Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Plíšková v Melbourne hladce prolétla do čtvrtfinále, Fruhvirtová neuspěla

Sport

  7:45aktualizováno  12:43
Druhý den osmifinálových utkání na Australian Open okusily i dvě české tenistky. Karolína Plíšková si jednoznačně poradila s Číňankou Čang Šuaj a po výhře 6:0, 6:4 postoupila do čtvrtfinále. O něj naopak ve třetím setu přišla sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová, která padla s Chorvatkou Donnou Vekičovou 2:6, 6:1 a 3:6. V mužské dvouhře uspěl Srb Novak Djokovič, Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková v osmifinálovém utkání vyhrály 6:0, 6:3 a dál míří za obhajobou titulu.

Zcela suverénně zvládla Karolína Plíšková roli favoritky v osmifinálovém souboji s Číňankou Čang Šuaj. V Kia Areně potvrdila na prosluněném kurtu dosavadní skvělou vzájemnou bilanci 7:0 a osmým skalpem soupeřky v řadě si zaslouženě vybojovala účast ve čtvrtfinále Australian Open.

První dva míčky zápasu sice patřily čínské tenistce, čtyřmi následujícími body v řadě však Plíšková urvala hned první brejk v utkání a úvodní sada tak od této chvíle nabrala jednoznačný směr.

Hladce při svém servisu a důrazem při brejkbolech proti podávající Čang Šuaj došla česká hráčka k pohodlnému vedení 5:0 a podávala na zisk prvního setu.

V šestém gamu sice na chvíli zaváhala a ztratila první dva fiftýny, skóre 0:30 ale vymazala přesným servisem a prvním setbolem brala za pouhých 21 minut set 6:0, s bilancí 6:0 i na esa a 15:3 na vítězné míče.

Karolína Plíšková v osmifinále Australian Open.

Ve druhé sadě se Číňanka přece jen zlepšila, dařilo se jí více na servisu, získala své první gamy a dokonce i úvodní brejk na 4:2. Od Plíškové ale vzápětí přišla rázná odpověď. Češka drtivými údery z bekhendu i forhendu soupeřce zisk podání oplatila čistou hrou.

A když pak natáhla sérii vyhraných fiftýnů na 12 za sebou a vykouzlila tři čisté hry v řadě, vystřihla obrat skóre z 2:4 na 5:4. Při svém servisu pak sice Plíšková nevyužila první dva mečboly, ten třetí už ale Čang Šuaj poslala do autu. Česká tenistka tak za necelou hodinu slavila zasloužené vítězství nad 22. tenistkou žebříčku poměrem 6:0 a 6:4.

Karolína Plíšková a Číňanka Čang Šuaj po osmifinálovém zápase na Australian Open.

„Začala jsem velmi dobře a agresivně, v prvním setu se mi velmi dařilo. Ve druhém už se soupeřka zlepšila a hrála chytřeji,“ hodnotila ještě na kurtu průběh utkání Plíšková.

„Loni jsem tu chyběla kvůli zranění, bylo těžké přijít o oblíbenou zemi a turnaj. O to víc mě letošní úspěchy těší, jsem ve druhem týdnu grandslamu a třeba ještě není konec,“ pochvalovala si.

Ve čtvrtfinále se utká s Polkou Magdou Linetteovou, která překonala světovou čtyřku Francouzku Caroline Garciovou 7:6 (7:3), 6:4.

Jízda Fruhvirtové končí v osmifinále

Ještě před utkáním Plíškové začal zápas Fruhvirtové. V aréně Margaret Courtové čekala na mladou českou tenistku těžká šichta. Chorvatka Vekičová, světová hráčka číslo 64, která letos ještě neprohrála.

Ve třech zápasech United Cupu neztratila ani set, zvládla také obě exhibiční utkání v Kooyongu, kde mimo jiné přehrála Fruhvirtovou po sadách 6:4, 6:3. A minulý týden vítězně zvládla i první tři kola v Melbourne.

Zejména v prvním setu byla její herní pohoda znát. Vekičová byla lepší, hrála agresivně a útočněji, Fruhvirtové se naopak vůbec nedařilo na servisu. Během úvodní sady uspěla česká tenistka při svém podání až v závěru a i kvůli tomu prohrála 2:6.

Lepší start do druhého setu jí ale dodal sebevědomí. Fruhvirtová ukořistila brejk na 3:1, začala se hlasitě hecovat a pohybově se Vekičové dokonale vyrovnala. Chorvatka byla najednou pod tlakem, naopak mladé Češky byl doslova plný kurt. Esem při setbolu zaslouženě vyrovnala.

Soustředěná Linda Fruhvirtová v osmifinálovém zápase na Australian Open.

Pauzu před rozhodující sadou využily obě tenistky k odchodu do útrob areálu, mnohem více času si s návratem dala Vekičová. Vypadalo to, že melbournské vedro pro ni začíná být problémem, jenže Fruhvirtová v úvodu třetího setu nepotvrdila brejk na 2:1, a když pak v koncovce znovu ztratila servis, musela se po třísetové porážce s Australian Open rozloučit.

I přes prohru však sedmnáctiletá česká naděje udělala letos v Melbourne skvělý dojem, při premiérové účasti na prvním grandslamu sezony prošla až do osmifinále, což je pro ni na úvod sezony výborná vizitka.

Djokovič zvítězil, dál řádí i Sabalenková

Srb Djokovič v osmifinále mužské dvouhry smetl domácího Alexe De Minaura 6:2, 6:1 a 6:2. „Odehrál jsem zatím svůj nejlepší zápas v tomto roce. Necítil jsem žádná omezení. Moc děkuji svému lékařskému týmu, fyzioterapeutům a Bohu. Jsem šťastný, jak jsem se pohyboval a hrál,“ řekl Djokovič, který se v minulých zápasech potýkal s bolavým stehnem.

O jedenáct let mladšímu De Minaurovi nenabídl ani jeden brejkbol, sám naopak šestkrát soupeřův servis prolomil. Srb nadále drží šanci na zisk 22. grandslamového titulu, kterým by se vyrovnal rekordmanovi Rafaelu Nadalovi.

Srbský tenista Novak Djokovič na Australian Open

Vyrovnanou přestřelku nabídla konfrontace Dána Holgera Runeho a Rusa Andreje Rubljova. Utkání se rozhodovalo až v super tiebreaku pátého setu, kde větší odolnost prokázal ruský tenista, který zvítězil 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (11:9).

Příští soupeřka Plíškové Linetteová porazila vítězku loňského Turnaje mistryň Garciaovou za necelé dvě hodiny a do grandslamového čtvrtfinále se probojovala poprvé v kariéře.

Turnajová čtyřka Garciová nepotvrdila roli jedné z favoritek a nevylepšila si v Melbourne dosavadní maximum. O čtvrtfinále zde neúspěšně bojovala také v roce 2018.

Polka Magda Linetteová slaví postup do čtvrtfinále Australian Open.

V utkání doplatila na 33 nevynucených chyb. V prvním setu sice vedla 3:0, poté ale přišla dvakrát o servis a ve zkrácené hře ji soupeřka zdolala 7:3. Ve druhé sadě si obě hráčky držely servis až do deváté hry, kdy Linetteová zužitkovala další brejkbol a poté dotáhla duel k postupu.

Linetteová se utká s Plíškovou potřetí za pět měsíců. Na konci loňského srpna uspěla ve druhém kole US Open po dramatickém boji česká tenistka (6:2, 4:6. 7:6), během listopadového turnaje o Pohár Billie Jean Kingové zase zvítězila Linetteová (6:4, 6:1).

V dominanci pokračuje Běloruska Aryna Sabalenková. Nasazená pětka zvítězila nad světovou desítkou Švýcarkou Belindou Bencicovou 7:5, 6:2 a ani v osmém letošním utkání neztratila set. Ve čtvrtfinále Australian Open je poprvé a o postup mezi nejlepší čtyřku se utká s přemožitelkou Fruhvirtové Vekičovou.

Duo K+S postupuje, Lehečka v deblu dohrál

Ve třetím kole ženské čtyřhry se představily dva české páry. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková udělaly další krok za obhajobou titulu, gruzínsko-americký pár Oxana Kalašnikovová, Alycia Parksová smetly za hodinu hladce 6:0 a 6:3.

Markéta Vondroušová s Miriam Kolodziejovou nenavázaly na senzační nedělní obrat, kdy ve třetím setu utkání druhého kola prohrávaly už 0:5 a 0:40, přesto nakonec v super tiebreaku zvítězily. V osmifinálovém utkání nestačily na ukrajinsko-rumunskou dvojici Marta Kosťuková, Elena Gabriela Ruseová 3:6 a 4:6.

Čtyřhru si zahrál i jediný český muž, který ještě figuruje v singlové části turnaje. Jiří Lehečka, jenž v neděli senzačně postoupil do čtvrtfinále dvouhry, ve dvojici se Slovákem Alexem Molčanem podlehli v osmifinále francouzskému duu Jeremy Chardy, Fabrice Martin 6:7 (2:7) a 3:6.

Autoři: , ,