Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Krejčíková otočila bitvu s Andrejevovou, ve čtvrtfinále ji čeká obhájkyně

Sport

  7:40aktualizováno  13:30
Barbora Krejčíková opět ukázala, že na letošním Australian Open se vyžívá v povedených obratech. Už potřetí ze čtyř zápasů totiž zvítězila navzdory ztrátě první sady, v osmifinále si poradila se šestnáctiletou ruskou tenistkou Mirrou Andrejevovou 4:6, 6:3 a 6:2. V úterním čtvrtfinále vyzve světovou dvojku a obhájkyni titulu Arynu Sabalenkovou. V deblové části v Melbourne do čtvrtfinále postoupil Tomáš Macháč po boku Číňana Čang Č’-čena, uspěla rovněž Kateřina Siniaková s domácí Storm Hunterovou.

Při dvou dosavadních setkáních s Andrejevovou získala Krejčíková dohromady pouhých sedm gamů, v neděli v Melbourne ale na mladou Rusku vyzrála.

Krejčíková vs. Andrejevová

Reportáž z utkání

Sice přišla o koncovku v první sady, avšak v dalších dvou se zlepšila na servisu, rozehrála se k vynikajícímu představení a stejně jako v prvním a ve třetím kole vystřihla působivou otočku z 0:1 na konečných 2:1 na sety.

„Snažila jsem se být agresivnější než v předchozích zápasech, které jsem s ní prohrála. Jsem ráda, že ve druhém a třetím setu jsem ji brejkla, pak jsem podávala velmi dobře,“ hodnotila v rozhovoru na kurtu.

Zatímco úvodní nedělní osmifinále se kvůli přeháňkám hrála pod zataženými střechami největších dvorců, Krejčíková nastupovala do John Cain Areny o půl šesté večer už pod širým nebem.

V prvním setu měly obě hráčky problém uhrávat své servisy, Krejčíková se mladou Rusku snažila především rozběhat, ať už ze strany na stranu, nebo i pomocí častých kraťasů, ale jakýkoliv méně připravený český útok sebevědomá Andrejevová nekompromisně trestala.

A občas i dost zázračně, jako třeba při dalším brejkbolu v páté hře. Jednoznačně vypadající smeč u sítě Krejčíková nezahrála dostatečně razantně, šťastný obranný úder ji přeloboval a Češka prohrávala 2:3.

Řečí čísel

Krejčíková vs. Andrejevová

Vítězné míče - 32:19
Nevynucené ch. - 39:34
Esa - 1:3
Dvojchyby - 5:5
Využité brejk. - 6/11, 4/9

Tahanice pokračovala až do koncovky, v níž početné ostrůvky českých fandů nakonec smutnily po autu při brejkbolu, po němž pak Andrejevová dotáhla úvodní set k výhře 6:4.

Začátek druhého ale vyšel naopak Krejčíkové.

Čistou hrou a následným brejkem si vypracovala vedení 2:0, jediný míček jí pak chyběl ke skóre 3:0. Jenže neúnavná Ruska využívala každé možnosti bodovat, a přestože česká hráčka zvládla odvrátit tři brejkboly, na čtvrtý už nedosáhla a brzy bylo znovu srovnáno na 2:2.

Zlepšený výkon však Krejčíkovou přece jen odměnil. Povedenými útoky na síti šla znovu do vedení 3:2, následně donutila soupeřku při brejkbolu zahrát jen do autu a naštvaná Andrejevová po ztrátě servisu na 2:4 jen vzteky třískla raketou o zem.

Barbora Krejčíková v osmifinále Australian Open
Ruska Mirra Andrejevová se rozčiluje v osmifinále Australian Open.

A jelikož servis šel Krejčíkové ve druhé sadě rovněž velmi dobře, vzápětí i díky poměru vítězných míčů 14:4 brala druhé dějství 6:3.

Klidný a koncentrovaný výkon předváděla i na začátku rozhodujícího setu. Rozhozenou Andrejevovou donutila ke třem chybám, brejk potvrdila čistou hrou a vedla 2:0.

I tak se však musela mít na pozoru, protože Ruska v minulém kole předvedla ve třetí sadě velký comeback z 1:5 na 7:6. Nicméně Krejčíková jí žádnou naději nedala. Druhým brejkem v setu odskočila už na 5:2, načež potvrdila, že na servis se už může plně spolehnout.

Přesně za dvě hodiny ukončila zápas další čistou hrou a po výhře 4:6, 6:3 a 6:2 si podruhé během tří let zahraje v Melbourne čtvrtfinále. V úterý v něm půjde proti loňské šampionce Sabalenkové a bude útočit na premiérový postup mezi nejlepší čtyřku.

Z Češek si osmifinále vysloužila ještě Linda Nosková, jež v sobotu senzačně vyřadila světovou jedničku Igu Šwiatekovou. O čtvrtfinále se popere v pondělí brzy ráno SEČ proti Ukrajince Elině Svitolinové.

Siniaková a Macháč ve čtvrtfinále deblu

Po sobotním trápení ve druhém kole se nově složený pár Siniaková, Hunterová o den později předvedl v mnohem lepší formě. Před zaplněným hledištěm v Kia Areně proti ruskému duu Jekatěrina Alexandrovová, Anna Kalinská jasně dominoval.

Australian Open

Příloha iDNES.cz

Češka a Australanka po hladce získaném prvním setu 6:2 kontrolovaly bez problémů i průběh druhé sady, kterou nakonec vyhrály stejným poměrem a postoupily do čtvrtfinále.

„V Austrálii hraji pokaždé moc ráda a letos si publikum užívám ještě mnohem více, když mám Australanku na své straně,“ poděkovala fanouškům i Siniaková. V dalším kole mohou turnajové trojky narazit na Barboru Krejčíkovou a Lauru Siegemundovou, které ještě čeká osmifinále s americko-ruskou dvojicí Emma Navarrová, Diana Šnajderová.

Do čtvrtfinále čtyřhry se probojoval rovněž Macháč, který s Číňanem Čang Č’-čenem otočili zápas se třetím nasazeným duem Rajeev Ram, Joe Salisbury 3:6, 6:3 a 6:2. V dalším kole může český tenista změřit síly s krajanem Adamem Pavláskem, jenž hraje po boku Ariela Behara z Uruguaye.

Djokovič i Sabalenková úřadovali

Do čtvrtfinále v neděli bez potíží prolétli Novak Djokovič a Sabalenková, kteří tak dál živí naději na obhajobu loňských titulů. Desetinásobný vítěz turnaje Djokovič porazil v osmifinále Francouze Adriana Mannarina hladce 6:0, 6:0, 6:3, ženská světová dvojka Sabalenková vyhrála nad Američankou Amandou Anisimovovou 6:3, 6:2.

Šestatřicetiletý Srb prošel do 58. grandslamového čtvrtfinále, čímž vyrovnal v tzv. otevřené éře rekord Švýcara Rogera Federera. Může získat 25. grandslamový titul, díky němuž by se osamostatnil v čele historického žebříčku před Australankou Margaret Courtovou.

Srb Novak Djokovič slaví postup do čtvrtfinále Australian Open.

„Tak, jak jsem dnes hrál, mi upřímně vůbec nevadí. Není tajemstvím, že rád hraju kolem sedmé hodiny večer. Dnes to nebylo vůbec špatné,“ řekl v rozhovoru na kurtu Djokovič. Utkání probíhalo kvůli dešti pod zavřenou střechou arény Roda Lavera.

„První dva sety byly jedny z nejlepších, jaké jsem za poslední dobu odehrál,“ doplnil Djokovič. Příště se utká s Američanem Taylorem Fritzem, který ve čtyřech setech vyřadil loňského finalistu Řeka Stefanose Tsitsipase.

Postoupil rovněž Ital Jannik Sinner, který si poradil s přemožitelem Macháče ze třetího kola Karenem Chačanovem, obří osmifinálovou bitvu se smutným koncem pro domácí fanoušky svedli Andrej Rubljov a Alex de Minaur. Rus zdolal Australana po čtyřech a čtvrt hodinách výsledkem 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (4:7), 6:3 a 6:0.

Běloruska Aryna Sabalenková se raduje z postupu do čtvrtfinále Australian Open.

Pětadvacetiletá Sabalenková, která je po konci Polky Šwiatekové nejvýše nasazenou hráčkou na turnaji, neztratila opět ani set.

O tři roky mladší Anisimovovou, která se vrátila po loňské pauze způsobené syndromem vyhoření, porazila za 66 minut. Ve čtvrtfinále narazí na Krejčíkovou, nebo Andrejevovou. „Cítím se ještě silněji než loni, zatím je to dobré. Snad to udržím co nejdéle,“ dodala Sabalenková.

Mezi osm nejlepších hráček postoupila také vítězka US Open a turnajová čtyřka Coco Gauffová, dál ji čeká ukrajinské překvapení úvodního grandslamu sezony Marta Kosťuková.

Grandslamové Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - osmifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Mannarino (20-Fr.) 6:0, 6:0, 6:3
Sinner (4-It.) - Chačanov (15-Rus.) 6:4, 7:5, 6:3
Rubljov (5-Rus.) - De Minaur (10-Austr.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (4:7), 6:3, 6:0
Fritz (12-USA) - Tsitsipas (7-Řec.) 7:6 (7:3), 5:7, 6:3, 6:3

Čtyřhra - 3. kolo:
Macháč, Čang Č’-čen (ČR/Čína) - Ram, Salisbury (3-USA/Brit.) 3:6, 6:3, 6:2

Ženy
Dvouhra – osmifinále:
Krejčíková (9-ČR) - Andrejevová (Rus.) 4:6, 6:3, 6:2
Sabalenková (2-Běl.) - Anisimovová (USA) 6:3, 6:2
Gauffová (4-USA) - Frechová (Pol.) 6:1, 6:2
Kosťuková (Ukr.) - Timofejevová (Rus.) 6:2, 6:1

Čtyřhra - 3. kolo:
Siniaková, Hunterová (3-ČR/Austr.) - Alexandrovová, Kalinská (Rus.) 6:2, 6:2

Junioři
Dvouhra - 1. kolo:
Brunclík (11-ČR) - Stenzer (Něm.) 7:6 (7:1), 6:3

Čtyřhra - 1. kolo:
Berkieta, Mrva (2-Pol./ČR) - Gadecki, Winter (Austr.) 6:3, 7:6 (7:3)
Brunclík, Frydrych (5-ČR/Brit.) - Oliveira, Čang Tchien-chuej (Portug./Čína) 6:4, 6:4

Juniorky
Dvouhra - 1. kolo:
Kovačková (7-ČR) - Cinalliová (Arg.) 6:3, 6:3
Valdmannová (ČR) - Jovicová (8-USA) 1:6, 7:5, 6:4
Paštiková (ČR) - Bohrerová Martinsová (Braz.) 6:0, 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:
Jointová, Sidorovová (6-Austr./Rus.) - Efremovová, Kovačková (Fr./ČR) 4:6, 6:4, 10:3

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...