Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Famózní stíhačka. Davidová v Ruhpoldingu poskočila z beznaděje skoro do desítky

Markéta Davidová / archivní foto foto: Petr Slavík / Český biatlon

Dlouho se zdálo, že hlavní českou hrdinkou stíhačky v Ruhpoldingu bude Lucie Charvátová, jež ještě před poslední střelbou figurovala v první desítce. Nakonec ale z českých biatlonistek ve výsledkové listině ční nejvýše ta s vůbec nejhorší výchozí pozicí. Markéta Davidová, jež startovala na 46. místě, neminula ani jeden terč a dojela jedenáctá. Zvítězila Italka Lisa Vittozziová. Norka Ingrid Tandrevoldová se díky druhému místu posunula do celkového vedení Světového poháru.
  13:49aktualizováno  14:15

Ztráta na čelo na začátku závodu 1:56, ztráta v cíli 1:05.

Stíhací závod žen v Ruhpoldingu

Reportáž ze závodu.

Davidová předvedla snovou stíhačku.

K posunu o 35 míst vedl čtvrtý nejrychlejší běh a střelba, po které nemusela ani na jeden trestný okruh.

Po nule i na poslední položce Davidová dokonce atakovala umístění v první desítce. To se nakonec o čtyři desetiny nepodařilo, i tak ale byla v cílovém prostoru konečně zase k vidění veselá Davidová.

Radostná Markéta Davidová v cíli stíhacího závodu v Ruhpoldingu.

„Usmívala jsem se už, když jsem odjížděla z poslední položky. Dnes fakt jenom čumim, čeho jsem schopná,“ zářila v cíli před kamerou ČT. „Dneska si to prostě sedlo, i na trati jsem se cítila lépe než v předchozích závodech. Podařilo se mi udržet koncentraci,“ pochvalovala si.

Poslední položka naopak vzala úsměv z tváře Charvátové, jež ještě před ní držela pozici v první desítce, kterou si vyjela ve sprintu.

Pak jí ovšem závod zhořkl. K jedné chybě na třetí položce na druhé stojce přidala čtyři omyly. Do cíle nakonec Charvátová, která ještě před třetí položkou figurovala na druhém místě, dojela na 25. pozici.

Lucie Charvátová na stojce během stíhacího závodu v Ruhpoldingu.

Čistý zápis si až na poslední položce pokazila jedním omylem Tereza Voborníková. Ani trestný okruh ji však nepřipravil o posun oproti sprintu. Ze startovní devatenácté pozice poskočila v cíli o tři místa.

Běžecké časy

1. Lampičová
2. Braisazová-Bouchetová +5
3. Simonová +20
4. Davidová +37
...
11. Charvátová +53
24. Jislová +1:19
26. Voborníková +1:21

Trošku v pozadí ostatních krajanek závod odkroužila Jessica Jislová, která na první ležce dvakrát minula. V dalším průběhu si však už dovolila pouze jeden další trestný okruh a dojela osmadvacátá.

Velké drama nabídl souboj o triumf.

Do posledního běžeckého okruhu vyjížděly bok po boku tři závodnice – vítězka sprintu Tandrevoldová, Italka Vittozziová a další Norka Juni Arnekleivová.

Poslední jmenovaná běžecky na zkušenější duo nestačila.

Vittozziová si v posledním mírném stoupání vydřela mírný náskok. Ten pak uhájila i v cílové rovince. Tandrevoldová ale získala jednu velkou cenu útěchy. Jelikož Francouzka Justine Braisazová-Bouchetová dojela až sedmá, Norka se posunula o devět bodů do celkového vedení Světového poháru.

Jak se vše odehrálo

Nadějné pozice. Charvátová v pátečním sprintu zajela vůbec nejlepší výsledek českých biatlonistek v sezoně, dnes startovala osmá. Slibné posty měly i Jislová (číslo 21) a Voborníková (19).

Stíhací trio. V prvním kole se za vítězkou sprintu vytvořil triumvirát – Vittozziová, Mona Brorssonová a Lou Jeanmonnotová. Leč stíhaly marně, obzvlášť, když norská favoritka vyčistila první střelbu.

Střelecké časy

1. Gasparinová
2. H. Öbergová +1
3. Häckiová-Grossová +2
...
30. Voborníková +18
33. Davidová +18
37. Jislová +20
47. Charvátová +29

Tři ze čtyř. Český perfekcionismus na první střelbě pokazila tentokrát překvapivě pouze Jislová, jež chybovala dvakrát. Davidová poskočila, i díky rychlému běhu v prvním okruhu, o jedenáct míst.

Podle vzoru Charvátové. Charvátová zalehla k druhé ležce jako šestá, na stejném postu díky precizní střelbě i odjela. Jejího příkladu opět následovaly i průběžně třináctá Voborníková a Davidová, která poskočila už na 24. pozici.

Druhé místo. Na jednom z mezičasů jméno Charvátové zazářilo dokonce na druhém místě, Češka totiž převzala otěže ve skupině pronásledující uprchlou Tandrevoldovou, která se nemýlila ani na druhé střelbě.

Pozdržení. Na stejné pozici přijela Charvátová i na první stojku. Vůdkyně skupiny pronásledovatelek však na rozdíl od většiny konkurentek jednou minula a propadla se na deváté místo. Na Tandrevoldovou, která si rovněž jednou pokazila čistý zápis, ztrácela 35 sekund.

Propad a posun. Zatímco v předchozím průběhu závodu Charvátová jednou minula, na poslední střelbě se jednou trefila. Usměvavá Davidová naopak po další nule atakovala první desítku, na kterou ztrácela pět sekund. Problémem bylo, že oněch pět sekund před ní jela druhá nejrychlejší biatlonistka závodu Braisazová-Bouchetová. Ta se Davidové vzdálila, v cílové rovince ale Češka jen těsně nesesadila mimo první desítku Norku Karoline Knottenovou.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo)

Stíhací závod žen

Ženy (10 km): 1. Vittozziová (It.) 30:30,7 (1 tr. okruh), 2. Tandrevoldová -0,7 (1), 3. Arnekleivová (obě Nor.) -9,1 (0), 4. Jeanmonnotová (Fr.) -31,1 (2), 5. Häckiová-Grossová (Švýc.) -43,2 (2), 6. Preussová (Něm.) -44,5 (2), ...11. Davidová -1:05,4 (0), 16. Voborníková -1:20,5 (1), 25. Charvátová -2:12,8 (5), 28. Jislová (všechny ČR) -2:15,9 (3)

Průběžné pořadí SP (po 12 z 21 závodů): 1. Tandrevoldová 666, 2. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 657, 3. Vittozziová 606, 4. E. Öbergová (Švéd.) 541, 5. Preussová 505, 6. Simonová (Fr.) 497, ...20. Voborníková 189, 23. Jislová 149, 24. Davidová 147, 31. Charvátová 110

Autor: