Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Bauer: Byl jsem nervózní jako nikdy

Sport

  17:08
LIBEREC - Lukáš Bauer vybojoval druhým místem v běhu na 15 kilometrů klasicky první medaili pro Českou republiku z libereckého světového šampionátu v lyžování. Stejně jako na olympiádě v Turíně porazil Bauera pouze Estonec Andrus Veerpalu.

Bauer se raduje z medaile. foto: ČTK

V průběhu závodu vedl Bauer nejvíc o šest sekund a kilometr před cílem to bylo už jen o několik desetin sekundy. V závěru ale ztratil na estonského specialistu na klasické závody šest sekund. I tak se Bauerovi podařilo získat první medaili z mistrovství světa.

"Samozřejmě jsem strašně šťastný, je to super," rozplýval se Bauer před novináři. Před závodem byl prý velmi nervózní. "Jako nikdy. Jestli jste mi říkali, že vypadám v pohodě, tak jsem vůbec nebyl. Je to strašně těžké závodit před domácím publikem," přiznal.


 Kontinuální on-line z MS sledujte ZDE


Prý mu hodně pomohli fanoušci, kterých do Vesce přišlo skoro 15.000. "Od začátku jsem slyšel řev, dalo mi to křídla. Když mi hlásili, že hned na začátku vedu o tři sekundy, tak jsem to nechápal, protože se mi jelo v pohodě a v klidu. Veerpalu má ale větší zkušenosti, podařilo se mu to tempo trefit," sklonil se před vítězem.

Bauer si pochvaloval i lyže, jel jako jeden z mála na takzvaných mikrokontaktech, které se nemažou voskem. "Na začátku jsem ten nejprudší kopec sice nemohl vyjet ve stopě, ale lyže mi fungovaly skvěle, bylo to super," vykládal. V závěr prý prý trpěl jako nikdy. "Bolela všechny kola, ale třetí bolelo nejvíc, tam jsem ztratil náskok," řekl.

Jeho servisman Vít Fousek si liboval si i nad tím, jak Čechům vyšla lest s přehozením Bauerových lyží.

"Lukáš dobře věděl, že pojede na mikrokontaktu. Ale říkali jsme mu, ať si ke startu normálně vezme lyže s voskem a všem to ukáže. Když se začal vysvlékat, tak jsem mu tam hodil ten druhý pár. Byla to moc dobrá volba," pochvaloval si Fousek. "Měli jsme i jedny namazané lyže, ale při testování před závodem nám mnohem lépe vyšel ten mikrokontakt," popisoval Fousek.

Trenérovi vytryskly slzy
Velký kámen dnes spadl ze srdce kouči Lukáše Bauera Miroslavu Petráskovi. Byl tak dojatý, že mu do očí vytryskly slzy, když mu gratulovala dcera Tereza, a když běžel za svým svěřencem, utíral si je sněhem. Bauerův dnešní výkon a stříbrná medaile navíc podle jeho slov mohou pomoci českému týmu k dalším úspěchům na mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci a třeba k zisku cenného kovu ve štafetě.

"Podobné dojetí jsem měl, když Lukáš vyhrál poprvé v roce 1983," vzpomínal trenér. Cítil tlak veřejnosti, aby Bauer naplnil medailová očekávání. I proto je podle jeho názoru jeho stříbro cenné. A také hlavně kvůli tomu, že medaili vybojoval přes zdravotní potíže, které ho pronásledovaly od poloviny prosince. "A navíc před domácím publikem v hrozném počasí. Tak to jenom smeknout," radoval se.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...