Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Berdycha i Štěpánka čekají osmifinále, potkají se ve čtvrtfinále?

US Open

  9:44
PRAHA/LONDÝN - Velký den čeká dnes český tenis. A ve středu může mít své pokračování. Tomáš Berdych a Radek Štěpánek dnes vyzvou své soupeře Andy Roddicka, respektive Lleytona Hewitta v osmifinálových střetnutích na wimbledonské trávě. A pokud uspějí, o semifinále se poperou společně.

Spokojený a vítězný Tomáš Berdych. foto: AFP

Tomáš Berdych
vs Andy Roddick

VĚK: 23 let - 26 let
VÝŠKA/VÁHA: 196/91 - 188/88
GRANDS. TITULY: 0 - 1
TITULY CELKEM: 5 - 27
VZÁJEMNÁ BILANCE: 2:2 -Naposledy zvítězil loni v Tokiu na tvrdém povrchu Berdych 6:7(3), 7:5, 7:6(3).

Něco podobného český mužský tenis od roku 1993 nepamatuje. Dva čeští tenisté v osmifinále nejslavnějšího tenisového turnaje světa, navíc s vidinou vzájemného čtvrtfinálového utkání. Krásný tenisový scénář, že?

Co jej může zhatit? Především oba soupeři českých tenistů - Andy Roddick (finalista 2004 a 2005) a Lleyton Hewitt (vítěz 2002, poslední v éře před Federerem a loni Nadalem). Navíc jsou tu také problémy Radka Štěpánka s koleny.

Radek Štěpánek
vs Lleyton Hewitt

VĚK: 30 let - 28 let
VÝŠKA/VÁHA: 185/76 - 180/77
GRANDS. TITULY: 0 - 2
TITULY CELKEM: 4 - 27
VZÁJEMNÁ BILANCE: 0:2 - Oba souboje se odehráli na grandslamech před šesti lety - ve 3. kole Australian Open vyhrál Hewitt 6:3, 6:2, 6:0, ve 3. kole US Open 6:1, 3:0, poté Štěpánek zápas skrečoval.

Ovšem již několikrát český tenista dokázal jak velkým je bojovníkem. Potvrdí to také proti bývalé světové jedničce z Austrálie, který hraje letos na Wimbledonu ve skvělé pohodě. Osmifinále se mu ale stalo konečnou stanicí v předchozích dvou letech a čeští fanoušci si přejí, aby tomu bylo také letos.

Tomáš Berdych hraje na dvorcích v All England Clubu v obrovské pohodě a formě. Vděčí za to perfektní přípravě, dělovému a přesnému servisu a především - z bombarďáka se stal taktik, jenž konečně dokáže během hry měnit její tempo. Proti němu ovšem stojí nejlépe a nejtvrději servírující tenista na okruhu, americké eso Andy Roddick.

Anketa

Postoupí do čtvrtfinále Radek Štěpánek a Tomáš Berdych?

Ano, postoupí oba. 6
Postoupí jen Štěpánek. 2
Postoupí jen Berdych. 18
Nepostoupí ani jeden. 7

Ten se ale potýká po dvou finálových účastech v roce 2004 a 2005 na svém oblíbeném turnaji s nevyrovnanou formou. Letos se mu opět daří, zastaví jej zatím statisticky nejlepší tenista turnaje Tomáš Berdych?

ON-LINE PŘENOS

V PŘÍPADĚ POSTUPU OBOU ČESKÝCH TENISTŮ DO ČTVRTFINÁLE WIMBLEDONU VÁM PŘINESEME JEJICH VZÁJEMNÝ ZÁPAS ŽIVĚ V ON-LINE PŘENOSU. ČAS PŘÍPADNÉHO UTKÁNÍ BUDE UPŘESNĚN.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...