Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čína, Mexiko, Španělsko. Krejčíkovou čeká frmol, hraje dva Turnaje mistryň

Barbora Krejčíjová foto: AP

Mezi minulé šampionky se řadí Venus Williamsová, Petra Kvitová, bývalá světová jednička Ashleigh Bartyová či současná vládkyně žebříčku Aryna Sabalenková. Podnik WTA Elite Trophy, známý též jako malý Turnaj mistryň, nabízí tenistkám od 9. místa v pořadí sezony šanci poměřit se na prestižní a body i penězi štědře dotované akci. Letošní nasazenou jedničkou v čínském Ču-chaji je Barbora Krejčíková, která tak podstoupí hektické týdny.
  7:25

Posuďte sami: WTA Elite Trophy v Číně se hraje od úterý do neděle, přitom právě v neděli už začíná klasický Turnaj mistryň pro osm nejlepších singlistek a deblových párů sezony, na nějž se Krejčíková kvalifikovala ve čtyřhře společně s Kateřinou Siniakovou. A koná se v mexickém Cancúnu.

Česká tenistka si jako jediná troufá na oba starty, byť jí termínová kolize a daleký přesun logicky nutí, aby jednomu věnovala větší pozornost. Navíc coby 10. hráčka roku figuruje mezi náhradnicemi pro singl na hvězdné sešlosti na poloostrově Yucatán.

„Je velmi těžké najít rovnováhu mezi dvouhrou a čtyřhrou, ale nějak se mi to daří,“ prohlásila po losu WTA Elite Trophy. „Vyžaduje to hodně pozitivních emocí, celkově lítáte pořád nahoru a dolů.“

Nejprve se soustředí na úkoly v Ču-chaji, kde se ve skupině střetne s Polkou Magdou Linetteovou (24. tenistkou sezony) a Ruskou Darjou Kasatkinovou (17.). Z každé ze čtyř skupin po třech hráčkách postoupí dál jen vítězka.

Při pohledu na bodové hodnocení hned poznáte, proč je účast vábivá: jen dvě výhry ve skupině přinášejí solidních 240 bodů do žebříčku, šampionka celého klání obdrží navíc 460 bodů.

Lákají rovněž prize money: celková dotace činí 2,4 milionu dolarů, neporažená vítězka si přijde na 720 tisíc (přes 16,5 milionu korun).

„Všechny hráčky, které se kvalifikovaly, měly úžasnou sezonu,“ vyzdvihuje ředitelka podniku Brenda Perryová. Třeba Krejčíková se probojovala do čtyř finále, z nichž vytěžila dvě hodnotné trofeje.

Barbora Krejčíková prožila v San Diegu povedený turnaj.

Turnaj dosud zatím pokaždé pořádalo město Ču-chaj, premiérově se hrál v roce 2015, nyní se do kalendáře vrací po čtyřech letech. Dlouhou pauzu způsobily pandemie covidu a rozhodnutí WTA z prosince 2021 odebrat Číně pořadatelství všech akcí po aféře se zmizením bývalé tenistky Pcheng Šuaj.

Zatím poslední vydání ovládla Běloruska Sabalenková, v roce 2015 Karolína Plíšková podlehla ve finále Venus Williamsové, o rok později titul uzmula Kvitová. Ta se na Elite Trophy mohla ukázat i letos, neboť v hodnocení sezony okupuje 12. příčku, ale dala přednost odpočinku.

České barvy tak hájí pouze Krejčíková, jež se do nabitého rozvrhu vrhá i díky tomu, že se jí momentálně daří.

Barbora Krejčíková ve finále turnaje v Čeng-čou.

Z posledních devíti zápasů jich sedm vyhrála, v San Diegu získala titul, v Čeng-čou ve finále neuspěla. Z „malého“ Turnaje mistryň zamíří na „velký“, kde si zahraje po boku podobně rozjeté Siniakové.

A obě pak plánují přelet do Sevilly, kde Češky v úterý 7. listopadu zahájí skupinu finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové.

Během dvou týdnů tedy Krejčíková vystřídá zcela odlišné podmínky i časová pásma v Číně, Mexiku a Španělsku. „Bára s Katkou patří na Turnaji mistryň k favoritkám čtyřhry, takže uvidíme, kdy přicestují,“ uvědomuje si kapitán českého výběru Petr Pála.

Nakonec se mu nejspíš bude hodit, že Krejčíková si udržuje vytížení i v individuální disciplíně, protože Karolína Muchová, která se měla na Turnaji mistryň v Cancúnu představit ve dvouhře a figurovala i v nominaci na BJK Cup, v úterý oznámila, že nestihla doléčit zranění zápěstí a sezonu předčasně končí. Se zdravotními potížemi se v posledních týdnech potýkala i Markéta Vondroušová.

Pokud Krejčíková bláznivý program vydrží, k týmu se připojí utrmácená, ale zocelená těžkými výzvami. „Má sezona ještě není u konce, ale když se za ní ohlédnu, tak ji hodnotím velmi pozitivně.“ přemítala před začátkem WTA Elite Trophy. „Většinu času jsem byla zdravá a předváděla jsem dobré výkony.“

A chce si je udržet i pro finiš tenisového roku.