Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zkušenost, dravé mládí a věkový průměr 23 let. Uspějí Češi v Austrálii?

United Cup: česká tenistka Petra Kvitová se raduje z výhry. foto: AP

Dvě grandslamové šampionky, bývalá světová jednička, ale i debutanti a talentované naděje. Do tenisového Australian Open, které začíná v pondělí, zasáhne 14 Čechů s věkovým průměrem 23,4 roku. Jak vypadají jejich vyhlídky po losu?
  10:56

Petra Kvitová (15. nasazená)

Ve 32 letech nejstarší, ale na žebříčku nejlepší. S bilancí čtyř výher a jedné porážky zažila povedený vstup do sezony. V prvním kole se utká s Belgičankou Van Uytvanckovou (70), ve třetím může narazit na krajanku Krejčíkovou, v osmifinále na Američanku Pegulaovou (3), kterou zdolala na United Cupu.

Barbora Krejčíková (20.)

Zimní pauzu si musela prodloužit kvůli zranění zápěstí z konce loňského roku, proto letos stihla jen jeden turnaj s bilancí 1:1. V Melbourne na úvod podstoupí derby s mladou krajankou Bejlek. V případném druhém kole má příznivý los, dál by se mohla střetnout s Kvitovou.

Marie Bouzková (25.)

Českou kometu loňské sezony čeká v prvním kole těžká prověrka v podobě Kanaďanky Andreescuové (42), šampionky US Open 2019. Ve třetí rundě může číhat světová jednička Šwiateková z Polska.

United Cup: česká tenistka Marie Bouzková v zápase s americkou hráčkou Madison...

Karolína Plíšková (30.)

Před sezonou se vrátila k německému kouči Bajinovi, ale v hlavní soutěži na okruhu WTA utrpěla šest proher v řadě. Jediné dva úspěchy zapsala o víkendu v kvalifikaci podniku v Adelaide. O prolomení trudné série zabojuje s Číňankou Wang Si-jü (49), ve třetím kole může vyzvat Rusku Kasatkinovou (8).

Kateřina Siniaková

Na generálce v Adelaide prošla kvalifikací a ve druhém kole trápila světovou čtyřku Garciaovou z Francie. Pro Australian Open však schytala tvrdý los v podobě Američanky Gauffové (7). S Krejčíkovou se chystají na obhajobu titulu ve čtyřhře.

Tereza Martincová

Rovněž narazí na hvězdnou sokyni – světovou pětku Bělorusku Sabalenkovou. V Hobartu uspěla v kvalifikaci, načež stejně jako v Aucklandu vypadla v prvním kole.

Markéta Vondroušová

Po vcelku přijatelné Američance Riskeové (41) může zkusit zaskočit jednu z favoritek, Tunisanku Džábirovou (2). Na první akci v Adelaide trápila Sabalenkovou a po operaci ruky, kvůli níž vynechala velkou část loňské sezony, se chce vrátit do špičky.

Markéta Vondroušová ve čtvrtfinále turnaje v Adelaide.

Linda Fruhvirtová

Pokud si 17letá naděje v prvním kole poradí s domácí držitelkou divoké karty Fourlisovou (160), může si zahrát proti o dvacet let starší Estonce Kanepiové (32).

Karolína Muchová

V loňské sezoně často marodila a v pořadí WTA se výrazně zřítila, ke startu v Melbourne proto využila chráněný žebříček. Na kvalifikantku Curenkovou z Ukrajiny (134) by měla vyzrát, případné druhé kolo slibuje Američanku Collinsovou (14).

Brenda Fruhvirtová

Mladá česká senzace udivuje tenisový svět, v patnácti zvládla kvalifikaci a grandslamovou premiéru si odbude proti Bělorusce Sasnovičové (38). Loni řádila na okruhu ITF, svůj potenciál ukazuje i v nejvyšších patrech.

Sára Bejlek

Jen o rok starší, kvalifikací prošla už na loňském US Open, nyní v Melbourne slavila šikovná levačka znovu. Zkusí zaskočit Krejčíkovou.

Jiří Lehečka

V Česku mužská jednička, sezonu zahájil solidně, porazil i Němce Zvereva. O premiérovou výhru v hlavní soutěži grandslamu se utká s Chorvatem Čoričem (23).

United Cup: český tenista Jiří Lehečka v zápase s Američanem Taylorem Fritzem.

Tomáš Macháč

Los se s ním nemazlil, přisoudil mu Nora Ruuda, světovou dvojku. Na United Cupu si poranil kotník, nicméně v Adelaide už hrál naplno a v kvalifikaci vyhrál dva těžké zápasy.

Dalibor Svrčina

Ve dvaceti letech poprvé uspěl v grandslamové kvalifikaci, čeká ho duel se Španělem Munarem (62).