Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Baníčku, my si spolu zazpíváme

Sport

  15:18
PRAHA - Když spustí několik tisíc hrdel bojový chorál, soupeři to může pořádně podlomit kolena. To neplatilo jen za husitů. Podobná atmosféra dokáže zapůsobit v současnosti také na fotbalových stadionech.

Fanoušci Bohemians 1905 (ilustrační foto) foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Největší tradici má sborový zpěv tribun na britských ostrovech. Například Liverpool nabízí na internetu ke koupi čtyři cédéčka s klubovými písněmi, jimiž diváci povzbuzují během utkání svůj tým.
Odkazy na hymny
fotbalových klubů
Baník Ostrava
Sparta Praha
Slavia Praha
SIAD Most
FK Jablonec
FK Teplice
Slovan Liberec
Sigma Olomouc
Dynamo České Budějovice
Bohemians 1905

Ani dnes začínající ligové jaro ale nezmění skutečnost, že čeští fanoušci si oficiální hymny klubů příliš neosvojili. Při nástupu hráčů na trávník se k melodii znějící z reproduktorů připojují obvykle jen hlasy několika jedinců.

Recept, jak stvořit úspěšný popěvek, je přitom prostý. „Sportovní hymna musí mít jasný, málo složitý rytmus, snadno zapamatovatelnou melodii s nepříliš velkým rozsahem,“ tvrdí hudební redaktorka LN Dita Hradecká.

V dlouhém výčtu výtvorů českých hudebníků na téma můj oblíbený fotbalový klub se skví jedna výjimka potvrzující pravidlo. Při cestě Baníku Ostrava za mistrovským titulem v sezoně 2003/2004 se popěvek „Baníčku, my jsme s tebou“ stal v podání zaplněných Bazalů celonárodním hitem. „Hned jsem pochopil, že není třeba přidat ani tón. Je to dokonalá, jednoduchá píseň,“ prohlásil o vyznání lásky k Baníku v ostravském nářečí pro MF Dnes Jaromír Nohavica.

Mnozí lidé populárního písničkáře pokládají za autora skladby. Ve skutečnosti jde o výplod lidové tvořivosti. Shodnou melodii používají příznivci Katovic, Legie Varšava a Krakova. Původní jsou pouze slova ke dvěma slokám.
Pro intelektuály i dělníky
Ve Slavii se hudebník Jan P. Muchow (34) zkoušel prosadit v dorostu jako fotbalista. Větší otisk v klubové historii ale hlavní protagonista skupiny The Ecstasy Of Saint Theresa nakonec zanechal jako spoluautor poslední verze slávistické hymny.

Jak jste se do projektu zapojil?
Oslovil mě tehdejší marketingový ředitel Jiří Vrba. Přišel s tím, že už fanoušci vytvořili demo se základním nápěvem refrénu. Říkal jsem si, že je to ideální řešení, protože se to stavělo zvnitřku a nikdo se nesnažil fanouškům implantovat úplně cizí písničku.

Čím pro vás byla práce na klubové hymně zvláštní?
Chtěl jsem, aby ji přijal co nejširší okruh slávistických příznivců napříč společností. Od intelektuálů až po dělníky. Zatímco když dělám vlastní tvorbu, tak je mi to fuk. Důležité je, aby se to líbilo hlavně mě. Maximálně jsem rád, když se najde někdo, koho taková muzika také zaujme.
Věřil jste, že se nahrávka za dva roky víc uchytí?
Doufal jsem, že ano. Refrén byl součástí něčeho, co fanoušci zpívali i jinak. Na Slavii jsme jim nechali víc úprav. Mám ale pocit, že tam s tím příliš nepracují a stále pouštějí jednu základní verzi od začátku.
Má Slavia lepší hymnu než Sparta? Sparťanská hymna mě moc neoslovila. Navíc se na ní podílel Michal Suchánek, což je prý fanoušek hokejové Slavie.
pta

Ohled na vkus fanoušků bral při komponování hymny pražské Slavie také hudebník Jan P. Muchow. „Bylo to lepší, než kdyby se řeklo, že teď přijde namachrovanej Muchow a něco vám začne cpát,“ podotkl držitel výroční hudební ceny Anděl z roku 2002.

Fanouškovský návrh se stal základem refrénu, v němž se dokola opakuje skandování „Slavie, bíločervený“. K textu moderátora Televizních novin Pavla Zuny pak Muchow a Michael Kučera dopracovali hudební složku. „Zamlouvalo se mi, že to nebylo ve stylu my jsme s vámi, vy nejste nic, ale použil se model všichni jsme fanoušci, kteří svůj klub neopustíme,“ charakterizoval náboj hymny Muchow.

Rocker a teplický patriot Kamil Střihavka považuje za chybu, že se při skládání písničky pro severočeský klub s fan clubem Teplic neporadil. „Ohlasy byly takový různý. Je to zkušenost. Dnes bych to udělal jinak,“ řekl s šestiletým odstupem Střihavka. „Naší motivací nebylo, aby píseň zlidověla, ale prostě reprezentovala dotyčný klub,“ popsal záměr tvůrčího tria, které doplnil kytarista Michal Pavlíček a spoluautor textu Lou Fanánek Hagen.


První verze, to byl jen výkop
Muchow i Střihavka by se každopádně nebránili dodatečné korekci svých skladeb podle připomínek fanoušků. „První verze měla být takovým výkopem do diskuse. Na internetu se už objevily nějaké remixy,“ pochlubil se Muchow.„Určitě by se s tím dalo pracovat, ale to už je věc komunikace s klubem,“ vyjádřil se v podobném duchu Střihavka.

Co mají přes rozdílné osudy všechny pokusy o hymnu společné? Je to nepochybně bezmezné nadšení jejich autorů. „Dělal jsem to strašně rád a samozřejmě úplně zadarmo,“ prozradil Střihavka. Práce na červenobílém chorálu se zúčastnili výhradně slávisté. „To byla etická nutnost,“ potvrdil Muchow dodržení nepsaného pravidla.
Autoři: