Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Berdych vyhrál. Češi vedou v Davis cupu 2:0

Sport

  17:30
LEIDEN - Tomáš Berdych vyhrál v Nizozemsku druhou dnešní dvouhru baráže Davisova poháru a čeští tenisté si mohou už v sobotní čtyřhře zajistit účast ve Světové skupině. Berdych porazil domácího Robina Haaseho 6:2, 6:4, 6:4.

Tomáš Berdych foto: AFP

O návratu mezi elitu mohou Češi rozhodnout už v sobotní čtyřhře, do níž zatím nehrající kapitán Jaroslav Navrátil nahlásil Berdycha a Martina Damma. Berdycha v úvodu nezaskočilo, že nastoupil proti soupeři, kterého nikdy dříve na kurtu neviděl. Od stavu 1:1 získal čtyři hry za sebou, a i když nevyužil šanci ukončit set už v sedmém gamu při servisu nizozemského tenisty, vyhrál sadu hladce 6:2.

Haase se snažil prosadit podobným herním stylem, jaký vyznává Berdych. Oba tenisté si tak od základní čáry vyměňovali tvrdé údery hrané s maximální mírou rizika. V páté hře druhého setu Berdych znovu prolomil soupeři podání a získaný brejk využil k zisku sady. Znovu přitom nevyužil setboly, které už měl při soupeřově  podání.

Ve třetí sadě si tenisté šest her drželi bez problémů podání. Nizozemský mladík vytáhl drtivý servis a dlouho držel Berdycha na uzdě. V sedmé hře však jednadvacetiletý Čech použil svoje zbraně, dvakrát za sebou umístil míč těsně k čáře a dostal k dispozici dva brejkboly. První ještě Haase odvrátil esem, ale druhý už Berdych proměnil.

Náskok jednoho brejku udržel až do desáté hry, kdy za stavu 5:4 ze svého pohledu podával na vítězství v zápase. Sice se nevyhnul dvojchybě, ale získal dva mečboly a hned ten první proměnil esem.

Autoři: ,

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...