Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sabalenková ovládla Australian Open, ve dvou setech porazila Čeng Čchin-wen

Běloruska Aryna Sabalenková pózuje s trofejí pro vítězku Australian Open. foto: Reuters

Běloruska Aryna Sabalenková obhájila triumf na tenisovém Australian Open a podruhé v kariéře se raduje ze zisku grandslamové trofeje. Ve finále v Melbourne porazila Číňanku Čeng Čchin-wen jednoznačně 6:3 a 6:2, coby druhá hráčka světového žebříčku navíc prošla celým turnajem bez ztráty setu.
  10:42aktualizováno  13:49

Sabalenková v Melbourne natáhla své úspěšné období. Pošesté v řadě se prodrala mezi nejlepší čtyři tenistky grandslamového turnaje, potřetí hrála finále a nyní rozšířila své portfolio o druhou trofej z Australian Open.

Čeng Čchin-wen vs. Sabalenková

Reportáž z utkání

O zisku první sady rozhodla hned v jejím úvodu, kdy vyhrála osm výměn z devíti a odskočila do vedení 2:0. Když pak ve třetím gamu odvrátila při vlastním podání tlak soupeřky a potvrdila brejk, dostala dění na kurtu pevně pod kontrolu.

Čeng Čchin-wen postupně získávala větší jistotu a několikrát světovou dvojku zatlačila, šanci na kompenzaci ztraceného podání však prakticky nedostala. Naopak Běloruska v závěru setu opět přidala na agresivitě – za stavu 5:2 na returnu ještě tři setboly neproměnila, o chvíli později už ale set doservírovala.

Čínská tenistka čas od času riskovala při podání, což se jí v několika případech vyplatilo – důkazem budiž šest es. Nevýhodou odvážného servisu však byl větší počet dvojchyb, kterých se patnáctá hráčka světa dopouštěla.

Běloruska Aryna Sabalenková během finále Australian Open.
Čínská tenistka Čeng Čchin-wen dobíhá balonek během finále Australian Open.

Vidět to bylo především v úvodu druhé sady. Čeng Čchin-wen otevřela první game solidně, vedla 30:0. Dvěma dvojchybami však vrátila Bělorusku do hry a třetí pak zaznamenala při brejkbolu soupeřky.

Sabalenková tak stejně jako v prvním dějství odskočila do vedení 2:0, a byť se výměny začaly natahovat a gamy byly vyrovnanější, dokázala si před soupeřkou udržovat odstup. Za stavu 3:1 obrala Číňanku o podání podruhé a svůj náskok ještě zvýraznila.

V posledním gamu se Čeng Čchin-wen ještě naposledy vzepjala k odporu, odvrátila čtyři mečboly a naopak si poprvé v setu zajistila šanci na brejk. Sabalenková však její odpor rychle utnula a svůj pátý mečbol využila tvrdým vítězným forhendem.

K triumfu nakonec Běloruska potřebovala hodinu a sedmnáct minut, finále ovládla výsledkem 6:3 a 6:2. „Byly to úžasné týdny a ani jsem si nedokázala představit, že bych tuhle trofej pozvedla ještě jednou,“ zářila Sabalenková.

Cesta turnajem byla z pohledu světové dvojky suverénní. Neztratila ani set, třikrát nadělila soupeřkám kanára a jen jednou, v semifinále proti Coco Gauffové, musela rozhodnout v tiebreaku.

Číňanka Čeng Čchin-wen a Běloruska Aryna Sabalenková pózují s trofejemi po...

Velmi úspěšnou soutěž má za sebou také Čeng Čchin-wen. Navzdory porážce ve finále zaznamenala nejlepší grandslamový výsledek v kariéře a poskočí do první desítky světového pořadí.

„Je to moje první finále a je mi to trochu líto. Tak to ale je. Mám smíšené pocity, protože jsem si v tomhle zápase mohla vést lépe,“ pravila Čeng Čchin-wen. V případě výhry by navázala na slavnou krajanku Li Na, která Australian Open ovládla přesně před deseti lety.

To Sabalenková úspěšnou tenistku ze své země napodobila – stala se první hráčkou, které se titul v Melbourne povedlo obhájit, od Viktorie Azarenkové, jež slavila v letech 2012 a 2013.

Ještě před finále ženské dvouhry v Areně Roda Lavera neúspěšně bojoval o juniorský titul sedmnáctiletý Čech Jan Kumstát.

Tenisové Australian Open v Melbourne

(tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů)

Muži:
Čtyřhra - finále

Bopanna, Ebden (2-Indie/Austr.) - Bolelli, Vavassori (It.) 7:6 (7:0), 7:5

Ženy:
Dvouhra - finále

Sabalenková (2-Běl.) - Čeng Čchin-wen (12-Čína) 6:3, 6:2

Junioři:
Dvouhra - finále

Sakamoto (4-Jap.) - Kumstát (ČR) 3:6, 7:6 (7:2), 7:5

Juniorky:
Dvouhra - finále

Jamrichová (1-SR) - Jonesová (6-Austr.) 6:4, 6:1

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....