Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Berdych semifinále v Pekingu vzdal, ani Kvitová si o titul nezahraje

Davis Cup

  7:38aktualizováno  18:09
PEKING - Tenisté Tomáš Berdych ani Petra Kvitová do finále turnaje v Pekingu nepostoupili. Berdych dnes odstoupil ze semifinále s Rafaelem Nadalem za stavu 2:4 a 15:40 v prvním setu, a Španěl se tak stane po více než dvou letech znovu světovou jedničkou a sesadí z trůnu Srba Novaka Djokoviče. Kvitová nestačila na Srbku Jelenou Jankovičovou, které podlehla 7:6 a dvakrát 1:6.

Český tenista Tomáš Berdych foto: Reuters

Berdych začal zápas s Nadalem ztrátou podání, ale brejk si vzal vzápětí zpět. Ve výměnách byl v úvodu suverénovi sezony vyrovnaným soupeřem. V páté hře ale znovu přišel o podání, pak nevyužil brejkbol a za stavu 2:4 se nechal ošetřit. Zkusil hrát dál, ale hned za stavu 15:40 při svém servisu podal Nadalovi ruku. "Sotva můžu sedět, stěží můžu vstát nebo jít," citoval Berdycha web ATP Tour. Pátý hráč světového žebříčku řekl, že mu škublo v zádech mezi bekhendovým returnem a poté, co dobíhal čopovaný bekhend.

"Předtím jsem byl v pohodě, ale pak jsem se na tu stranu nemohl pohnout, bolelo to. Předtím se mi to nestalo, je to něco nového." S Nadalem si Berdych skrečí zhoršil bilanci na tři vyhrané a 16 prohraných zápasů. "Jsem zklamaný, protože zápasy s Rafou, Novakem, Rogerem (Federerem) jsou vždy skvělé a je potěšení být s nimi na kurtu," řekl Berdych.

"A když skončí zápas po šesti gamech, tak je to v takovém utkání o to smutnější." Příští týden se v Šanghaji hraje turnaj série Masters a zatím není jisté, zda bude Berdych schopen nastoupit. "Uvidím během pár dnů, jak se to vyvine. Zkusím se dát dohromady, ale musím být připraven hrát na nejvyšší úrovni," řekl Berdych, který bojuje o účast na Turnaji mistrů a v listopadu ho čeká i finále Davisova poháru.

Nadal se v pondělí stane světovou jedničkou potřetí v kariéře

Nadal se v pondělí stane světovou jedničkou potřetí v kariéře. Poprvé byl v čele od 18. srpna 2008 celkem 46 týdnů, podruhé vládl pořadí 56 týdnů od 7. června 2000. Od 4. července 2011 ho vystřídal Djokovič. Letos v únoru se Nadal vrátil na kurty po sedmiměsíční pauze zaviněné zraněním a od té doby vyhrál už deset turnajů a má skvělou bilanci 65 vítězství proti třem porážkám. "Je mimořádné, že se za tak krátkou dobu po návratu dostal na první místo. Mám k němu velký respekt. Je to pro něj velký úspěch," řekl Berdych o Nadalovi.

Djokovič sice přišel o pozici světové jedničky, nicméně stále má šanci na obhajobu pekingského titulu. Do finále postoupil po vítězství 6:4, 6:2 nad Francouzem Richardem Gasquetem a čeká ho letošní pátý duel proti Nadalovi. Španěl má pozitivní bilanci 3:1 a celkově vede 22:15. Kvitová v utkání s Jankovičovou odvrátila v prvním setu za stavu 5:6 setbol a pak sama proměnila svůj třetí ve zkrácené hře.

Česká tenistka Petra Kvitová

Jakoby ale vítězce z Tokia vzal hodinový první set veškerou energii a ve zbytku utkání už na soupeřku nestačila. Jankovičová hrála naopak výborně a Kvitová už do konce zápasu získala jen dvě hry. Ve finále se Srbka utká se světovou jedničkou Serenou Williamsovou z USA, jež v semifinále porazila 6:2, 6:2 Polku Agnieszku Radwaňskou.

"Jelena hrála dobře, nedala mi nic zadarmo. Já už jsem začala cítit únavu, po tolika zápasech se tomu nedá divit. Tolik utkání za sebou a ještě k tomu vyhraných jsem neměla dlouho," uvedla pro česká média Kvitová, jež minulý týden vyhrála turnaj v Tokiu. "Na konci turnaje v Pekingu už bylo vidět, že mi docházejí síly, ale na kurtu jsem se cítila lépe a cítila jsem, že jsem i docela včas u úderů a pak můžu hrát to, co mám," dodala.

Postupem do semifinále se Kvitová opět přiblížila k účasti na Turnaji mistryň v Istanbulu. V žebříčku sezony se posunula na šesté místo. "Důležité je, že se snad kvalifikuji, to byl můj cíl do konce sezony. Ale nechtěla bych tím skončit a spokojit se, že jsem tam. Je to nejlepších osm hráček sezony, každý zápas bude boj a já se na to těším. V Asii jsem hrála s pár hráčkami, se kterými se tam můžu potkat, to bylo důležité. Zahrát si teď s těmi nejlepšími, abych věděla, jak na tom jsem," řekla Kvitová.

Svou bodovou bilanci ale nerozšíří příští týden na turnaji v Linci, kam byla přihlášena. "Bohužel jsem si v Číně zranila záda a po mnoha zápasech v řadě se potřebuju uzdravit a odpočinout si. Jsem zklamaná, že nemůžu hrát v Linci, protože je to skvělý turnaj a navíc blízko domova," uvedla na sociálních sítích Kvitová, jež ve městě na Dunaji před dvěma lety získala titul.

Raonic si zahraje druhé finále za sebou, v Tokiu vyzve Del Potra

Kanaďan Milos Raonic si druhý týden po sobě zahraje o titul na okruhu ATP. Přemožitel Tomáše Berdycha z finále v Bangkoku bude bojovat o celkový triumf i v Tokiu, kde se mu postaví Argentinec Juan Martín del Potro. Dvaadvacetiletý Ranonic porazil v dnešním semifinále 7:6, 6:1 Chorvata Ivana Dodiga a zopakuje si v japonské metropoli loňskou finálovou účast.

Minulý rok ho v souboji o titul porazil domácí Kei Nišikori, který letos vypadl ve čtvrtfinále s Nicolásem Almagrem ze Španělska. Almagro v dnešním druhém semifinále nestačil na turnajovou jedničku Del Potra, jemuž podlehl ve dvou tie-breacích. Vítěz nedělního finále získá svůj třetí titul v sezoně. Jediné vzájemné utkání vyhrál v létě v Montrealu ve dvou setech Raonic.

Výsledky tenisových turnajů

Peking (tvrdý povrch)
Muži (dotace 3,566.050 dolarů)
Dvouhra - semifinále
Nadal (2-Šp.) - Berdych (4) 4:2 skreč
Djokovič (1-Srb.) - Gasquet (5-Fr.) 6:4, 6:2

Ženy (dotace 5,185.625 dolarů)
Dvouhra - semifinále
Jankovičová (8-Srb.) - Kvitová (9) 6:7 (7:9), 6:1, 6:1
S. Williamsová (1-USA) - A. Radwaňská (3-Pol.) 6:2, 6:2

Tokio (tvrdý povrch, dotace 1,437.800 dolarů)
Dvouhra - semifinále
Del Potro (1-Arg.) - Almagro (6-Šp.) 7:6 (9:7), 7:6 (7:1)
Raonic (3-Kan.) - Dodig (Chorv.) 7:6 (7:4), 6:1

Autoři: ,