Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Berdych postoupil v Monte Carlu do osmifinále

Davis Cup

  12:32aktualizováno  17:12
MONTE CARLO - Tenista Tomáš Berdych začal antukovou sezonu výhru ve druhém kole turnaje série Masters v Monte Carlu. Čtvrtý nasazený hráč dnes zdolal Španěla Marcela Granollerse 7:5, 6:4 a postoupil do osmifinále. Berdych hrál první zápas od vyřazení ve čtvrtfinále v Miami koncem března. Pak se kvůli zraněnému ramenu omluvil ze čtvrtfinále Davisova poháru.

Tomáš Berdych v Monte Carlu. foto: ČTK

V utkání s Granollersem, 35. hráčem světa, se Berdych dostával pomalu do tempa. Častěji chyboval a v obou setech musel dohánět ztrátu podání. V prvním setu přišel o servis hned dvakrát a ve druhém jednou. Bojovností ale dokázal před zraky přítelkyně Ester i rodičů v hledišti vývoj otočit a zápas vyhrál za hodinu a 40 minut.

Berdych letos vyhrál už dvaadvacátý zápas a první na antuce. "Vstup do turnaje je vždy těžký a proti soupeři, jako je Marcel, o to těžší," uvedl Berdych na webu turnaje. "Ze začátku jsem se snažil najít na antuce svůj rytmus, proto jsem ztratil podání a dal mu šanci, ale na konci už jsem se cítil silný a hrál docela dobře," řekl tenista.

O postup do čtvrtfinále bude sedmadvacetiletý šestý hráč světa Berdych hrát ve čtvrtek s Italem Fabiem Fogninim, jenž vyřadil přemožitele Radka Štěpánka a jiného španělského antukáře Alberta Ramose. Před čtyřmi lety s Fogninim právě v Monte Carlu Berdych prohrál, celkově má s 32. hráčem žebříčku bilanci 1:1.

"Loni se mi na antuce dařilo a rád bych to zopakoval. Začínáme ale od nuly a budu se snažit o co nejlepší tenis," řekl Berdych ve videorozhovoru před turnajem. Obhajuje na něm loňskou účast v semifinále, do kterého zde došel i v roce 2007.

Na antuce se cítil dobře. "Netrvá mi tak dlouho se adaptovat, protože jsem od mala hrál na antuce. Mám za sebou i dobrou přípravu tady v Monte Carlu a cítím se dobře." Bez problémů zahájil turnaj Španěl Rafael Nadal. Útok na devátý titul v řadě začal ve 2. kole snadnou výhrou nad Australanem Marinkem Matosevicem 6:1 a 6:2.

"Rafa se vrátil ve velkém stylu, je zase silný, ale to jsem čekal," řekl Berdych o Nadalovi, který se letos vrátil úspěšně na kurty po sedmiměsíční pauze zaviněné zraněním. "Bude těžké ho porazit a je to výzva pro nás pro všechny to dokázat," řekl Berdych, který se může s Nadalem v Monte Carlu potkat ve finále.

Svůj zraněný kotník, kvůli němuž zvažoval účast na turnaji, důkladně prověřil srbský tenista Novak Djokovič. První muž světového žebříčku bojoval dvě a čtvrt hodiny s Rusem Michailem Južným, jehož zdolal 4:6, 6:1 a 6:4.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...