Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Krejčíková po obratu vydřela postup do osmifinále, Macháč nevyužil šance

Sport

  7:02aktualizováno  15:12
Ocitla se kousek od vyřazení, napínavou koncovku druhé sady ale nakonec zvládla, načež v rozhodující uhájila brzký náskok. Barbora Krejčíková ve třetím kole tenisového Australian Open udolala domácí Storm Hunterovou 4:6, 7:5, 6:3 a postoupila do nedělního osmifinále, v němž se utká se šestnáctiletou Ruskou Mirrou Andrejevovou. Naopak Tomáš Macháč prohrál s Rusem Karenem Chačanovem po boji 4:6, 6:7, 6:4, 6:7 a premiérové grandslamové osmifinále si nevysloužil.

Krejčíková vstupovala do souboje s deblovou světovou jedničkou Hunterovou, která ji v letošní sezoně vystřídala ve čtyřhře po boku Kateřiny Siniakové, jako jasná favoritka. Coby světová jedenáctka si měla se 180. tenistkou singlového pořadí hladce poradit.

Krejčíková vs. Hunterová

Reportáž z utkání

V posledním zápase pátečního programu na dvorci Roda Lavera ale na houževnatou sokyni dlouho nemohla vyzrát. Strádala pod agresivními a nečekaně umístěnými údery levoruké Australanky, nedokázala se vyvarovat laciných chyb.

V závěru druhé sady čelila postupně čtyřem brejkbolům, po nichž by šla Hunterová podávat na vítězství, nakonec ale všechny hrozby smazala a rozhodující třetí dějství ubojovala.

„Byl to velmi těžký zápas, Storm hrála skvěle. Naštěstí se mi podařilo otočit druhý set a ve třetím už jsem hrála lépe,“ zhodnotila Krejčíková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

V úvodním setu se obě tenistky dlouho hledaly na servisu, z prvních sedmi gamů jich hned pět skončilo brejkem. Následně se lépe stabilizovala Hunterová, která po krádeži podání Krejčíkové na 4:3 už do konce sady nezaváhala a slavila triumf 6:4.

Naopak ve druhém dějství se rivalky na šance na returnu načekaly. O to větší drama si ale v závěru užily.

První vážnější přetahovanou svedly při skóre 4:4, kdy Krejčíková nejprve prohospodařila náskok 40:0 a následně čelila dvěma brejkbolům. Nicméně v těžkých chvílích si pomohla účinným servisem a dlouhý game nakonec urvala ve svůj prospěch.

Barbora Krejčíková se natahuje po míči ve třetím kole Australian Open.
Australanka Storm Hunterová se povzbuzuje ve třetím kole Australian Open.

Dva brejkboly odvracela i za stavu 5:5, útoky Hunterové ale znovu eliminovala, načež sama udeřila. Po vítězném returnu pomalého druhého podání Australanky zatnula pěst a slavila zisk setu poměrem 7:5.

Pohodu si přenesla i do začátku rozhodující třetí sady, v níž si přivlastnila dvanáct z 15 úvodních výměn a rychle vedla 3:0. Za stavu 4:2 přestála brejkbol soupeřky, která se nehodlala vzdát, Krejčíková však nakonec její odpor zlomila.

Mečbol proměnila forhendem do odkryté části kurtu, otočku dokonala 40 minut po půlnoci místního času. Do osmifinále Australian Open postoupila potřetí v řadě, letos v něm vyzve šestnáctiletou Andrejevovou. „Čekám další těžký zápas, pokusím se ji napotřetí porazit,“ připomněla zápasovou bilanci 0:2, kterou s Ruskou zatím má.

Macháč dalšího favorita nepřemohl

Po cenném skalpu Američana Tiafoea čekala Macháče ve třetím kole Australian Open další těžká váha - 15. tenista žebříčku Chačanov.

První vzájemný zápas začal lépe ruský tenista, jenž Čechovi brzy sebral servis, na svém podání byl naopak suverénní a těžko pouštěl soupeře k brejkbolům.

Macháč vs. Chačanov

Reportáž z utkání

I proto začal Macháč v Kia Areně více útočit a chodit na síť, ani jednu ze dvou šancí na prolomení servisu ale nevyužil a i přes odvrácený setbol už skóre neotočil.

Chačanov uzavřel sadu esem na 6:4, do vedení šel i díky dvanácti nevynuceným chybám Macháče, který tak poprvé v turnaji prohrál set.

Český hráč měl v netypicky chladném a zataženém Melbourne, kde zatím první týden grandslamu probíhá bez tradičních veder, ve druhé sadě velmi blízko k vyrovnání. Z hlediště jej podporovala i partnerka Siniaková a zásluhou premiérového brejku vedl už 4:1.

Nadějné skóre ale neudržel. O servis záhy rovněž přišel a nevyužil ani další šance v koncovce. V ní si sice parádním obouručným bekhendem na lajnu vybojoval dva setboly na 7:5, ale Rus je smáznul dvěma esy a v následném tiebreaku i zásluhou famózního lobu na 5:3 triumfoval.

Za stavu 0:2 tak byly Macháčovy šance na další překvapení už hodně v ohrožení. Český bojovník se s tím ale nesmířil, ve třetím setu si pohodově držel servis a zápas přece jen zdramatizoval po brejku na 4:3. A když v závěru volejem do odkryté části dvorce proměnil druhý setbol a vyhrál 6:4, zaplněné hlediště se těšilo na pokračování bitvy.

Tomáš Macháč se natahuje po míči ve třetím kole Australian Open.

A ta se málem protáhla až do pátého setu. 23letý Macháč i ve čtvrté sadě pokračoval v povedeném výkonu, při svém servisu byl většinou suverénní, zatímco výměny při podání Chačanova byly mnohem delší.

Jenže jak se ukázalo, hlavní rozdíl vyrovnaného zápasu byl v proměňování brejkových šancí. Oba soupeři sice využili shodně dvě, ale zatímco efektivní Chačanov na ně potřeboval jen tři pokusy, Macháč dalších 17 výhod na zisk Rusova podání neproměnil.

I kvůli tomu taktéž čtvrté dějství rozhodoval tiebreak, v němž už český hráč udělal příliš mnoho chyb. Po dvou úderech do sítě a jednom autu pustil Chačanova do vedení 6:3. První dva mečboly svým servisem ještě odvrátil, na třetí už nedosáhl.

Tomáš Macháč (vpravo) gratuluje svému přemožiteli Karenu Chačanovovi k postupu do osmifinále Australian Open.

Po třech a půl hodinách tak ve vyrovnané bitvě padl těsně 4:6, 6:7 (4:7), 6:4 a 6:7 (5:7), přesto v Melbourne postupem do třetího kola zaznamenal svůj nejlepší grandslamový výsledek v dosavadní kariéře.

„Hrál opravdu skvěle, po fyzické i psychické stránce to byl těžký zápas. I proto jsem na konci dal najevo všechny emoce. Jsem rád, že jsem postoupil,“ řekl v rozhovoru na kurtu Chačanov, který se v boji o čtvrtfinále utká s turnajovou čtyřkou Italem Jannikem Sinnerem.

Djokovič i Sabalenková dominovali

V pouti za obhajobou titulu pokračuje Srb Novak Djokovič, lídr mužského žebříčku ve třetím kole poprvé v letošním ročníku Australian Open neztratil set.

Argentince Tomáse Martína Etcheverryho, který předtím vyřadil zkušené soupeře Andyho Murrayho a Gaela Monfilse, zastavil 6:3, 6:3 a 7:6. V osmifinále se střetne s Francouzem Adrianem Mannarinem, jenž v pěti setech zdolal Američana Bena Sheltona.

Novak Djokovič hecuje publikum ve třetím kole Australian Open.

Roli favorita zvládl i Ital Sinner, jenž si hladce poradil s Argentincem Sebastiánem Báezem.

Australian Open

Příloha iDNES.cz

Sedmý hráč světa Řek Stefanos Tsitsipas nedal šanci Francouzi Lucovi van Asschemu, domácí hvězda Alex de Minaur si taktéž ve třech setech poradil s Italem Flaviem Cobollim a ruský tenista Andrej Rubljov vyprovodil Američana Sebastiana Kordu.

V ženské dvouhře se ve třetím kole na kurtu příliš nezdržovala loňská šampionka Aryna Sabalenková, Ukrajince Lesje Curenkové za necelou hodinu nadělila debakl dvakrát 6:0.

Běloruska Aryna Sabalenková se hecuje ve třetím kole Australian Open.

Jednoho kanára zaznamenala i Američanka Coco Gauffová, která si poradila s ostře hrající krajankou Alyciou Parksovou. Působivý obrat předvedla šestnáctiletá Andrejevová, jež proti Francouzce Diane Parryové prohrávala ve třetím setu už 1:5 a za stavu 2:5 čelila mečbolu, přesto nakonec zvítězila 7:6 (10:5).

Uspěla i jiná mladá Ruska, dvacetiletá Maria Timofejevová. Z pozice až 170. tenistky žebříčku si vyšlápla na světovou dvanáctku Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou 7:6, 6:3 a při premiéře v grandslamové hlavní soutěži se může těšit už na osmifinále.

Grandslamové Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - 3. kolo:
Chačanov (15-Rus.) - Macháč (ČR) 6:4, 7:6(7:4), 4:6, 7:6 (7:5)
Djokovič (1-Srb.) - Etcheverry (30-Arg.) 6:3, 6:3, 7:6 (7:2)
Sinner (4-It.) - Báez (26-Arg.) 6:0, 6:1, 6:3
Rubljov (5-Rus.) - Korda (29-USA) 6:2, 7:6 (8:6), 6:4
Tsitsipas (7-Řec.) - Van Assche (Fr.) 6:3, 6:0, 6:4
De Minaur (10-Austr.) - Cobolli (It.) 6:3, 6:3, 6:1
Fritz (12-USA) - Marozsán (Maď.) 3:6, 6:4, 6:2, 6:2
Mannarino (20-Fr.) - Shelton (16-USA) 7:6 (7:4), 1:6, 6:7 (2:7), 6:3, 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:
Pavlásek, Behar (ČR/Arg.) - J. Murray, Venus (9-Brit./Austr.) 6:2, 6:4

Ženy
Dvouhra - 3. kolo:
Krejčíková (9-ČR) - Hunterová (Austr.) 4:6, 7:5, 6:3
Sabalenková (2-Běl.) - Curenková (28-Ukr.) 6:0, 6:0
Gauffová (4-USA) - Parksová (USA) 6:0, 6:2
Timofejevová (Rus.) - Haddadová Maiaová (10-Braz.) 7:6 (9:7), 6:3
Anisimovová (USA) - Badosaová (Šp.) 7:5, 6:4
Frechová (Pol.) - Zacharovová (Rus.) 4:6, 7:5, 6:4
Kosťuková (Ukr.) - Avanesjanová (Rus.) 2:6, 6:4, 6:4
Andrejevová (Rus.) - Parryová (Fr.) 1:6, 6:1, 7:6 (10:5)

Čtyřhra - 2. kolo:
Ču Lin, Wu Fang-hsien (Čína/Tchaj-wan) - Nosková, Wang Si-jü (ČR/Čína) 6:4, 6:2

Autoři: ,