Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kumstát na Australian Open prohrál finále juniorů, Japonec Sakamoto duel otočil

Jan Kumstát a Japonec Rei Sakamoto pózují s trofejemi po finále juniorů na Australian Open. foto: AP

Sedmnáctiletý tenista Jan Kumstát prohrál juniorské finále Australian Open s Japoncem Reiem Sakamotem. V utkání sice získal první set a v tom třetím byl dva body od vítězství, nakonec ale padl 6:3, 6:7 a 5:7. Sobotní program na centrálním kurtu v Melbourne uzavřelo finále mužské čtyřhry. Titul vybojovali Ind Rohan Bopanna a domácí Matthew Ebden, kteří zdolali italské duo Simone Bolelli, Andrea Vavassori 7:6 a 7:5.
  7:57aktualizováno  14:34

Kumstát se prodral do finále hned při své první účasti na juniorském grandslamu. V zápase o titul na kurtu slavné Areny Roda Lavera vyzval Sakamota, čtvrtého nasazeného hráče turnaje.

Australian Open

příloha iDNES.cz

Oba tenisté se především v první polovině utkání opírali o solidní podání, na returnu si příležitosti téměř nedávali. O to důležitější však byla schopnost občasné šance využívat.

V první sadě si každý z hráčů vypracoval jedinou brejkovou možnost a Kumstát ji na rozdíl od svého soupeře využil. Ve čtvrtém gamu díky tomu odskočil do vedení 3:1 a následně dovedl set až do úspěšného konce.

Český mladík si v zápase hodně pomáhal úderným prvním servisem. Netrefoval jej tak často jako Sakamoto, celkově však nasázel 25 es. Na zisk druhé sady mu to ale nestačilo. Japonec si trpělivě počkal na svou šanci a v tiebreaku pěti body v řadě získal set pro sebe.

Rozhodující dějství se s narůstajícím skóre stále více vymykalo dosavadnímu průběhu. Přibylo dlouhých výměn i brejkových šancí, oba tenisté se častěji přetahovali o jednotlivé gamy – a Sakamoto začal mít postupně navrch.

Japonec Rei Sakamoto se raduje z vítězství na turnaji juniorů na Australian Open
Jan Kumstát a Japonec Rei Sakamoto si podávají ruce po finále juniorů na...

Kumstát se dlouho držel. Za stavu 3:3 a 4:4 odvrátil dohromady čtyři brejkové hrozby soupeře, za stavu 5:4 a 40:40 mu na returnu scházely dva body k vítězství. Nakonec ale podlehl. Japonec v jedenáctém gamu dostal Čecha opět pod tlak, proměnil čtvrtou výhodu a následně zápas čistou hrou doservíroval.

„Situace na returnu za stavu 5:4 mě mrzí asi nejvíc, ale on zahrál výborně. Pak jsem měl ještě tři gamebaly na 6:5, které jsem bohužel taky nevyužil. Přitom do té doby jsem výborně servíroval, takže strašná škoda,“ mrzelo Kumstáta.

Český tenista po necelých dvou a čtvrt hodinách prohrál 6:3, 6:7 a 5:7. Nepodařilo se mu tudíž získat svůj první juniorský grandslam a navázat na triumf Jiřího Veselého v Melbourne z roku 2011.

„Odehrál jsem neskutečný zápas, jen se mi to nepovedlo dotáhnout až do vítězného konce. Ale jsem ohromně rád za příležitost si tady zahrát a i tak mám strašnou radost,“ doplnil Kumstát.

Posledním českým vítězem juniorky na grandslamech je Jonáš Forejtek, který ovládl v roce 2019 US Open. Ve finále juniorského Australian Open byl před dvěma lety i Jakub Menšík, ten ale tehdy nestačil na Bruna Kuzuharu z USA.

Turnaj juniorek vyhrála šestnáctiletá Slovenka Renáta Jamrichová. Nasazená jednička porazila ve finále domácí Emerson Jonesovou 6:4, 6:1.

Bopanna s Ebdenem si podmanili debl

Sobotní zápasový program završil boj o titul v mužské čtyřhře. Bopanna s Ebdenem sehráli s Italy vyrovnaný duel, v němž si po většinu času obě strany držely podání. První sadu rozsekl až tiebreak, jenž byl vzhledem k předchozímu průběhu zápasu překvapivě jednoznačný. Indicko-australský tým ho ovládl 7:0.

Druhý set dlouho směřoval k podobnému scénáři, zlom nastal za stavu 5:5, kdy Bopanna s Ebdenem obrali Italy o podání. Šlo o první a zároveň jediný úspěšný brejk v utkání.

Ind Rohan Bopanna a Australan Matthew Ebden pózují s trofejí pro vítěze mužské...
Italové Simone Bolelli a Andrea Vavassori během finále mužské dvouhry na...

Hned vzápětí druhý nasazený pár zápas doservíroval a po hodině a čtyřiceti minutách začal slavit vítězství 7:6 a 7:5. Oba tenisté získali první společný titul na turnajích velké čtyřky.

Pro Bopannu jde o první grandslamovou trofej v mužské čtyřhře, dosud vyhrál jen mix na Roland Garros 2017. Ebden slavil triumf v mužském deblu už předloni ve Wimbledonu.

Ind Bopanna se zároveň stane v pondělí poprvé v kariéře světovou jedničkou, jistotu získal už postupem do semifinále turnaje. Do čela deblového žebříčku se dostane ve 43 letech jako nejstarší hráč v historii.

Vrcholem předposledního dne v Melbourne bylo finále ženského singlu. Svůj druhý grandslamový titul v něm získala Běloruska Aryna Sabalenková, která porazila Číňanku Čeng Čchin-wen 6:3, 6:2.

Tenisové Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů)

Muži:
Čtyřhra - finále

Bopanna, Ebden (2-Indie/Austr.) - Bolelli, Vavassori (It.) 7:6 (7:0), 7:5

Ženy:
Dvouhra - finále

Sabalenková (2-Běl.) - Čeng Čchin-wen (12-Čína) 6:3, 6:2

Junioři:
Dvouhra - finále

Sakamoto (4-Jap.) - Kumstát (ČR) 3:6, 7:6 (7:2), 7:5

Juniorky:
Dvouhra - finále
Jamrichová (1-SR) - Jonesová (6-Austr.) 6:4, 6:1

Autoři: ,