Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Berdych v Paříži selhal, padl již v 1. kole

Sport

  22:49
PRAHA/PAŘÍŽ - Tenista Tomáš Berdych prohrál na letošním French Open již v prvním kole. Naopak se dnes z postupu radovala jeho přítelkyně Lucie Šafářová a do druhého kola prošla při své grandslamové premiéře ve dvouhře i Lucie Hradecká. Do druhého kola prošel i Ivo Minář, naopak nepostoupili ještě Jiří Vaněk a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Tomáš Berdych v Paříži dohrál. foto: ČTK

Devatenáctý nasazený Berdych prohrál pětisetovou bitvu s Italem Simonem Bolellim 4:6, 4:6, 7:5, 6:4 a 3:6. Český hráč a vítěz nedávného turnaje z Mnichova měl před cestou do Roland Garros týden klid kvůli zranění stehenního svalu, ale do Francie odjel bez komplikací.

Za uplynulé tři roky má Berdych z grandslamových turnajů na Roland Garros nejhorší výsledky, loni skončil ve druhém kole a o rok dříve v prvním stejně jako letos. Například na melbournském Australian Open přitom postoupil třikrát po sobě do osmifinále.

Ve skvělé formě pokračuje Hradecká. Finalistka turnaje ze Štrasburku nedala šanci Rakušance Yvonne Meusburgerové a hráčce z kvalifikace povolila pouze tři hry. Soupeřkou pražské rodačky o postup do třetího kola bude Španělka Carla Suarezová-Navarrová.

Berdychova přítelkyně Šafářová jde dál
Mnohem více práce měla Šafářová, která až ve třech setech vyřadila Sabine Lisickou po setech 6:2, 1:6 a 6:1. Nyní českou fedcupovou reprezentantku čeká Američanka Venus Williamsová, s kterou hrála nedávno na turnaji v Římě a prohrála 1:2."Určitě se na ten zápas těším. Je to výborná hráčka, hraje výborný tenis, ale já se s tím pokusím poprat," řekla dvaadvacetiletá brněnská tenistka směrem k zápasu s turnajovou trojkou.

Silného soupeře v podobě Američana Andyho Roddicka bude mít v 2. kole i Minář, který bez výraznějších problémů vyřadil Španěla Oscara Hernandeze ve třech setech 6:3, 7:6 a 6:3. Vítěz letošních challengerů v Barlettě a Sofii je tak spolu s Radkem Štěpánkem již jediným mužským zástupcem českého tenisu na turnaji.

Se soutěží se totiž rozloučil kromě Berdycha i Vaněk, který si účast vybojoval v kvalifikaci. V prvním kole nestačil na Chilana Fernanda Gonzaleze, když si vypracoval jen jeden brejkbol, který nevyužil. Sám s loňským čtvrtfinalistou ztratil podání pětkrát.

Dařilo se Nadalovi i Safinové
Jak se na světovou jedničku sluší a patří, zvládla vstup do Roland Garros ruská tenistka Dinara Safinová. Na centrálním dvorci neztratila za hodinu a minutu ani jednu hru. Její rychlou a kvalitní práci odnesla debaklem Britka Anne Keothavongová. "Jen jsem hrála míč za míčem, hru za hrou a takhle to dopadlo," jako by se Safinová po utkání tak trochu omlouvala.

Ruska chce v Paříži zaútočit na svůj premiérový grandslamový titul, i proto k sobě byla kritická. "Mohla jsem lépe podávat a hrát ještě tvrději." Úspěšně do turnaje vstoupili i oba mužští favorité. Světová jednička Rafael Nadal sice třikrát ztratil vlastní servis, ale na pařížské antuce nadále zůstává neporažen, když přehrál Brazilce Marcose Daniela 7:5, 6:4 a 6:3 a zahájil cestu za pátým titulem na French Open.

Navíc vyhrál na Roland Garros již 29. zápas po sobě, čímž překonal rekord legendárního Björna Borga, který v letech 1978 až 1981 vyhrál osmadvacetkrát v řadě. Nadal zároveň vyrovnal absolutní rekord, který vytvořila Chris Evertová v rozmezí let 1974-75 a 1979-81. Američanka vynechala French Open 1976-78. O něco snadněji vyhrál svůj zápas jeho hlavní sok Švýcar Roger Federer. Vítěz třinácti grandslamových titulů porazil Alberta Martina ze Španělska 6:4, 6:3 a 6:2.

Autor: