Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Úspěch badmintonistů je blízko. Louda, Švábíková, Mendrek s Král míří na OH

Jan Louda a Wiktor Trecki z Plzně během čtyřhry mužů proti Brnu v extralize družstev. foto: Milena Sojková, MAFRA

Badmintonisté Jan Louda, Tereza Švábíková a deblisté Adam Mendrek a Ondřej Král si s největší pravděpodobností zajistili postup na olympijské hry v Paříži. Všichni čtyři reprezentanti se drží v kvalifikačním pořadí na postupových příčkách, a přestože se žebříček oficiálně uzavře 30. dubna, do té doby se již žádný významnější turnaj ve světě nehraje. Český badmintonový svaz o tom informoval v tiskové zprávě.
  12:44

Badmintonisté sahají po historickém úspěchu. Více českých reprezentantů se na jednu olympiádu dosud nekvalifikovalo. Naposledy pod pěti kruhy startovali Petr Koukal a Kristína Gavnholt před osmi lety v Riu de Janeiro.

„Píšeme historii českého badmintonu, naplňuji svůj životní sen. Společně s Ondrou jsme to zvládli jako první český pár a je to něco neskutečného,“ řekl Mendrek.

„Nikoho by to nenapadlo ani před půl rokem, že budeme mít vůbec šanci. Odehrálo se hodně moc náhod, všechny jsme je využili. S čistým svědomím mohu říct, že jsme ten job zvládli,“ doplnil.

O setrvání Mendreka s Králem na postupových příčkách rozhodly výsledky panamerického šampionátu, kde je ještě ohrožovali Brazilci Fabricio Farias a Davi Silva či Mexičané Job Castillo a Luis Montoya Navarro. Ti však potřebný výsledek neuhráli. Mendrek s Králem se během kvalifikace blýskli například postupem do čtvrtfinále říjnového Arctic Open.

Česká singlová jednička Louda má postup jistý. V žebříčku drží 25. místo a do Paříže zamíří nejlepších 38 hráčů. Postupovou příčku udržel i přes absenci na mistrovství Evropy v Saarbrückenu, které vynechal kvůli zranění zad.

Třiadvacetiletá Švábíková figuruje v žebříčku na 31. místě. Udržela ho i díky postupu do osmifinále na ME, kde vyřadila ve druhém kole jednu z konkurentek Ukrajinku Polinu Buhrovovou. Její další soupeřky výraznější výsledky nezískaly.

Autoři: ,