Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Berdych po nepovedeném DC: Nebudu zavřený v pokoji a přemýšlet

US Open

  7:30aktualizováno  14:05
PRAHA - V jednom období bylo letos extrémně těžké ho zastavit. Jenže se slavnými časy zákonitě přicházejí i ty slabší – a tenista Tomáš Berdych (25) to poznává na vlastní kůži. Po brzkém vyřazení na US Open prohrál v daviscupovém semifinále proti Srbsku obě své dvouhry. „Chvíli to ve mně ještě bude,“ přiznává.

Zleva: Jan Hájek a Tomáš Berdych. foto: ČTK

* LN Zklamání jste ještě nestrávil?
Úplně ještě ne, protože týmová porážka mrzí déle než ta z normálního turnaje. Ale každá jednou přejde, tak doufám, že to bude co nejrychleji. Člověk se z toho musí otřepat a jít dál.

* LN Za jak dlouho obvykle na prohru zapomenete?
Každá trvá jinak, ale řeknu jeden příklad: Když jsem v srpnu prohrál v Torontu s Federerem, drželo se to ve mně hodně dlouho a ještě teď si na to občas vzpomenu. Mrzí vás to, protože jste blízko, a navíc s takovým soupeřem. Takže hodně záleží taky na tom, jak prohrajete.

DÁLE ČTĚTE

* LN Máte svůj osvědčený způsob, jak vše lépe vymazat z hlavy?
Jedině lidmi kolem mě. Abych si sedl a řekl, že teď budu zapomínat, tak zase to ne. Nemám zvláštní recept, jenom hlavně...

* LN ...jenom hlavně nebýt sám?
Jasně. Je to lepší, než abych byl zavřený v pokoji a jen přemýšlel. To není můj styl. Člověk musí přijít na jiné myšlenky, protože porážek za rok zažijete tolik. Pak bych nedělal nic jiného, než truchlil.

* LN Takže se považujete spíš za extroverta než introverta?
Ano. Zadumaný nebývám.

* LN Prý jste emotivní po své matce a klidnější zase po otci. K čemu se přikláníte víc?
Troufám si říct, že jsem dostal od každého něco. Bývají věci, které mě dokáží vytočit, ale zase když některé lidi něco jiného rozhodí, dokážu je přejít. Je to tak půl na půl.

* LN Dá se říct, že si s nějakým hráčem vyloženě rozumíte? Nebo je naopak mezi nimi hlavní rival?
To je složité... My se všichni potkáváme každý týden, ale aby člověk řekl, že je někdo z hráčů opravdový kamarád? Ne, ne. Co si budeme povídat, jsme přece hlavně soupeři a vy, když vlezete na kurt, myslíte jen na to, abyste toho druhého porazil. Ať se jedná o kohokoliv.

CO NAPSAL PO DAVIS CUPU SRBSKÝ TISK

Jako největší tenisový úspěch v historii země přijal nadšený srbský tisk víkendové vítězství svého týmu nad Českem v semifinále Davisova poháru. Za hlavního hrdinou označila média Janka Tipsareviče, který o víkendu porazil Tomáše Berdycha i Radka Štěpánka a měl největší zásluhu na premiérovém postupu do boje o salátovou mísu. "Srbové nechali na kurtu srdce," psal list Večernje Novosti. "Neměli to proti knedlíkům z Prahy lehké. Postupem do finále ale dosáhli velkého úspěchu, o němž generace tenistů před nimi mohly jen snít." "Nejdříve nás zachránil Djokovič, zdolal popleteného a malátného Berdycha. Česká část publika Djokoviče provokovala ve chvílích, kdy se zdálo, že je zraněný, ale pro něj to byl jen dodatečný motiv pro velké vítězství. Hrdinský triumf dokonal největší hrdina střetnutí Tipsarevič, který Štěpánka vymetl z kurtu," uvedly Večernje Novosti. Nejčtenější srbský deník Blic uvedl, že Češi šli do třetího dne s velkou psychologickou výhodou, která se ještě zvýšila, když Berdych získal nad Djokovičem první set. "To bylo ale více méně vše, co sedmý hráč světa ukázal," napsal Blic. "Fantastický den srbského tenisu pak završil Tipsarevič," dodal. Srbští hráči jsou pro triumf ve finále ochotni udělat vše. V případě výhry už prý dokonce slíbili, že by se všichni nechali ostříhat dohola.

* LN Platí to i o Radku Štěpánkovi, že? Hrajete bok po boku Davis Cup, a zároveň přitom soupeříte o post nejlepšího českého tenisty.
Moc zápasů jsme spolu neodehráli, takže na kurtu soupeři jsme, tedy pokud netáhneme za jeden provaz a nebojujeme jeden za druhého. Ale je zbytečné tu používat jména, ono se pak z toho dělá víc, než opravdu je. Je dobře, že to tak je. Čím větší je konkurence, tím líp.

* LN Přejdu k Novaku Djokovičovi, s nímž jste o víkendu prohrál. Radek Štěpánek o něm prohlásil, že se na kurtu choval se svými emotivními výlevy jako blázen.
Já jsem v těchto vyjádřeních zdrženlivější. Víte co? Nechám to na lidech, kteří se na ten zápas dívali, ať si udělají obrázek sami. Povím jen jedno: Hráč jako Djokovič, který je dnes světovou dvojkou, nemá zapotřebí se takhle chovat.

* LN Vám by něco takového při zápase nepomohlo?
Určitě ne. A už vůbec ne v pozici, v jaké jsme byli. Hráli jsme venku, kde proti sobě máte patnáct tisíc téměř fanatických diváků. Jen bych přiléval olej do ohně.

* LN Vzpomeňte si, kdy jste se projevil nejvýrazněji vy.
V tom dobrém, nebo v tom špatném slova smyslu?

* LN V jakémkoliv.
Ve špatném si dokážu vybavit situaci, kterou bych dnes řešil jinak.

* LN A to?
Když jsem hrál tenkrát v Madridu proti Nadalovi.

* LN Myslíte turnaj Masters před čtyřmi lety, kdy jste Španěla vyřadil a pak k hledišti ukázal prst u pusy?
Tehdy jsem si vyzkoušel, že poštvat si publikum, které stojí za domácím hráčem, není úplně to nejlepší řešení, jak hledat cestu k dalšímu úspěchu. To se mi tenkrát nepovedlo a nebylo to nic příjemného, takže v Srbsku jsem věděl, že špičkovat se na stadionu s fanoušky by nám moc nepomohlo.

* LN Někteří hráči k sobě promlouvají, dávají emocím i volný průchod. K čemu se přikláníte vy?
Já mívám vnitřní dialog, v kterém si povídám. Udržuju se koncentrovaný, v rytmu i v tom, abych nebyl nervózní nebo abych ty emoce dobře zvládal. Když se mi daří, povzbuzuju se. Ale vše řeším podle citu, záleží, jak se zápas vyvíjí.

JEHO ZÁLIBA

V hodinkách. Když v roce 2004 vyhrál první turnaj ATP v Palermu, koupil si svůj první luxusní kousek. "Pro chlapa je to ta nejhezčí věc, jakou si může udělat radost," říká. Hodinky dostal i ke svým pátečním narozeninám, ale oslavu si pokazil na kurtu. "Teď jich mám doma asi devět," počítá. Je tak už vášnivým sběratelem? "Na to ještě nemám věk. Ale v budoucnu by se mi to líbilo." Nedávno se stal tváří švýcarské značky Ulysse Nardin, pro niž v pondělí nafotil také reklamu.

* LN Ať se už vyvíjí jakkoliv – spíše se uklidňujete, nebo naopak hecujete ještě víc?
Bývají spíš situace, kdy je lepší se hlavně uklidnit – jako v Srbsku. Ale pak jsou i chvíle, kdy už cítíte únavu, takže se potřebujete nakopnout. A já se umím povzbudit.

* LN Na modlitbičky v těžkých chvílích občas nedojde?
Jako že bych si přál, aby to nějak dopadlo? To ne. Mám v tom svém dialogu svou rutinu, které se držím. Neříkám si nic přehnaného, co potom nemůžu na kurtu předvést.

* LN Dříve se říkalo, že Tomáš Berdych je poměrně labilní člověk. Změnil se?
Lidé na to dostanou nejlepší odpověď, když mě uvidí. Člověk dospívá, má víc zkušeností a nové sbírá. Každý se mění, a když to bude k dobrému, budu jen rád.

* LN Tak co vás letos vystřelilo tak nahoru? Nehrál jste přece semifinále French Open a finále Wimbledonu jen tak náhodou.
Víte, ono je lehké dát si na začátku roku cíl, ale horší je ho plnit. Já se chtěl hlavně vrátit do první desítky, k tomu je ovšem potřeba uhrát spoustu zápasů, porážet hráče papírově za vámi a pak občas zvítězit nad těmi lepšími. Ale vede k tomu zároveň i zlepšení hry, chování na kurtu, koncentrace, sebevědomí.

* LN Nebo přístupu k tenisu obecně? Jsme zase u těch porážek. Berete si je dnes víc než dřív?
Můžu říct, že když dnes prohraju jakýkoliv zápas, tak mi trvá delší dobu, než ho dokážu pustit z hlavy.

* LN Co vás teď mrzí více? Fiasko v prvním kole US Open, nebo semifinále v Davis Cupu?
Nejde moc srovnávat, jestli bylo něco horší – jednou člověk hraje za sebe, podruhé to mrzí za celý tým. V tenise jsou tři hlavní vrcholy: vyhrát grandslam, vyhrát Davis Cup a stát se světovou jedničkou. Já už byl od dvou jediný krůček a pokusím se na ně dosáhnout znovu.

Tomáš Berdych.

* LN Když se ovšem vrátím k Davis Cupu, nemáte strach, že s každým přibývajícím rokem se tahle šance snižuje? Štěpánkovi je už 32 let a za dva, tři roky nemusí reprezentovat.
Byl bych rád, když to bude právě o těch dvou, třech letech. Vždyť to klidně můžeme vyhrát příští rok.

* LN Nezačínáte pomalu myslet na Turnaj mistrů v Londýně? Coby světovou sedmičku by vás už letos neměl minout.
Nepřemýšlím o něm, opravdu. Nikde není psáno, že tam mám jasnou účast. Ještě mi chybí kus cesty, abych svou pozici udržel.

* LN Ptám se hlavně proto, že tam nepochybně bude i Djokovič.
No a?

* LN Jste přece hráčem, jenž na některé prohry těžko zapomíná. Vy netoužíte po odvetě?
Že bych s tímhle vyloženě bojoval, to asi ne. Ale jo, mám odvety rád a chci soupeřům prohry vracet.

* LN Takže budete určitě rád sledovat, jestli se vám postaví do cesty právě Srb, ne?
Ten turnaj je sám o sobě už strašně těžký, hraje tam osm nejlepších hráčů. Ale složení skupin bych určitě sledoval. A do Djokoviče se pustím, chci se na něj dobře připravit.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...