová po vítězství nad Ukrajinkou Starodubcevovou.

Deblová parťačka Barbory Krejčíkové Němka Siegemundová zaskočila Rusku Alexandrovovou. Už v prvním kole skončil také comeback Japonky Ósakaové na grandslamové kurty, dvojnásobná vítězka Australian Open ve dvou setech nestačila na Francouzku Garciaovou.

Grandslamové Australian Open 2024 v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů

Dvouhra mužů - 1. kolo:
Menšík (ČR)
- Shapovalov (Kan.) 6:3, 7:5, 7:5
Korda (29-USA) - Kopřiva (ČR) 6:1, 6:4, 2:6, 4:6, 6:2
Medveděv (3-Rus.) - Atmane (Fr.) 5:7, 6:2, 6:4, 1:0 skreč
Tsitsipas (7-Řec.) - Bergs (Belg.) 5:7, 6:1, 6:1, 6:3
Hurkacz (9-Pol.) - Jasika (Austr.) 7:6 (7:4), 6:4, 6:2
De Minaur (10-Austr.) - Raonic (Kan.) 6:7 (6:8), 6:3, 2:0 skreč
Chačanov (15-Rus.) - Altmaier (Něm.) 5:7, 6:3, 7:6 (7:5), 7:6 (7:3)
Shelton (16-USA) - Bautista (Šp.) 6:2, 7:6 (7:2), 7:5
Cobolli (It.) - Jarry (18-Chile) 6:4, 3:6, 6:3, 2:6, 7:5
Mannarino (20-Fr.) - Wawrinka (Švýc.) 6:4, 3:6, 5:7, 6:3, 6:0
Humbert (21-Fr.) - Goffin (Belg.) 6:2, 7:5, 5:7, 6:3
Davidovich (23-Šp.) - Lestienne (Fr.) 6:4, 6:4, 7:6 (7:5)
Struff (24-Něm.) - Hijikata (Austr.) 3:6, 6:3, 6:2, 6:7 (2:7), 7:6 (10:8)
Musetti (25-It.) - Bonzi (Fr.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:4), 4:6, 6:2
Auger-Aliassime (27-Kan.) - Thiem (Rak.) 6:3, 7:5, 6:7 (5:7), 5:7, 6:3
Etcheverry (30-Arg.) - Murray (Brit.) 6:4, 6:2, 6:2
Eubanks (USA) - Daniel (Jap.) 6:4, 6:2, 6:3
Čang Č’-čen (Čína) - Coria (Arg.) 6:4, 7:6 (7:3), 7:6 (7:5)
Monfils (Fr.) - Hanfmann (Něm.) 6:4, 6:3, 7:5
Kovacevic (USA) - Tabilo (Chile) 6:7 (2:7), 7:6 (9:7), 1:6, 6:1, 6:3
Borges (Portug.) - Marterer (Něm.) 7:5, 7:6 (7:3), 6:2
Thompson - Vukic (oba Austr.) 3:6, 7:6 (7:3), 6:2, 3:6, 6:4
Gaston (Fr.) - Carballés (Šp.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:4
Ruusuvuori (Fin.) - Kypson (USA) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:4)
Popyrin - Polmans (oba Austr.) 6:3, 7:6 (7:3), 6:2
Van Assche (Fr.) - Duckworth (Austr.) 6:7 (2:7), 6:3, 3:6, 6:3, 6:3
Kecmanovič (Srb.) - Watanuki (Jap.) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4
Grenier - Müller (oba Fr.) 2:6, 7:6 (7:3), 4:6, 6:4, 7:6 (10:7)

Dvouhra žen - 1. kolo:
Nosková (ČR) - Bouzková (31-ČR) 6:1, 7:5
Siniaková (ČR) - Cristianová (Rum.) 6:2, 7:5
Jastremská (Ukr.) - Vondroušová (7-ČR) 6:1, 6:2
Haddadová Maiaová (10-Braz.) - L. Fruhvirtová (ČR) 6:2, 3:6, 6:2
Gauffová (4-USA) - Schmiedlová (SR) 6:3, 6:0
Džábirová (6-Tun.) - Starodubcevová (Ukr.) 6:3, 6:1
Golubicová (Švýc.) - Kuděrmětovová (15-Rus.) 7:6 (7:4), 1:6, 6:1
Garciaová (16-Fr.) - Ósakaová (Jap.) 6:4, 7:6 (7:2)
Siegemundová (Něm.) - Alexandrovová (17-Rus.) 6:2, 3:6, 7:6 (11:9)
Svitolinová (19-Ukr.) - Prestonová (Austr.) 6:2, 6:2
Pavljučenkovová (Rus.) - Vekičová (21-Chorv.) 6:4, 6:4
Juvanová (Slovin.) - Potapovová (23-Rus.) 6:1, 6:4
Rusová (Niz.) - Kalininová (24-Ukr.) 6:1, 6:0
Mertensová (25-Belg.) - Šarífová (Eg.) 6:2, 2:0 skreč
Paoliniová (26-It.) - Šnajderová (Rus.) 6:3, 6:4
Podoroská (Arg.) - Zidanšeková (Slovin.) 6:1, 6:0
Gračovová (Fr.) - Wickmayerová (Belg.) 6:3, 6:4
Tomovová (Bulh.) - Dayová (USA) 6:4, 6:2
Hunterová (Austr.) - Erraniová (It.) 6:4, 6:3
Kesslerová (USA) - Ferrová (Fr.) 3:6, 6:3, 6:2
Masárová (Šp.) - Sasnovičová (Běl.) 6:3, 6:4
Kosťuková (Ukr.) - Liuová (USA) 6:3, 4:6, 6:1
Mariaová (Něm.) - Osoriová (Kol.) 7:5, 6:7 (4:7), 6:4
Frechová (Pol.) - Savilleová (Austr.) 6:7 (5:7), 6:3, 7:5
Zacharovová (Rus.) - Putincevová (Kaz.) 2:6, 6:0, 6:3
Badosaová (Šp.) - Townsendová (USA) 6:1, 6:3
Andrejevová (Rus.) - Peraová (USA) 7:5, 6:2
Kalinská (Rus.) - Volynetsová (USA) 6:3, 3:6, 6:2

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...