Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Baník doma nestačil na Spartu

Sport

  18:34
OSTRAVA - Pátá porážka za sebou uvrhla fotbalisty Baníku Ostrava do existenčních problémů. Baník dnes v dohrávce 21. kola na Bazalech podlehl Spartě 0:2 a je už šest kol bez vítězství. Sparta svůj fotbalovější projev okořenila góly Zdeňka Pospěcha a Libora Doška a dere se v tabulce vzhůru.

Jan Šimák ze Sparty Praha (vpravo) uniká Michalu Lesákovi z Baníku Ostrava foto: Dan KrzywoňČTK

I v obtížných klimatických podmínkách uvedli pořadatelé trávník do výborného stavu, ale o fotbal se na něm v úvodních 45 minutách snažila jen Sparta. Hapalův výběr, který svým defenzivním zaměřením snad ani neměl v úmyslu útočit, byl od počátku také vinou vlastní pasivity v nesnázích.

Sparta už jen daleko aktivnějším herním projevem naznačila, jak touží po vítězství. Brzy byla také odměněna. Ostravští defenzivní hlídači středu pole selhali při odraženém balonu, Matušovič ukázal záda bývalým spoluhráčům, obhodil Rašku a další bývalý baníkovec Pospěch zapíchl střelou do prázdné branky do srdce svého někdejšího klubu první jedovatý šíp.

Sparta přehrávala domácí i dále, ačkoli finální fáze také nebyla zrovna její doménou. Rašku tak asi nejvíce vyděsil Kadlec, který z 25 metrů jen nepatrně minul cíl.

Akce Baníku šly celý poločas jako přes kopírák - dlouhý pas za obranu na Žůrka, který však byl v drtivé většině případů lapen do ofsajdové pasti. Jedinkrát sklapla naprázdno. Tři minuty před pauzou předvedl Žůrek rychlý sprint po levém křídle, jenže Bystroň promarnil největší šanci Baníku nepovedeným volejem vedle tyče.

Těsně před poločasovým hvizdem utržili domácí další ránu. Tým oslabil Čoupek, který v přerušené hře strčil do Zabavníka a uviděl červenou kartu. Ani v deseti lidech to ale Slezané nezabalili. Náhradník Lukeš očividně prospěl ostravské ofenzivě už jen tím, že udržel míč na soupeřově polovině, avšak kompaktní řady protivníka nepovolily.

Čím blíž byl konec, tím větší prostor se sparťanům otvíral. Střídající Došek opřel svůj efektní volej o břevno, Pospěch obstřelil s Raškou i vzdálenější tyč a plodnou tříminutovku nakonec přece jen okořenil Došek, který hlavou zavěsil po Matušovičově rohu. Domácí se pak už smířili s porážkou. Tu mohl ještě zvýšit Matušovič, ale Raška jeho ránu z dálky vyboxoval.

Výsledek:
Baník Ostrava - Sparta Praha 0:2 (0:1)

Branky: 9. Pospěch, 82. Došek. Rozhodčí: Jára - Filgas, Kumstát. ŽK: Magera - Matušovič, Kadlec. ČK: 45. Čoupek (Ostrava). Diváci: 7436.

Sestavy:
Ostrava: Raška - Lesák, Klimpl, Besta, Čoupek - Metelka (74. Tomašák), Staněk (46. Lukeš), Bystroň, Čížek - Magera (59. Varadi), Žůrek. Trenér: Hapal.
Sparta: Blažek - Zabavník, Drobný, Řepka, Kadlec - Kisel, Hašek, Šimák (87. Sivok) - Pospěch (90. Kolář), Lustrinelli (70. Došek), Matušovič. Trenér: Griga.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.