Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plíšková a Linda Fruhvirtová postoupily do druhého kola Australian Open

Tomáš Macháč (archivní snímek) foto: AP

Grandslamový turnaj Australian Open má za sebou druhý hrací den, na kurtech se objevilo pět českých zástupců. Postup přes domácí Jaimee Fourlisovou slaví Linda Fruhvirtová, dál jde také Karolína Plíšková, která při svém návratu do Melbourne hladce porazila Číňanku Wang Si-jü. Naopak Tereza Martincová nestačila na Bělorusku Arynu Sabalenkovou a s turnajem se loučí také Tomáš Macháč, jehož srdnatý výkon nestačil na Nora Caspera Ruuda. Markéta Vondroušová svůj zápas rozehrála, kvůli dešti ale bude pokračovat až ve středu.
  7:16aktualizováno  16:15

Vskutku vydařenou premiéru v ženské dvouhře na Australian Open má za sebou sedmnáctiletá česká naděje Linda Fruhvirtová.

Domácí držitelce divoké karty Fourlisové nejprve zcela znechutila úvodní set, když jí nepovolila ani jednu hru. Po inkasovaném kanáru frustrovaná Australanka zmizela v útrobách areálu.

Na návrat soupeřky čekala starší ze sester Fruhvirtových dlouhou dobu, během které si v melbournském pařáku ulevovala od horka ve stínu a s tradičním „ledovým“ ručníkem kolem krku.

Fourlisová se vrátila převlečená – bílé šaty vyměnila za tmavé – i motivovaná odčinit úvodní neúspěch. Nezlomilo ji ani další rychlé vedení Češky 2:0. Po zisku prvních brejků i gamů v zápase byla Fruhvirtové mnohem nepříjemnější soupeřkou a držela se až do stavu 5:4.

Mladá Češka ale byla ve výměnách i nadále jednoznačně lepší, což potvrdila hned vzápětí. Po výhře 6:0, 6:4 se proto raduje z premiérového postupu do druhého kola grandslamu.

Ve druhém kole má navíc velmi schůdný los: narazí na další domácí držitelku divoké karty Kimberly Birrellovou, která zaskočila 31. nasazenou Estonku Kaiu Kanepiovou.


„První zápas je vždycky zrádný. Jsem ráda, že jsem ho zvládla ve dvou setech, protože tady bylo obrovské vedro. Dvacet minut poté, co jsme dohrály, byly zápasy na venkovních kurtech přerušeny. Je super, že jsme to stihly,“ potěšil rychlý konec vítěznou Fruhvirtovou.

Plíšková se po dvou letech vrátila úspěšně

Návrat do Melbourne po loňské absenci zvládla Plíšková na jedničku. V Margaret Court Areně si velmi hladce poradila s Číňankou Wang Si-jü 6:1 a 6:3. Dál se střetne s Kazaškou Julií Putincevovou.

Předpověď počasí v úterý Australanům vyšla, vedro bylo skutečně obrovské. A protože se k tomu přidala i velká vlhkost vzduchu, pořadatelé nechali nad arénou Margaret Courtové zatáhnout střechu.

Halové podmínky české hráčce svědčily. Hned první možnost brejku využila, čínskou soupeřku tlačila ve výměnách i nadále a vedení 5:1 jí přineslo klid do koncovky. Důrazným servisem si pak připravila první setbol a šla do vedení.

Číňanka Wang Si-jü returnuje v zápase prvního kola Australian Open proti...
Karolína Plíšková se usmívá a mává fanouškům po postupu do druhého kola...

Ani ve druhé sadě neměla Wang Si-jü na Češku recept. Klíčový brejk na 3:2 si Plíšková připravila krásným krosovým bekhendem, načež slavila jasnou výhru 6:1 a 6:3. „Jsem ráda, že jsem vyhrála, už jsem v prvních kolech měla i horší zápasy,“ zhodnotila.

Macháč potrápil norského favorita

Loni i předloni se Macháč v Melbourne probil do druhého kola, tentokrát se s turnajem loučí hned po prvním duelu. Proti Ruudovi z Norska přitom podal velmi solidní výkon.

V úvodu zápasu držel český tenista s favoritem krok a hned v prvním gamu si dokonce vypracoval brejkovou příležitost. Ta však zůstala nevyužita. Pro Macháče byla škoda, že ze sympatického začátku nevytěžil víc, neboť od stavu 2:2 dostal Ruud dění na kurtu pod kontrolu a celkem rychle si došel pro zisk první sady.

Z nepovedené pasáže se ale mladý Čech rychle oklepal a v dalším pokračování byl světové trojce vyrovnaným soupeřem.

Ve druhé sadě chybělo Macháčovi k úspěšnému konci jen málo – za stavu 5:4 zbývaly dva fiftýny, o chvíli později si naopak za stavu 5:6 prvním brejkem v zápase vynutil zkrácenou hru. V tiebreaku však Nor českého hráče přece jen přetlačil.

Třetí sada se následně nesla v podobném duchu. Macháč obstojně servíroval a ve výměnách dokázal několikrát Ruuda rozběhat. Na příjmu si sice šanci nevytvořil, sám ale soupeři při vlastním podání moc příležitostí nedovolil.

Tomáš Macháč v zápase prvního kola Australian Open.
Norský tenista Casper Ruud se natahuje po balonku v zápase proti Tomáši...

Poctivý, pracovitý výkon v kombinaci s několika šťastnými odrazy přinesly Macháčovi odměnu v podobně snížení, na rozdíl od druhého setu totiž český tenista v tom třetím tiebreak zvládl.

Komplikace v podobě ztracené sady však Ruuda příliš nerozhodila, naopak v dalším pokračování norský tenista Macháče definitivně zlomil.

Úvod opět přinesl vyrovnanou přetahovanou, ovšem za stavu 3:3 třetí hráč světa dvakrát obral Čecha o podání a strhl zápas na svou stranu. Macháč vzdoroval více než tři a čtvrt hodiny, favoritovi však podlehl 3:6, 6:7, 7:6 a 3:6.

Martincová nestačila na světovou pětku

Rod Laver Arena, těžká soupeřka a žádné překvapení. Tohle spojení platilo v obou úvodních dnech Australian Open shodně pro dvě české tenistky.

Zatímco v pondělí Kateřina Siniaková podlehla Cori Gauffové z USA, v úterý neuspěla Martincová proti Bělorusce Sabalenkové, páté hráčce světa.

Martincová přitom začala nadějně, za stavu 1:1 vedla při podání soupeřky 40:0. Ani jeden z brejkbolů ale i kvůli dobrému servisu protivnice nevyužila.

Vzápětí sama poprvé o své podání přišla a nakonec ztratila úvodní set za necelou půlhodinu 1:6. Poměr vítězných míčů v tu chvíli hovořil jednoznačně 14:2 ve prospěch Sabalenkové.

Tereza Martincová se napřahuje k úderu.
Běloruska Aryna Sabalenková se ochlazuje ledem během zápasu prvního kola...

V úvodní fázi druhého setu měla Martincová podobnou šanci. Její brejkbolový forhend na případných 2:0 vypadal nadějně, Sabalenková ale reagovala ještě lepším úderem po lajně a nebezpečí odvrátila.

A to byla nakonec také poslední česká šance na překvapení, favorizovaná Běloruska byla nadále agresivnější a přesnější. Martincová se proto po prohře 1:6, 4:6 letos se singlovou soutěží loučí už po prvním kole.

„Určitě to byl na začátek krutý los. Na jednu stranu to byla skvělá zkušenost, protože s mou pozicí se na takový kurt jen tak nedostanu. Bohužel jsem ale prohrála, takže nadšená nejsem. Aryna mi momentálně přijde dost našláplá a sebevědomá,“ ocenila Martincová soupeřku.

Zápas Vondroušové byl kvůli dešti přerušen

Úterní program v Melbourne výrazně ovlivnilo počasí. Nejprve pořadatelé pozastavili zápasy kvůli vedru, v závěru programu naopak vyhnal tenisty z venkovních kurtů déšť.

Průtahy se dotkly i zápasu Vondroušové proti Alison Riskeové-Amritrajové z USA. Vzhledem k narůstajícímu zpoždění nebylo jisté, zda se vůbec do akce dostanou. Utkání sice pozdě večer místního času rozehrály, po půl hodině se však znovu rozpršelo.

Tenistky stihly pouze pět gamů. Výrazně lépe si vedla Američanka, jež získala první tři hry, Vondroušová stihla před přerušením jen snížit. Pokračovat se bude ve středu od stavu 1:4 a 30:15 z pohledu Češky.

Murray porazil Berrettiniho v pěti setech

Brit Andy Murray zdolal v prvním kole v pěti setech a po téměř pěti hodinách turnajovou třináctku Mattea Berrettiniho z Itálie.

Pětatřicetiletý tenista a pětinásobný finalista melbournského turnaje odvrátil v závěru páté sady mečbol a zvítězil 6:3, 6:3, 4:6, 6:7 a 7:6. Zápas hraný kvůli horku pod zataženou střechou Areny Roda Lavera trval 4 hodiny a 49 minut.

Trojnásobný grandslamový šampion Murray vyhrál pod dohledem trenéra Ivana Lendla první dva sety za hodinu a půl, žebříčkovému favoritovi Berrettinimu se však podařilo srovnat.

Ital Matteo Berrettini sleduje balonek během zápasu prvního kola Australian...
Brit Andy Murray doplňuje tekutiny.

V páté sadě se šestadvacetiletý Ital za stavu 5:4 při Murrayho podání dostal k mečbolu, relativně jednoduchý nabíhaný forhend však poslal do sítě.

V rozhodujícím super tie-breaku měl od začátku navrch Murray, jenž se dostal do vedení 5:0 a náskok už nepustil. Hned svůj první mečbol na 10:6 proměnila bývalá světová jednička „prasátkem“ při returnu.

Murray si připsal jubilejní 50. vítězství na Australian Open v kariéře a první grandslamovou výhru nad hráčem z první dvacítky světového žebříčku od roku 2017. Dvojnásobný olympijský vítěz se v posledních letech potýká se zdravotními potížemi a v žebříčku mu patří 66. pozice.

„Večer a zítra ten zápas budu cítit, ale teď jsem především neuvěřitelně šťastný a hrdý na sebe,“ uvedl Murray, jenž od druhé operace v roce 2019 hraje s kovovou kyčlí.

„Hodně jsem se v posledních pár měsících společně se svým týmem nadřel na to, abych měl šanci hrát na stadionech, jako je tento, zápasy, jako byl tento, a proti hráčům, jako je Matteo. A dnes se to vyplatilo,“ dodal rodák z Glasgow.

Zverev poprvé po zranění vyhrál

Jiný bývalý finalista turnaje sužovaný zraněními Dominic Thiem v prvním kole vypadl. Rakouského tenistu, jenž hrál v Melbourne o titul v roce 2020, porazil jednoznačně 6:3, 6:4, 6:2 pátý nasazený Andrej Rubljov z Ruska.

Vítězný návrat do Melbourne prožil Novak Djokovič, jenž byl loni krátce před startem turnaje z Austrálie deportován kvůli chybějícímu očkování proti koronaviru. Pětatřicetiletý Srb, který je s devíti tituly rekordmanem Australian Open, porazil Španěla Roberta Carballése hladce 6:3, 6:4, 6:0.

První vítězství od zranění kotníku v červnu na Roland Garros zaznamenal Alexander Zverev. Německý tenista po více než čtyřech hodinách zdolal Peruánce Juana Pabla Varillase 4:6, 6:1, 5:7, 7:6, 6:4.

Němec Alexander Zverev se napřahuje k úderu v prvním kole Australian Open.

„Jsem unavený, ale strašně šťastný. Tohle mi poslední měsíce chybělo. Je mi jedno, co přijde dál, už teď je pro mě turnaj úspěšný,“ řekl Zverev, jenž si přetrhal vazy v kotníku v semifinále Roland Garros.

V prosinci se vrátil k tenisu na exhibičních turnajích a v generálce na Australian Open prohrál oba duely na United Cupu, mimo jiné s Jiřím Lehečkou.

Bývalá světová jednička Španělka Garbiňe Muguruzaová prohrála i třetí zápas v sezoně a pátý za sebou. Finalistka Australian Open 2020 podávala v utkání s Elise Mertensovou za stavu 6:5 na vítězství, Belgičance však nakonec podlehla 6:3, 6:7, 1:6.

Autoři: , ,