Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Berdych měl Federera na lopatě, přesto prohrál

Sport

  8:55
PRAHA - Byla to báječná tenisová bitva. A český hráč Tomáš Berdych byl velmi blízko senzace, ve 4. kole Australian Open měl doslova na lopatě možná nejlepšího tenistu historie Rogera Federera. Vedl 2:0 na sety, ještě ve třetím setu byl blízko brejku, vše málo. Nezvykle hodně chybující Švýcar se zvedl a utkání otočil nakonec ve svůj prospěch. Český tenis tak přišel o svého posledního zástupce ve dvouhře.

Tomáš Berdych se s Australian Open loučí. foto: ČTK

Pouze jedinkrát porazil Tomáš Berdych z osmi měřeních sil Rogera Federera. Ještě nikdy v těch sedmi prohraných duelech nebyl k pokoření tenisového vládce tak blízko. Ještě nikdy nad ním nevyhrál první set. Ještě nikdy nekupil Švýcar tolik chyb. Přesto měl zápas těchto dvou tenistů svého obvyklého vítěze - Rogera Federera.

Byla to úchvatná bitva, švýcarský tenisový král prohrál hned své první podání v zápase a předal tak fanouškům bílého sportu své dnešní poselství - nejsem zcela ve stoprocentní formě. A jeho český soupeř si toho všiml také. První set zcela opanoval, soupeře ničil skvělým podáním, výborným forehandem a precizním returnem.

Berdych tak upravil svou bilanci setů s Federerem na 4:19 z 8 zápasů. A hned v setu číslo dva ji ještě vylepšil. Švýcarský elegán stále nezvykle chyboval a i když měl Berdych úspěšnost prvního servisu pouze 44%, dokázal celý set vyhrát v tie-breaku 7:6. A schylovalo se k prvotřídní senzaci! Federer se za posledních 5 let "nepakoval" z grandslamového turnaje dříve než v semifinále. A nyní mu hrozilo reálně vyřazení již v osmifinále! Nestalo se.

S postupem času, jak se schovávalo sluníčko nad kurtem Roda Lavera, mizela také šance na vítězství českého tenisty. "Fedex" výrazně zlepšil své podání a přestože jej neustále trápil return Berdycha, nakonec nasázel 20 es. Zápas zlomila situace ve třetím setu, kdy měl Berdych za stavu 3:3 a 40:0 možnost dvěma údery ukončit výměnu a získat důležitý game. Nepovedlo se, celou výměnou zakončil volejem do autu, Federer vyhrál jeho podání a poprvé v zápase při svém servisu brejk potvrdil.

Od té doby opanoval hlavní tenisovou arénu melbournského areálu Roger Federer. Jeho soupeř navíc od čtvrtého setu bojoval se zraněnou levou nohou. Po více jak tři a půl hodinách velké tenisové bitvy zvítězil majitel třinácti grandslamových titulů 4:6, 6:7 (4:7), 6:4, 6:4 a 6:2. Českému tenistovi se sice nepovedla odveta za loňské vyřazení ze stejného turnaje také ve 4. kole, přesto si zaslouží pochvalu, na kurtu nechal skutečně vše.

Do čtvrtfinále postoupili také Manuel Del Potro, který změří síly právě s Federerem a také ve skvělé pohodě hrající Američan Andy Roddick. V ženské části pavouka se naopak se svým účinkováním na Australian Open rozloučila jednička Jelena Jankovičová. Pozice světové tenisové vládkyně by tak po turnaji měla poprvé v kariéře připadnout Rusce Dinaře Safinové.

Autoři: