Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Basketbalisty USK v Moskvě prohrály

Sport

  21:09
MOSKVA - Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály v prvním utkání osmifinále Evropské ligy na palubovce Spartaku Moskva 86:102. Aby odvrátily hrozbu vyřazení ze soutěže, musejí v domácí páteční odvetě zvítězit, jinak pro ně letošní vystoupení na pohárové scéně skončí. Osmifinále se hraje na dvě vítězná utkání.

Sonja Kiretová z USK (vpravo) střílí na koš. foto: ČTK

České vicemistryně ale v Moskvě zanechaly sympatický dojem. Spartak Moskva, vítěz posledních dvou ročníků Euroligy, už v základní skupině vzbudil respekt svými výsledky, když z deseti zápasů jen jedinkrát prohrál a při svých výhrách některým soupeřům uštědřil i padesátibodové debakly.

Současný vedoucí tým české ligy však v ruské metropoli vzdoroval statečně, třebaže byl před dnešním zápasem považovaný za jasného outsidera. Vysokoškolačky může hřát třeba to, že Spartaku nastřílely 86 bodů, což se ještě žádnému celku v letošním ročníku Evropské ligy nepodařilo.

Spartak i při výhře "jen" o 16 bodů však znovu ukázal, díky čemu v posledních letech vládne na mezinárodní scéně. Moskvanky znovu táhl hvězdný kvartet Birdová, Taurasiová, Fowlesová a Jacksonová. Společně se postaraly hned o 88 nastřílených bodů svého týmu, ostatní hráčky přispěly jen čtrnácti body. Na druhé straně zářily Lindsay Whalenová a hlavně Evanthia Maltsiová, které se blýskly 20 a 27 body.

Hlavní hvězdy Spartaku byly k neudržení po celý zápas. Už na konci první čtvrtiny šly do patnáctibodového vedení, ale USK se zlomit nenechal a dokázal na údery domácích hráček odpovědět. V poločase hostující tým ztrácel pouze devět bodů a nadějný odstup držel i po přestávce.

V závěru třetí čtvrtiny však na palubovce začala řádit Američanka Fowlesová. Olympijská vítězka z loňského roku se sama v krátkém časovém rozmezí postarala o osm bodů za sebou a definitivně svůj tým uklidnila, když domácí hlavně díky ní získaly dvacetibodový náskok.

Ve čtvrté čtvrtině se však Pražanky znovu vzchopily a šestnáctibodové manko jim do odvety dává alespoň částečnou naději, že s velkým favoritem můžou držet krok.

Autor:

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...