130 let

Český tenista Tomáš Berdych | foto: ČTK

Rozhovor

Berdych po výhře nad Tomicem: Dva sety jsem hledal rytmus

Sport
  •   9:53
LONDÝN (Praha) - Na Wimbledonu postoupil do elitní osmičky. Český tenista Tomáš Berdych v osmifinále přehrál Bernarda Tomice ve čtyřech 7:6 (4), 6:7 (5), 6:4 a 6:4. Soupeř se ho marně pokoušel rozhodit. "Se zábavou to fakt nemá nic společného," řekl Berdych po utkání.

Proč je Tomic tak nepříjemný soupeř?
Dva sety jsem hledal rytmus. Hledal jsem cestu, jak si vytvořit tlak. Jak se domluvit s míčem, který na mě letí s víceméně záhadnou rotací. Naštěstí to netrvalo tak dlouho a pak ke konci zápasu už to docela šlo. Ale byla to makačka. Mám obě kolena odřená.

Prosím? Odřená kolena?
Z toho, jak jsem musel chodit pod balony. (úsměv) Často neskákaly víc jak deset centimetrů nad zem. Bernard využívá všech možností na trávě do posledního puntíku.

Byla v utkání důležitá trpělivost, kterou jste si na něj chystal?
No jasně, kdybych ztratil hlavu a koncentraci, mohlo být zle. I po tom zbytečně ztraceném druhém setu, jsem to pořád držel.

Co vám nejvíc vadilo na jeho servisu?
Přišel jsem na return a vůbec neměl čas. Hodně to hnal. Zvedl jsem si ruku, ale sotva jsem ji dal dolů, on hned podával. S tím jsem se musel sžít. Zvykl jsem si, nakonec dal i nějaký ten return a vytvořil na něj tlak.

Byla jiná možnost, než ho přetlačit silou?
No, nevím, jestli s Tomicem můžete dělat něco jiného, než ho přetlačit. Těžko bych ho přehrál technicky, jinou rotací. Nebo že bych hrál ještě pomaleji než on? Na něj se musí trpělivě a zároveň agresivně. Chodit do míčů a volit správná řešení situací.

Autor: