Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Berdych vyhrál pařížský turnaj Masters

Sport

  19:44
PAŘÍŽ - Do skvělé formy se ke konci letošní sezony dostal český tenista Tomáš Berdych. Dvacetiletý hráč poprvé v kariéře zvítězil na turnaji série Masters. V pařížském finále dnes porazil po třech hodinách Ivana Ljubičiče z Chorvatska.

Tomáš Berdych foto: ČTK

Pro dvacetiletého Berdycha je dnešní triumf největším úspěchem kariéry, loni vyhrál méně kvalitně obsazený turnaj v Palermu.

Závěrečný díl série Masters měl dotaci více než dva miliony eur, vítězný Berdych inkasoval šek na 378 tisíc (přes jedenáct milionů korun). Loni do finále v hale Bercy postoupil Radek Štěpánek, jenž tehdy nestačil na Marata Safina. Právě zraněný Rus dnes Berdychovi předal trofej.

Rodák z Valašského Meziříčí vyřadil Štěpánka v semifinále ve třech setech a stejně jako v sobotu měl dnes lepší vstup do zápasu. Favorizovanému Ljubičičovi, jenž se za týden zúčastní Turnaje mistrů v Šanghaji, vzal podání ve čtvrté hře a vítězství v setu 6:3 zakončil esem.

V druhé sadě si soupeři dlouho střežili své servisy, až přišel devátý game. V něm Berdych opět prorazil Chorvatovo podání a následně se čtvrtým využitým setbolem na 6:4 dostal do vedení 2:0 na sety.

Vítěz dvou říjnových turnajů ATP v Metách a ve Vídni, jenž mladého Čecha v dosavadních dvou vzájemných duelech porazil, však zápas ani zdaleka nevzdal. V druhé a páté hře následujících setů vzal Berdychovi servis, brejk pokaždé udržel a vyrovnal na 2:2 na sety.

Před rozhodující sadou si nechal Berdych ošetřit levé stehno a poté dokázal, že se v pětisetových duelech vyžívá. I když se zdálo, že ho bolavá noha limituje stále víc, stejně jako například v Davis Cupu s Německem dokázal zápas s maximální délkou dovést do vítězného konce.

Soupeře drtil přesnými a tvrdými údery od základní čáry, v desáté hře prorazil Ljubičičovo podání a díky čtvrtému využitému mečbolu mohl začít slavit. Talentovaný tenista tak získal pro český tenis na poslední chvíli první letošní titul v mužské dvouhře.

Ljubičič neuspěl na turnaji Masters podruhé za sebou, v říjnu ho ve finále v Madridu také v pěti setech porazil Rafael Nadal. Pro oporu chorvatského týmu, kterou ještě čeká za měsíc finále Davisova poháru v Bratislavě, to byl letošní šestý prohraný boj o titul.

Výsledek:
Dvouhra - finále:
Berdych (ČR) - Ljubičič (6-Chorv.) 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 6:4.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!