Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Tažení Noskové končí ve čtvrtfinále, Siniaková v deblu vyzrála na Krejčíkovou

Sport

  7:32aktualizováno  15:30
Poslední česká zástupkyně ve dvouhře na tenisovém Australian Open dohrála. Linda Nosková ve svém premiérovém grandslamovém čtvrtfinále podlehla 3:6 a 4:6 Dajaně Jastremské, jež se ve čtvrtečním semifinále utká s Číňankou Čeng Čchin-wen. Mezi nejlepší čtyři deblové páry se probojovaly Kateřina Siniaková a Storm Hunterová, které udolaly 4:6, 7:5, 6:4 duo Barbora Krejčíková a Laura Siegemundová. Pokračují také Daniil Medveděv a Alexander Zverev, který přehrál Carlose Alcaraze.

První grandslamové čtvrtfinále kariéry se Noskové nepovedlo. V Areně Roda Lavera sice v prosluněném Melbourne nad Jastremskou brzy vedla, na soupeřku, která se do hlavní soutěže musela kvalifikovat, však nevyzrála a smutnila po prohře 3:6, 4:6.

Nosková vs. Jastremská

Reportáž z utkání

„Soupeřka zahrála velmi dobře, já jsem naopak nedala, co jsem měla nebo mohla. Tentokrát jsem se na kurtu úplně nenašla, takže smůla,“ líčila českým reportérům v Melbourne.

Naopak Jastremská slavila, stala se první kvalifikantkou v semifinále Australian Open od roku 1978.

Už začátek zápasu naznačil, že Noskovou nečeká vůbec nic lehkého. Ukrajinka vtrhla do čtvrtfinále čistou hrou s esem na závěr, česká tenistka sice srovnala a záhy dokonce získala první brejk na 2:1, to však byla v prvním setu zároveň i její poslední radost.

Klíčové okamžiky úvodní sady Nosková nezvládla za stavu 3:4. Po dobrém útoku nezahrála finální smeč dostatečně razantně, Ukrajinka navíc předvídala stranu a bekhendovým prohozem se dotáhla v téměř ztraceném gamu na 30:30. Vzápětí se česká tenistka marně snažila odvrátit brejkbol Jastremské, která se dostala do trháku 5:3 a dovedla set k výhře 6:3.

Řečí čísel

Nosková vs. Jastremská

Vítězné míče - 6:19
Nevynucené ch. - 21:23
Esa - 4:3
Dvojchyby - 2:3
Využité brejk. - 1/3, 3/5

Nosková se o pauze v diskusi s trenérem Tomášem Krupou snažila najít recept na sebevědoměji působící soupeřku a ani ve druhém setu nebyla úplně bez šance.

Ale Jastremská ji nadále trápila hlavně na returnu. Hrála rychle, tvrdě, agresivně a většinou přesně. I proto Nosková přistupovala k prvnímu podání s respektem a příliš si jím nepomáhala.

Oproti senzačnímu vítězství nad světovou jedničkou Igou Šwiatekovou jí styl soupeřky nesedl, a i na řeči těla dávala přerovská tenistka znát, že není se svým výkonem spokojena.

Když se pak v sedmé hře přidala i trocha smůly, bylo po nadějích na obrat. Nejprve milimetrový aut a následně prasátko při úderu Jastremské předznamenaly tři klíčové brejkboly, a když ten poslední v pohodě hrající ukrajinská tenistka opět chytrým úderem využila a odskočila na 4:3, náskok už udržela.

Po hodině a 20 minutách proměnila Jastremská první mečbol přímým bodem z podání a po Markétě Vondroušové vyřadila letos v Melbourne už druhou českou tenistku.

I přes prohru 3:6, 4:6 však může být Nosková s letošním australským turné spokojena. Po semifinále v Brisbane si v 19 letech zahrála v Melbourne své první kariérní grandslamové čtvrtfinále a do nové sezony tak vstoupila velmi nadějně. Ve světovém žebříčku by se měla posunout z padesáté pozice na třicátou.

Jastremská v semifinále změří síly s Čeng Čchin-wen, jež otočila duel s Ruskou Annou Kalinskou a slavila 6:7, 6:3 a 6:1. Druhá finalistka vzejde ze souboje běloruské obhájkyně titulu Aryny Sabalenkové a šampionky loňského US Open Coco Gauffové. Obě semifinále jsou na programu už ve čtvrtek.

Siniaková jde přes Krejčíkovou do semifinále

Hned na prvním možném grandslamu po loňském přerušení spolupráce na sebe narazily Krejčíková a Siniaková se svými novými parťačkami. Ve čtvrtfinále Australian Open se z vítězství 4:6, 7:5, 6:4 radovala druhá jmenovaná po boku domácí Hunterové.

Australian Open

Příloha iDNES.cz

Z českého pohledu pikantní souboj byl od začátku velmi vyrovnaný a aktérky se přetahovaly o každý balon. I herní úroveň odpovídala tomu, že na kurtu se sešly, ač nezvykle na opačných stranách sítě, dvě české obhájkyně trofeje a aktuální světová deblová jednička Hunterová.

První set získaly Krejčíková a Siegemundová poměrem 6:4 až díky druhému brejku v závěru setu. Ještě napínavější průběh přinesla druhá sada, v níž se soupeřky přetahovaly o zisk vedení 4:3 přes deset minut.

I když z tohoto souboje vyšly lépe Krejčíková a její německá spoluhráčka, důležitou koncovku opanovaly jejich sokyně a před zraky semifinalisty mužské čtyřhry Tomáše Macháče, přítele Siniakové, slavily výhru 7:5 a vyrovnání.

Bitva o semifinále se tak nakonec natáhla přes dvě hodiny. Česko-německý pár se v rozhodujícím dějství dostal do vedení 3:0 i díky dvojchybě Siniakové při brejkbolu, jenže vedení neudržel.

Siniaková a Hunterová srovnaly na 4:4, načež získaly další dva gamy. Když Australanka proměnila druhý nabídnutý mečbol další smečí, turnajové trojky mohly slavit výhru 4:6, 7:5, 6:4 a postup do semifinále, v němž vyzvou druhý nasazený pár Belgičanku Elise Mertensovou a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Alcaraze zaskočil Zverev

Třetím postupujícím do semifinále mužské dvouhry se stal Rus Medveděv, který svedl pětisetový souboj s Polákem Hubertem Hurkaczem. Rodákovi ze slezské Vratislavi ve čtyři hodiny trvajícím zápase k výhře nestačilo ani 61 vítězných míčů, třetí nasazený tenista ho zdolal výsledkem 7:6, 2:6, 6:3, 5:7 a 6:4.

Ruský tenista Daniil Medveděv slaví postup do semifinále Australian Open.

Německý tenista Alexander Zverev se raduje ve čtvrtfinále Australian Open.

Poslední místo mezi nejlepší čtveřicí překvapivě uzmul Němec Zverev, který si poradil 6:1, 6:3, 6:7 (2:7) a 6:4 s druhým nasazeným Španělem Alcarazem. Šestý hráč světa zopakoval postup do semifinále Australian Open 2020, kdy slavil po výhře nad Švýcarem Stanem Wawrinkou.

Zverev v prvních dvou sadách dominoval a měl nakročeno dokonce k vítězství ve třech setech. Nadějné vedení 5:3, ale neudržel a v tiebreaku vyhořel. Ve čtvrtém dějství se ale vzchopil a dotáhl zápas po třech hodinách a osmi minutách k vítězství.

Tenisové Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Medveděv (3-Rus.) - Hurkacz (9-Pol.) 7:6 (7:4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4
Zverev (6-Něm.) - Alcaraz (2-Šp.) 6:1, 6:3, 6:7 (2:7), 6:4

Junioři
Dvouhra - 3. kolo:
Kumstát (ĆR) - Razeghi (6-USA) 7:6 (7:4), 6:2
Bigun (5-USA) - Brunclík (11-ČR) 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (10:8)

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Brunclík, Frydrych (5-ČR/Brit.) - Dedura-Palomero, Schönhaus (Něm.) 6:2, 6:2 Cina, Sakamoto (1-It./Jap.) - Budkov Kjaer, Kumstát (8-Nor./ČR) 6:3, 6:2

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Jastremská (Ukr.) - Nosková (ČR) 6:3, 6:4
Čchin-wen Čeng (12-Čína) - Kalinská (Rus.) 6:7 (4:7), 6:3, 6:1

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Siniaková, Hunterová (3-ČR/Austr.) - Krejčíková, Siegemundová (5-ČR/Něm.) 4:6, 7:5, 6:4

Juniorky
Dvouhra - 3. kolo:

Koikeová (10-Jap.) - Valdmannová (ČR) 6:3, 6:2

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Koikeová, Saitová (1-Jap.) - Nijkampová, Valdmannová (Niz./ČR) 7:5, 6:1

Autoři: ,