Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Berdych a Šafářová postoupili do 2. kola Australian Open

Sport

  11:53
MELBOURNE - Tomáš Berdych a Lucie Šafářová jako první z českých tenistů postoupili do druhého kola Australian Open. Dvacátý nasazený Berdych dnes porazil ve třech setech 6:4, 6:4 a 6:3 Američana Robbyho Ginepriho, jeho přítelkyně Šafářová po setech 6:3 a 6:1 vyřadila turnajovou čtyřiadvacítku Sybille Bammerovou z Rakouska.

Vítězné gesto Berdycha. foto: ČTK

S úvodním grandslamem sezony se hned po prvním zápase rozloučili Ivo Minář, Barbora Záhlavová-Strýcová a Petra Cetkovská. Minář nestačil na turnajovou patnáctku Stanislase Wawrinku ze Švýcarska. Záhlavová-Strýcová, podlehla Francouzce Stephanii Cohenové-Alorové a Cetkovská neuspěla v utkání s Novozélanďankou Marinou Erakovicovou.

Berdych jen jednou ztratil servis, zatímco soupeři ho dokázal vzít hned pětkrát. Američan navíc udělal 50 nevynucených chyb, čímž usnadnil dvacátému nasazenému postup do druhého kola. V něm se Berdych utká s Argentincem Brianem Dabulem, s nímž se na okruhu ATP ještě nepotkal.

Čtyřiadvacetiletý Jihoameričan, který hraje levou rukou, uzavírá první stovku světového žebříčku.

Šafářová s osmadvacetiletou Rakušankou před dnešním duelem prohrála všechny čtyři vzájemné zápasy včetně duelu v osmifinále olympijského turnaje v Pekingu, ale dnes na kurtu dominovala. Celkem čtyřikrát vzala Bammerové servis, zatímco při svém byla neomylná. Čtvrtfinalistka Australian Open z roku 2007 se díky tomu dostala do druhého kola, v němž se utká přemožitelkou Cetkovské Erakovicovou. Rodačka z Splitu je ve světovém žebříčku na 68. místě, o osm míst níže než Šafářová, s níž se ještě na okruhu WTA neutkala.

Vstup do Australian Open zvládli všichni srbští favorité. Obhájce titulu v mužské dvouhře Novak Djokovič porazil 6:2, 6:3 a 7:5 Itala Andreu Stoppiniho, který do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace. Světová jednička Jelena Jankovičová si po setech 6:1 a 6:3 poradila s Rakušankou Yvonne Meusburgerovou a loňská finalistka Ana Ivanovičová porazila 7:5 a 6:3 Němku Julii Görgesovou.

Takřka zároveň se z postupu do druhého kola radovali sourozenci Safinovi. Třetí nasazená Dinara porazila 6:3 a 6:4 krajanku Allu Kudrjavcevovou, vítěz Australian Open z roku 2005 Marat po setech 6:3, 6:3 a 6:4 vyřadil Španěla Ivana Navarra.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!