Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nosková postoupila do čtvrtfinále, Svitolinová po třech gamech skrečovala

Česká tenistka Linda Nosková (čelem) objímá Ukrajinku Elinu Svitolinovou, která jí osmifinále Australian Open skrečovala kvůli zranění. foto: AP

Jen něco málo přes dvacet minut trvalo premiérové grandslamové osmifinále Lindy Noskové. Devatenáctiletá naděje se na Australian Open připravovala na bitvu s Elinou Svitolinovou, když ale v prvním setu odskočila do vedení 3:0, Ukrajinka zápas kvůli zranění zad skrečovala. Česká tenistka se ve středečním čtvrtfinále střetne s další Ukrajinkou Dajanou Jastremskou. Postup mezi nejlepší osmičku párů v deblové části turnaje slaví Adam Pavlásek i Barbora Krejčíková, kterou příště čeká pikantní souboj s bývalou parťačkou Kateřinou Siniakovou.
  6:56aktualizováno  12:51

Nosková v sobotním třetím kole senzačně vyřadila vládkyni žebříčku Igu Šwiatekovou po parádní otočce 3:6, 6:3, 6:4 a těšila se, že poprvé změří síly s bývalou světovou trojkou Svitolinovou, kterou označila za svůj velký vzor.

Nosková vs. Svitolinová

Reportáž z utkání

Proti aktuálně 23. tenistce pořadí favoritkou nebyla, počítala s tím, že se o čtvrtfinále bude muset poprat.

Nakonec mezi poslední osmičku grandslamu v Melbourne prošla, ovšem za jiných okolností, než sama chtěla.

„Neplánovala jsem, že vyhraju zrovna takovýmhle způsobem. Je mi Eliny líto a doufám, že bude brzy v pořádku,“ říkala viditelně zaskočená Nosková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Chvíli předtím Svitolinovou, která jí přišla sdělit, že nemůže pokračovat, u sítě objala, Ukrajinka opouštěla Arenu Margaret Courtové v slzách.

„V posledních dvou míčích prvního gamu mi do zad začala vystřelovat bolest, přišlo mi, jako by mě tam někdo střelil. A nemohla jsem nic dělat, záda jsem měla úplně zablokovaná,“ líčila na pozápasové tiskovce.

První náznak, že ji něco trápí, ukázala zkraje druhého gamu, kdy se pomalu a s bolestivou grimasou ve tváři narovnávala po jednom z forhendů. I gestikulací směrem ke svému týmu v hledišti signalizovala, že není v pořádku.

Ukrajinka Elina Svitolinová se v osmifinále Australian Open zranila.
Ukrajinka Elina Svitolinová se nechává ošetřovat v osmifinále Australian Open.

V pauze mezi gamy si potom vyžádala lékařské ošetření, při němž ukazovala, že ji bolí oblast beder. Do akce se ještě vrátila, ale bylo patrné, že ji potíže výrazně omezují, a jakmile ztratila podání na 0:3, rozhodla se odstoupit.

Úvodní hra zápasu přitom diváky navnadila, že je čeká atraktivní podívaná. Nosková zarputile útočila na servis soupeřky, dlouhý game nabídl sedm shod, než Češka využila druhý brejkbol.

Vedení potvrdila čistou hrou při svém podání, a když na returnu uspěla i podruhé a vedla 3:0, osmifinále nečekaně a smutně skončilo.

Nosková bude mít velkou šanci postoupit v pavouku Australian Open ještě dál, ve středečním čtvrtfinále, které na grandslamu zažije poprvé v kariéře, se totiž utká s Jastremskou, jíž v žebříčku patří až 93. místo.

Nicméně 23letá Ukrajinka má v Melbourne vynikající formu: nejprve prošla kvalifikací, poté v prvním kole hlavní soutěže vyřadila Markétu Vondroušovou a v pondělním osmifinále zaskočila 7:6 a 6:4 dvojnásobnou šampionku turnaje Viktorii Azarenkovou.

Z Češek do čtvrtfinále postoupila ještě Krejčíková, jež v neděli zvládla obrat s šestnáctiletou Ruskou Mirrou Andrejevovou a v úterý od 9:00 SEČ zabojuje v Areně Roda Lavera o účast mezi čtyřkou nejlepších s Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

Dvě česká derby ve čtvrtfinále čtyřhry

V pondělí plnila Krejčíková deblové povinnosti, s Němkou Laurou Siegemundovou přehrály americko-ruský pár Emma Navarrová, Diana Šnajderová 6:4, 6:0 a zajistily si účast ve čtvrtfinále.

Australian Open

Příloha iDNES.cz

V něm je čeká speciální a sledovaný duel, neboť vyzvou Siniakovou, s níž Krejčíková loni Australian Open vyhrála, a domácí Storm Hunterovou. Právě Siniaková před touto sezonou iniciovala konec spolupráce dua K+S.

Souboj českých vlajek nabídne i čtvrtfinále mužské čtyřhry: Pavlásek s Arielem Beharem z Uruguaye v pondělním osmifinále zdolali pátý nasazený pár Santiago González, Neal Skupski a příště narazí na Tomáše Macháče a Číňana Čang Č’-čena.

Překvapení z Portugalska a Francie končí

Ve dvouhře mužů si čtvrtfinále vybojoval Daniil Medveděv, který ve čtyřech setech porazil Nuna Borgese, prvního portugalského osmifinalistu v historii Australian Open. Jeho dalším soupeřem bude Hubert Hurkacz.

Polský přemožitel Jakuba Menšíka ze druhého kola se do čtvrtfinále Australian Open dostal poprvé v kariéře. V osmifinále přišel pouze jednou o podání, Francouze Arthura Cazauxe, jenž v žebříčku zaujímá až 122. příčku, zdolal 7:6, 7:6 a 6:4.

Hubert Hurkacz hraje bekhend ve čtvrtém kole Australian Open.

Ve čtvrtfinále je také Němec Alexander Zverev, který ve čtyřhodinovém duelu porazil 7:5, 3:6, 6:3, 4:6 a 7:6 Brita Camerona Norrieho. Jejich zápas byl ve třetím setu krátce přerušen kvůli protestu divačky na podporu Palestiny, kterou po teroristickém útoku napadl v odvetě Izrael.

Maskovaná žena v průběhu šestého gamu vhodila na kurt letáky s textem „Zatímco sledujete tenis, na Gazu dopadají bomby“. Papíry ale rychle odklidili podavači míčků a ženu vyvedla bezpečnostní služba.

Maskovaná žena přerušila protestem osmifinále Australian Open mezi Alexanderem Zverevem a Cameronem Norriem.

Podle očekávání jde dál i světová dvojka Carlos Alcaraz, jenž za necelé dvě hodiny přehrál Srba Miomira Kecmanoviče 6:4, 6:4 a 6:0. Dvacetiletý Španěl měl zápas od začátku pod kontrolou, vítěz loňského Wimbledonu a US Open 2022 pokračuje na Australian Open ve vydařeném vystoupení, v Melbourne dosud bylo jeho maximem třetí kolo.

Další překvapivou čtvrtfinalistkou dvouhry žen se stala Ruska Anna Kalinská, 75. hráčka žebříčku si poradila s 26. nasazenou Italkou Jasmine Paoliniovou 6:4 a 6:2. Příště se střetne s Číňankou Čeng Čchin-wen, která deklasovala Francouzku Oceáne Dodinovou 6:0 a 6:3.

Grandslamové Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - osmifinále:
Medveděv (3-Rus.) - Borges (Portug.) 6:3, 7:6 (7:4), 5:7, 6:1
Zverev (6-Něm.) - Norrie (19-Brit.) 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (10:3)
Hurkacz (9-Pol.) - Cazaux (Fr.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:3), 6:4
Alcaraz (2-Šp.) - Kecmanovič (Srb.) 6:4, 6:4, 6:0

Čtyřhra - 3. kolo:
Pavlásek, Behar (ČR/Urug.) - González, Skupski (5-Mex./Brit.) 3:6, 7:6 (7:1), 6:4

Ženy
Dvouhra - osmifinále:
Nosková (ČR) - Svitolinová (19-Ukr.) 3:0 skreč
Čeng Čchin-wen (12-Čína) - Dodinová (Fr.) 6:0, 6:3
Jastremská (Ukr.) - Azarenková (18-Běl.) 7:6 (8:6), 6:4
Kalinská (Rus.) - Paoliniová (26-It.) 6:4, 6:2

Čtyřhra - třetí kolo:
Krejčíková, Siegemundová (5-ČR/Něm.) - Navarrová, Šnajderová (USA/Rus.) 6:4, 6:0

Junioři
Dvouhra - 2. kolo:

Kumstát (ČR) - Robertson (Brit.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:1), 6:3
Rottgering (Niz.) - Mrva (7-ČR) 6:1, 6:3

Čtyřhra - 1. kolo:
Kumstát, Budkov Kjaer (8-ČR/Nor.) - Hazratwala, Joyce (Austr.) 1:6, 6:3, 10:8.

Juniorky
Čtyřhra - 1. kolo:

Paštiková, Stuseková (ČR/Něm.) - Esquivaová, Čang Ga-ul (4-Šp./Kor.) 6:4, 3:6, 10:2
Nijkampová, Valdmannová (Niz./ČR) - Berteaová, Buchniková (Rum./Izr.) 6:0, 6:2

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!