Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bauer a spol. jsou na místě

Sport

  16:23
LIBEREC - Do finální části přípravy na mistrovství světa v libereckém Vesci vkročili čeští reprezentanti v běhu na lyžích, jejichž část se v neděli vrátila ze závodní generálky v italském Valdidentru. Sedmička závodníků v čele s uzdraveným Lukášem Bauerem, hlavním českým medailovým adeptem na mistrovství, dnes absolvovala rozdělená na dvě části lehčí trénink.

Trenér Petrásek dohlíží na své ovečky. foto: ČTK

V pátek už lyžaře čeká ostrý start do mistrovství na klasické patnáctce a trenér Miroslav Petrásek řeší, koho ze svých svěřenců do závodu pošle. Petrásek novinářům řekl, že má o nominaci ze tří čtvrtin jasno. Nasadit může čtyři běžce: na startu se určitě objeví Bauer, Martin Jakš a Jiří Magál, poslední otazník bude řešit až v nejbližších dnech.

"Rozhodujeme se o tom, zatím to je otevřené. A možné je i to, že poslední místo necháme volné," řekl Petrásek. Trenér má na výběr ještě z Milana Šperla, Martina Koukala, Dušana Kožíška a Aleše Razýma, podle všeho má největší šance první jmenovaný.

Čeští běžci v husté chumelenici ve Vesci trénovali dopoledne a pak i po obědě. V první fázi se představili Bauer, Šperl a Jakš, pár hodin po nich se na závodních tratích objevilo kvarteto Magál, Koukal, Razým a Kožíšek. "Absolvovali jsme všechno tak, jak jsme chtěli. V úterý nás čeká ještě poslední ostřejší trénink," nastínil Petrásek program nejbližších dnů.

Dobrou zprávou pro něj je výrazně zlepšený zdravotní stav Bauera, který Světový pohár ve Valdidentru vynechal a místo toho léčil zánět průdušek v Harrachově. Vítěz loňského Tour de Ski a Světového poháru dnes trénoval bez úlev, což potěšilo i Petráska.

"Není tam problém, Lukáš je zdravý a připravený nastoupit do pátečního závodu. I ostatní jsou v pořádku," uvedl Petrásek, podle kterého Bauerovi pomohl lehčí program posledních dnů. "Od 4. ledna měl asi 22 dní kvůli zdraví tréninkové omezení, takže se muselo hodně improvizovat a na závodění to v jeho případě nebylo. Odjezd do Harrachova byl v jeho případě jediná možná varianta," vysvětloval Petrásek.

Náladu české družině prý zvedla i výrazná sněhová nadílka, která od ranních hodin zasypávala celou republiku. Petrásek vyhlíží i dobrou předpověď do dalších dnů. "Mělo by hodně mrznout, takže budou tvrdé stopy, a to vyhovuje všem našim klukům. A když chumelí a je ošklivě, tak jezdíme pokaždé dobře," upozornil Petrásek.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...