130 let

Vítězné gesto Tomáše Berdycha. | foto: ČTK

Berdych jde dál, Šafářová končí

Sport
  •   13:49
MELBOURNE - Tenista Tomáš Berdych postoupil na Australian Open do osmifinále, s turnajem se naopak ve třetím kole rozloučila jeho přítelkyně Lucie Šafářová. Dvacátý nasazený český hráč dnes porazil Švýcara Stanislase Wawrinku 4:6, 6:1, 6:3 a 6:4, v boji o čtvrtfinále se střetne s dalším Švýcarem - Rogerem Federerem. Šafářová podlehla Marion Bartoliové po setech 6:3, 2:6, 1:6. Ženskou dvouhru tak opustila poslední Češka.

Berdych sice prohrál s 15. nasazeným hráčem úvodní sadu 4:6, pak ale výsledek otočil a o postupu rozhodl ve čtvrtém setu za stavu 5:4 při soupeřově podání. Rodák z Valašského Meziříčí si vylepšil bilanci s Wawrinkou na čtyři výhry a dvě prohry.

V osmifinále, kam na Australian Open postoupil potřetí za sebou, si Berdych zahraje s dalším Švýcarem a druhým hráčem světa Rogerem Federerem. Ten v duelu bývalých světových jedniček porazil "ruského medvěda" Marata Safinova ve třech setech 6:3, 6:2 a 7:6.

Šafářové, jež má za sebou nevydařenou loňskou sezonu, se nepovedlo navázat na čtvrtfinálovou účast z roku 2007. S Bartoliovou, která je momentálně ve světovém žebříčku o 43 míst před ní, prohrála i třetí vzájemný duel v kariéře.

Čtyřiadvacetiletá Francouzka sice předloni postoupila až do finále Wimbledonu, ale na Australian Open byla dosud jejím maximem účast ve druhém kole. V další fázi turnaje Bartoliová narazí na světovou jedničku Srbku Jelenu Jankovičovou, která si poradila s Japonkou Ai Sugijamaovou dvakrát 6:4. V úspěšném tažení turnajem pokračuje domácí Jelena Dokičová.

Pětadvacetiletá rodačka z bývalé Jugoslávie, která se po velkých problémech loni vrátila k tenisu a na Australian Open se představila po třech letech, prošla po výhře 3:6, 6:1 a 6:2 nad jedenáctou nasazenou Dánkou Caroline Wozniackou do osmifinále. V dalším kole Dokičová narazí na Alisu Klejbanovovou z Kazachstánu, která vyřadila loňskou finalistku Anu Ivanovičovou ze Srbska.

Postoupila i třetí nasazená Dinara Safinová, která porazila Kaiu Kanepiovou z Estonska dvakrát 6:2 a čtvrtfinále Australian Open si zahraje poprvé v kariéře. "Všechno je jednou poprvé," řekl ruská hráčka, jejíž soupeřkou bude Alizé Cornetová z Francie.

První ztrátu ve třetím kole zaznamenal obhájce titulu Srb Novak Djokovič. Třetí hráč světového žebříčku prohrál na Australian Open první set, když do osmifinále postoupil po výhře 6:2, 4:6, 6:3 a 7:6 nad Američanem Amerem Delicem. "Možná jsem vypadal sebevědomě, ale nebyla to pravda. Měl jsem velké štěstí. Ale i to je někdy potřeba," uvedl Djokovič.

Zápas provázely násilnosti diváků. U obří televizní obrazovky v areálu se porvalo několik srbských a bosenských fanoušků. Obě skupinky sice zápas sledovaly bez jediného konfliktu, ale po něm po sobě začaly házet lahve s vodou, židle a nakonec se do sebe pustily kopanci a pěstmi. Policie zatkla dva mladíky ve věku 18 a 21 let, dalších třicet lidí bylo vyvedeno z areálu.

O rozruch se postaral i jeden fanoušek na kurtu číslo tři při utkání druhého kola čtyřhry mezi Serenou a Venus Williamsovými, které porazily Ajumi Moritaovou a Martinu Müllerovou dvakrát 6:3. Cizinec byl zatčen poté, co pronikl na kurt a nahý od pasu dolů na něm začal běhat.

Poslední zápas na Australian Open odehrál Fabrice Santoro. Šestatřicetiletý Francouz prohrál ve třetím kole s Američanem Andym Roddickem 3:6, 4:6 a 2:6. "Jezdím sem už od roku 1991 a to je pořádně dlouhá doba," řekl nejstarší muž letošního turnaje. "Melbourne Park je jedno z mých nejoblíbenějších míst, mám na něj krásné vzpomínky," dodal Santoro, který v Austrálii nastoupil ke svému 66. grandslamu v kariéře a po utkání dostal od ředitele turnaje Craiga Tileyho láhev šampaňského.

Autoři: ČTK