Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Berdych: Vítězství mě přiblížilo k Turnaji mistrů

Sport

  14:57
PEKING - Český tenista Tomáš Berdych neskrýval nadšení ze své hry, která mu na turnaji v Pekingu přinesla šestý titul v kariéře. V dnešním finálovém duelu stupňoval svůj výkon a po ztracené první sadě suverénně přehrál Chorvata Marina Čiliče.

Tomáš Berdych oslavuje vítězství foto: ČTK

"Toho titulu si strašně moc vážím," řekl Berdych krátce po finále v telefonickém rozhovoru s ČTK. "Byl to skvělý týden, skvělý turnaj od začátku do konce. Nejvíc jsem spokojený s předvedenou hrou. Od prvního kola šla nahoru a zápas od zápasu to bylo lepší a lepší. Vyvrcholilo to ve finále, které bylo strašně těžké," uvedl Berdych.

O FINÁLOVÉM ZÁPASE ČTĚTE VÍCE

Cestou do finále Berdych porazil mimo jiné bývalého hráče světové desítky Jürgena Melzera a v semifinále zdolal světovou šestku Jo-Wilfrieda Tsongu. Ve finále prohrál s Čiličem úvodní set, ale zvládl koncovku druhého a třetí sadě už dominoval.

"Neměl jsem celý týden výkyvy. Dařilo se mi tempo stupňovat, vždycky šla moje hra jenom nahoru a neztrácel jsem zbytečně podání," mohl se pochválit Berdych. "Dařilo se mi hrát v zápasech lépe a lépe a to se na soupeři podepíše. Vypadá to, že nehraje špatně, ale začne dělat lehký chyby. K tomu ho ale musíte donutit," dodal.

Tomáš Berdych
Tomáš Berdych
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych se v Pekingu představil ve výborné formě

Šestadvacetiletý daviscupový reprezentant se spoléhal na výborný servis, ale jeho doménou především v semifinále a finále byl důrazný return. "Servis je sice hezká věc, ale v dnešní době se začíná víc projevovat, když někdo dokáže výborně returnovat a soupeře dostane pod tlak. To je, myslím, modernější styl," uvažoval Berdych.

Zranění Berdycha netrápilo

Problémy s ramenem, kvůli kterým nedohrál turnaj v Cincinnati a grandslamové US Open, jsou definitivně pryč. "Rameno jsem ani v jednom zápase necítil, je v pohodě," řekl Berdych. Obecně se cítí ke konci sezony fyzicky výborně, což bylo v zápasech dobře patrné. "Hodně se osvědčilo, že jsme v létě zkusili jiný styl přípravy. Kromě tréninku a turnajů byl čas i na odpočinek a ukazuje se to jako dobrá volba." Vítězství v Pekingu výrazně přiblížilo Berdycha ke kvalifikaci na elitní Turnaj mistrů, který se uskuteční koncem listopadu. "Ano, je to velký krok k Londýnu, to je bez debat. Pořád mě i mé soupeře ale čekají ještě tři turnaje a ve hře je velká porce bodů, takže se nesmím spokojit s tím, co se mi teď povedlo, a musím hrát dál," řekl Berdych.

Další body může přidat příští týden na turnaji série Masters v Šanghaji. Třeba mu k tomu pomůže i bradka, která mu raší na bradě. "Já se vždycky neholím během turnaje a teď jsem to nestihl před začátkem, proto je to možná víc vidět," smál se Berdych s tím, že bude zvažovat, zda se před Šanghají oholí. "Musím nad tím zapřemýšlet. Nemělo by se to přerušit, takže to možná ještě týden nechám."

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!