Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sedmý společný grandslam. Siniaková s Krejčíkovou v Austrálii obhájily titul

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková pózují se svým druhým pohárem z Australian Open. foto: AP

Deblistky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková zažívají totožný rozjezd do nové grandslamové sezony jako loni. Znovu slaví trofej. Ve finálovém duelu na Australian Open si poměrem 6:4 a 6:3 poradily s japonským párem Šúko Aojamaová, Ena Šibaharaová a poprvé v kariéře obhájily na turnaji velké čtyřky titul. Celkově si české tenistky připsaly sedmý společný grandslamový úspěch.
  8:26aktualizováno  10:30

Desáté nasazené Japonky prvnímu páru světa dlouho herně konkurovaly.

První sadu, jinak naprosto vyrovnanou, rozhodly drobnosti. Ve druhé Češky zabraly v pravý moment a našly cestu k rozhodujícím vítězným míčům. České duo v zápase zúročilo čtyři ze šesti nabídnutých brejkbolů, Japonky jediný ze čtyř.

Finálové zkušenosti.

I to byl jeden z klíčových důvodů, proč Krejčíková se Siniakovou podruhé v kariéře zvedly nad hlavu trofej pro vítězky Australian Open. Jediným grandslamem, kde zatím nedosáhly na vítěznou trofej dvakrát, tak zůstává US Open.

Češky jsou navíc teprve čtvrtým párem v historii, který ovládl čtyři grandslamy v řadě, přičemž jejich vítězná série na největších turnajích činí už 24 zápasů.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková pózují po triumfu na Australian Open.

„Jsem ráda, že s Katkou pořád hrajeme, a moc jí za vše děkuji. Máme za sebou dlouhou cestu a stále se snažíme zlepšovat a posouvat. Těším se na další společné zážitky,“ povídala na kurtu Krejčíková. „Blahopřeji také soupeřkám. Hrály opravdu dobře a vím, že nás chtěly porazit. Cítím z nich skvělou energii a líbí se mi, jak se prezentují,“ dodala.

Klíčový moment úvodní sady přišel v jejím úvodu.

Siniaková si nejprve na returnu několikrát vyměnila míček se Šibaharaovou, načež poslala za síť nedostižnou ránu ven z kurtu. České hráčky v prvním gamu šikovně lobovaly 154 centimetrů vysokou Aojamaovou a o každý fiftýn se poctivě hrálo.

Šúko Aojamaová (vpravo) a Ena Šibaharaová ve ffinále Australian Open.

A byla to opět Siniaková, jež nakonec rozhodla o osudu prvního gamu i první sady, když vyhmátla míček parádním postřehem na síti a zajistila první brejk.

Žádný další už se v úvodní sadě nekonal, jelikož Japonky na rozdíl od Češek nevyužily dva brejkboly při servisu Krejčíkové. Český pár herně táhla Siniaková, která skvěle četla hru a působila jistě na síti.

Zatímco v prvním setu oba páry zaznamenaly stejný počet vítězných míčů, ve druhém jich výrazně agresivnější Češky nastřílely o třináct víc.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ve finále Australian Open.

I druhou sadu olympijské vítězky z Tokia započaly brejkem, ten však tentokrát nerozhodoval. Ve čtvrtém gamu se totiž Japonky po vynikající práci na returnu dostaly ke svému prvnímu a jedinému proměněnému brejkbolu.

Nicméně český pár ukázal sílu za stavu 3:3, kdy rázně utnul rozjezd soupeřek. Čtyřmi fiftýny v řadě při podání Japonek, na nichž se parádními údery podílely obě hráčky, vrátil výhodu na svoji stranu a rozhodl utkání. Cestu k sedmému grandslamovému titulu usnadnil další krach Japonek na servisu v devátém gamu.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.