Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Koukal je po nádoru na vrcholu sil. Od MS si hodně slibuju, říká

Sport

  18:09
PRAHA - Prolomit prokletí prvního kola letí nejlepší český badmintonista Petr Koukal na mistrovství světa. V čínském Kuang-čou, kde šampionát začne v pondělí, chce využít příznivého losu, faktu, že bude mít poprvé s sebou osobního trenéra, a toho, že se fyzicky i herně cítí možná nejlépe v kariéře.

Český badmintonista Petr Koukal foto: ČTK

Na mistrovství světa a na olympiádách dosud Koukal nikdy nepřešel první kolo. "O to větší motivaci teď mám a věřím si," řekl Koukal před šestým startem na světovém šampionátu. V prvním kole bude hrát s Nizozemcem Erikem Meijsem. "Papírově i pocitově jdu do zápasu jako favorit a chtěl bych to potvrdit," podotkl Koukal. Poprvé jede na vrcholnou akci s trenérem. Tím je bývalý sedmý hráč světa Dicky Palyama z Nizozemska, který za Koukalem dojížděl už před londýnskou olympiádou, ale letos se usadil v Praze.

Český badmintonista Petr Koukal

"I proto si od šampionátu hodně slibuji. Těším se a věřím, že to přinese výsledek," řekl sedmadvacetiletý Koukal. "Dicky se snaží moji hru přetvořit do aktivnějšího formátu a mám z toho dobrý pocit," dodal. Především se Koukal cítí znovu plný sil - poprvé od podzimu 2010, kdy mu lékaři objevili nádor na varleti, musel na operaci a chemoterapii. "Jsem na tom nejlépe po operaci a lépe než dřív. Je to pozitivní impulz, můžu nechat jít tělo do limitu a nemusím se bát dlouhých výměn a třísetových zápasů," pochvaloval si Koukal.

Naučil se nové údery a změnily taktiku

"Zase se můžu spolehnout na kondici a k tomu jsem naučil nové údery a taktické změny." Šampionát v Číně je pro Koukala vrcholem sezony, proto začal s přípravou dřív než jindy. Už od května pracoval na kondici, dokonce ho lákalo, že pojede na MS rovnou z přípravy. Nakonec ale vyrazil do Severní Ameriky, na US Open získal skalp nizozemské jedničky a postoupil do osmifinále. "Nabral jsem zápasové tempo a zahrál si ve velkých halách, které nás čekají také v Číně," prohlásil.

Badmintonista Petr Koukal

V případě výhry by Koukala v druhém kole MS čekal třináctý nasazený Ind Parupalli Kašjap. "Patří mezi špičku několik let, ale mám horšího z šestnáctky nasazených, a když zahraju, co mám natrénováno, tak si věřím," řekl. Především si pochvaluje spolupráci s koučem Palyamaou. I přes velké finanční náklady je rád, že Nizozemce angažoval. "I díky nemoci jsem zjistil, že jiná cesta není. Dřív jsem jezdil do zahraničí, ale teď jsem cítil, že tam není možnost se dál zlepšit. Je výhodou, že Dick všechny mé soupeře zná a porazil," řekl Koukal.

Do Asie odletí Koukal již v úterý a čtyři dny bude trénovat v Hongkongu s tamním národním týmem. "V Číně bývá příprava těžko proveditelná. Do dějiště šampionátu se pak přesuneme vlakem, je to jen dvě až tři hodiny cesty," popsal. Vedle Koukala se ve dvouhře na MS představí Jan Fröhlich, Kristína Gavnholtová mezi ženami a pár Jakub Bitman, Alžběta Bášová ve smíšené čtyřhře.

Autor:

Pozemek pro výstavbu RD v Hranicích, okres Přerov
Pozemek pro výstavbu RD v Hranicích, okres Přerov

Tř. generála Svobody, Hranice - Hranice I-Město, okres Přerov
2 900 000 Kč