Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Baďurová oslavila návrat limitem

Sport

  8:19
PLZEŇ - Uplynulý víkend se ke skokankám o tyči choval laskavě. Pouze několik hodin po dalším světovém rekordu Isinbajevové si v prvním závodě sezony zajistila letenku do Pekingu i česká rekordmanka Kateřina Baďurová.

Baďurová se do Pekingu probojovala hned na prvním závodě. foto: ČTK

Půl roku poté, co si česká vicemistryně světa přetrhla křížové vazy v koleni, se při závodech v Plzni přehoupla přes laťku ve výši 435 cm a splnila olympijský B limit. Pavla Rybová má sice již drahnou dobu v kapse A limit 445 cm, leč vzhledem k těhotenství do Pekingu neodletí. Tím také otevřela dveře pro Baďurovou.

K závodům v Plzni jste se prý přihlásila až na poslední chvíli. Proč?
Původně jsem chtěla závodit až 17. července v Ústí a vsadit všechno na jednu kartu. Jenže předpověď počasí slibovala pro Plzeň slunečno a teplo, tak jsem do toho šla. Jenže nakonec foukal vítr, pršelo a bylo chladno.

Kýžených 435 centimetrů jste skočila až na třetí pokus. O čem jste předtím, než jste se s tyčí v ruce rozběhla k laťce, přemýšlela?
Hlavně o technických věcech. Cloumala se mnou tak strašná nervozita, až jsem byla překvapená, co se mnou dělala...

Copak s vámi nervozita dělala?
Většinou se uklidňuji třeba hlubokým dýcháním, ale teď nepomáhalo vůbec nic. Připadala jsem si jako malé dítě, které si jde poprvé v životě zazávodit. Tvář jsem měla bílou jako stěna, nebyla jsem schopná s nikým komunikovat. Strašné. Možná jsem tyhle stavy prožívala i proto, že jsem před závodem o tyči skákala jen dvakrát a postrádala jsem potřebnou jistotu.

Co vám působilo největší problémy?
Hlavně jsem se bála, abych nedopadla někam mimo doskočiště... A pak také výběr tvrdosti tyče. Při prvním pokusu na 435 jsem doskočištěm jen prolétla, pak jsem si vzala tvrdší tyč, jenže laťka spadla. Cítila jsem ale už rezervu. Při posledním pokusu jsem proto věděla, že když neudělám vážnější chybu, měla bych to skočit.

Jak vás ovlivnil čerstvý světový rekord Isinbajevové?
V televizi jsem její závod neviděla, ale věděla jsem, že skočila 503. Nijak mě ale její, prý hodně povedený skok, neovlivnil. Je to ale sakra výška, co? Spousta chlapů by s ní měla problémy.

Věříte, že se do olympiády stihnete vrátit do špičkové formy k výkonům kolem vašeho českého rekordu 475?
Těžko odhadnout. Nechci se podceňovat, ale 475 bude letos nejspíš nad mé síly. Kvůli zranění jsem se nemohla připravovat jako obvykle, ještě nejsem v takové kondici jako třeba loni.